A Carbonara szósz titkai
Az egyik leghíresebb, ugyanakkor legletisztultabb olasz fogás a hagyományos Carbonara spagetti. Elkészítéséhez mindössze néhány alapanyagra van szükség, melyeket bármelyik élelmiszerüzlet polcán megtalálhatunk.
A hagyományos Carbonara nem tartalmaz tejszínt, ahogy sonkán és a borson kívül más fűszereket sem. A tésztán kívül tokaszalonnára, sóra, sajtra és tojásra van szükség, a többi összetevő kifejezetten tiltólistás Olaszországban.
Kétféle sajtot tartalmaz az eredeti olasz Carbonara receptje, ezek a Pecorino Romano és a frissen reszelt parmezán sajt. Amit még tudni érdemes, az az, hogy az olaszok sosem törik ketté a spagetti tésztát.
A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a tojásos masszát egészen alacsony hőfokon keverjük a tésztához. Ellenkező esetben a meleg összekaphatja és csomós állagúvá teheti az ételt. Ennyi a titok, a többi nagyon egyszerű, csak kövessük a klasszikus receptet!
Az olasz konyha
Számtalan kitűnő olasz étel vár kóstolásra az országot járva, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Tájegységenként eltérőek a gasztronómiai különlegességek, az ízvilágot mindenhol más és más fűszer, összetevő tarkítja és teszi jellegzetessé.
A leghíresebb olasz fogások gyakorlatilag minden étkezést lefednek, a levestől a desszertekig találunk ínycsiklandó finomságokat. Nemcsak a világhírű pizza indult innen hódító útjára, számtalan Olaszországból eredeztethető étel futott be karriert szerte a bolygón.
Az olasz fogások
A levesek sok esetben jellemzően nagy mennyiségű tésztát tartalmaznak, de elterjedtek a zöldségekből készült fajták is. Az előételek választéka szinte végtelen, köszönhetően a rengeteg fantasztikus alapanyagnak.
Mivel az országot majdnem minden oldalról tenger öleli, így sokszínű a halételeinek száma, elkészítési módja és ízvilága is. Az olasz konyhában nem annyira közkedveltek a frissensültek, mint például nálunk, de azért kerül hús is az asztalra.
Elsősorban inkább a sonka- és kolbászféléket szeretik az emberek errefelé. A zöldségfélék viszont igazi csemegének számítanak, főleg nyersen imádják fogyasztani ezeket.
A desszertek közül a finom kávés ízesítésű tiramisu, a karácsonyi panettone és a krémes panna cotta méltán a legismertebbek a világon.
Az olasz gasztronómia kimeríthetetlen érdekességeit és ínyencségeit pedig koronázzuk meg egy fantasztikus olasz kávékülönlegesség elfogyasztásával.