Többe kerül hamarosan az utalvány

2019-től az uniós áfaszabályok nem az eddig megszokott módon kell kezelnünk az utalványokat, kuponokat és hasonló eszközöket. Bizonyos esetekben már az utalvány értékesítése is adófizetési kötelezettséget fog jelenteni.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jelenlegi magyar szabályozás szerint az utalványok, kuponok, bónok és más pénzhelyettesítő eszközök (ezeket most összefoglalóan utalványnak nevezem) értékesítése pillanatában nem keletkezik az eladónak áfafizetési kötelezettsége. Az áfát akkor kell kiszámlázni, amikor az utalványt beváltják és megtörténik a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás.

 

A fenti rendszeren kíván változtatni az uniós szabályozás 2019. január 1-től, mivel az egyes tagállamokban eltérő módon kezelik az utalványok értékesítését és beváltását. Az egységesítés igénye miatt az Európai Unió Tanácsa 2016. június 27-én többéves előkészítő munka után elfogadta a közös hozzáadottérték-adó rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv („HÉA-irányelv”) módosításáról szóló irányelvet (jelenleg még nincs száma) – hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Egy- vagy többcélú utalvány – eltérő áfafizetési kötelezettség

Az irányelv amellett, hogy meghatározza az utalvány fogalmát, megkülönbözteti az egy- és a többcélú utalványokat. Az egycélú utalványok lényege, hogy már az utalvány kibocsátásakor is ismert azon termékértékesítések és szolgáltatások teljesítési helye, amelyekre az utalvány beváltható, és előre meghatározott a fizetendő áfa összege is. Abban az esetben felelnek meg tehát az utalványok az egycélú utalvány feltételeinek, ha

  • az utalványból vagy a hozzá kapcsolódó dokumentációból meghatározható az alapügylet teljesítési helye, és
  • fixen meghatározott az utalvány által megtestesített vagyoni előny mértéke is, ami az áfa alapjául szolgál.
Csúnya buktatói vannak az online kuponoknak
Egyre több webáruház használ online kuponokat vagy kedvezménykódokat hűséges vásárlói megtartása vagy új ügyfelek szerzése érdekében. De milyen szabályok vonatkoznak ezekre a kuponokra, mik lehetnek a buktatók? A Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderül.
Többcélú utalványnak minősülnek azok az utalványok, amelyek nem felelnek meg az egycélú utalvány kritériumainak. A jövőben, ha az egycélú utalványt az a személy értékesíti, akinek a termékeire vagy szolgáltatásaira beváltható az utalvány, akkor már az utalvány értékesítésekor áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Ezzel szemben, amikor az utalványt beváltják, az utalvány által képviselt összeg tekintetében nem kell áfát fizetni, tehát nincs kétszeres adóztatás. Ugyanígy kell eljárni, ha a termékértékesítő, szolgáltatásnyújtó nevében eljárva értékesíti az utalványokat egy közvetítő.

A többcélú utalványok értékesítése azonban nem tartozik az áfa hatálya alá. Ebben az esetben a mostani rendszer szerint kell eljárni, azaz csak az utalvány beváltásakor kell áfát fizetni. Az áfa alapját az utalványért fizetett ellenértéknek, ezen információ hiányában az utalványon vagy más, hozzá kapcsolódó dokumentumokon feltüntetett összeg alapján kell kiszámolni.

Jól látható, hogy a fenti szabályozás alapjaiban tér el az általunk eddig alkalmazott szabályoktól és gyakorlattól. Remélhetően 2019-ig további, részletes útmutatás fog születni az utalványok új szabályok szerint történő kezelésére, mivel a változás számos piaci szereplő működésére, üzleti modelljére kihatással lesz.

Lassan lecseng a kuponőrület, de nem mindenhol
Már nincs nagy keletje a kuponoknak, a cégek is jóval visszafogottabban használják ezt a marketing eszközt. Van ugyanakkor egy szegmense a kezdő kisvállalkozásoknak, akiknek még mindig remek lehetőség kuponos oldalakon akciókat hirdetni, ők a csoportos foglalkozást árusító szolgáltatók.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo