hirdetés

Véget ért a Winnetou-csata a bíróságon

Óvatosan kell bánni a közösségi védjegyekkel, ezt bizonyítja egy friss ítélet az Európai Bíróságról, amelyben egy fiktív regényfigurához kapcsolódó jogokat védte meg a testület. Eszerint a nemes lelkű indián főnök, Winnetou neve védett és nem lehet használni termékmegjelölésre „csak úgy”.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

A német Karl May Kiadó 2003 óta jogosultja a WINNETOU közösségi szóvédjegynek  (a közösségi oltalom egy tanulmány szerint megduplázza a termékek értékét) egyebek mellett filmek, nyomdaipari termékek, ékszerek, parfümök, kozmetikai termékek, bőrből készült termékek, háztartási cikkek, ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények és üdülőtáborok, valamint személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában.

A német Constantin Film Produktion GmbH társaság által benyújtott törlési kérelmet követően az Európai Unió Védjegyhivatala (OHIM) 2013-ban törölte ezt a védjegyet, kivéve a „nyomdabetűk” és „klisék” vonatkozásában. A többi áru és szolgáltatás tekintetében a Védjegyhivatal úgy ítélte meg Winnetou-val kapcsolatban, aki kitalált, nemes lelkű és jóságos indián törzsfőnök, és Karl May német szerző regénysorozatának egyik főhőse, valamint filmek, színházi előadások és rádióhangjátékok főszereplője, hogy e megjelölés egyrészt leíró jellegű, másrészt nem rendelkezik megkülönböztető képességgel, így nem képezheti védjegyoltalom, és ennek megfelelően monopólium tárgyát.

A magyar társaságok nem igazán tájékozottak a közösségi védjegyek témájában, ezt mutatja a legutóbbi eset is, amikor százezreket csaltak ki cégektől bűnözők.

A március közepén kihirdetett ítéletével az Európai Törvényszék helyt adott a Karl May Kiadó által a Védjegyhivatal határozatával szemben benyújtott keresetnek, és hatályon kívül helyezte a határozatot. A Törvényszék szerint a Védjegyhivatal megsértette a közösségi védjegyek rendszerét szabályozó önállóság és függetlenség elvét.

Mindent visz az uniós védjegy
Ha egy védjegyet uniós szinten bejegyeztek, akkor bizony lehet, hogy akkor sem kaphatunk engedélyt hasonlóra, ha Magyarországon az eredeti márka teljesen ismeretlen.
A Védjegyhivatal ugyanis ahelyett, hogy önálló módon értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruk és szolgáltatások vonatkozásában leíró jelleggel rendelkezik-e, kötelező értéket tulajdonított a német bíróságok határozatainak, amelyek értelmében e kifejezés leíró jellegű, következésképpen nem állhat védjegyként oltalom alatt. A Védjegyhivatal megismételte ezt a hibát akkor, amikor a megkülönböztető képesség hiányát a leíró jellegre vonatkozó értékelések alapján állapította meg. A Törvényszék megállapítja továbbá, hogy a Védjegyhivatal nem indokolta meg elégséges módon a határozatát.

A Védjegyhivatal nem fejtette ki elégséges módon különösen azokat az okokat, amelyek folytán a Winnetou megjelölést, túl azon a konkrét jelentésén, hogy egy kitalált személyt idéz fel, az érintett közönség akként észleli, hogy általánosabb jelleggel az „indián” és az „indián törzsfőnök” fogalmakra utal.

Ezenkívül a Védjegyhivatal által a „merchandising” áruk kategóriája alatt csoportosított árukkal összefüggésben való leíró jellegre vonatkozó indokolás túlságosan általános és elvont. Ezen árukat nem lehet egyetlen homogén kategóriába tartozóknak tekinteni, a Védjegyhivatal továbbá mindössze arra hivatkozott, hogy ezen áruk tekintetében a Winnetou megjelölés azt írja le, hogy a film- vagy regényhőshöz kötődő árukról van szó, amelyekről a fogyasztó azt feltételezi, hogy egyszerűen „winnetou-s” reklámtermékek, és nem következtet belőlük azok származására. Hiányzik tehát ezen áruk természetének és jellemzőinek a kifejezett elemzése. Mivel a Törvényszék ítéletével hatályon kívül helyezte a Védjegyhivatal határozatát, ez utóbbinak a Constantin Film által benyújtott törlési kérelem tárgyában most újból határozatot kell hoznia a Törvényszék ítélete indokolásának figyelembevételével.

Túl erős?
Egyre többen szorgalmazzák a közösségi védjegyoltalom területi hatályának felülvizsgálatát. A kedvezőbb feltételek miatt ugyanis a közösségi védjegy némiképp kiszorítja a tagállami védjegyeket, olykor talán túlságosan erős védelmet biztosítva.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo