Valami lesz még az ősszel, csak várjuk ki

Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék; az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. Hogy pontosan mi és mikor változik, azt még nem tudni.

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek. A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket - jegyezte meg.

Mennyivel lenne több a borítékban a járulékcsökkentéssel?
Az RSM Hungary szakértői kiszámolták, milyen nettó jövedelemváltozással járna, ha a szociális hozzájárulási adó mértékét csökkentenék 7 százalékponttal, és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken, a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak. Itt találja a részleteket.
Varga Mihály először augusztus közepén beszélt lehetséges járulékcsökkentésről, további részletek azóta sem derültek ki a tervről.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy a kabinet ülésén tárgyaltak a csok adminisztrációs akadályainak csökkentéséről is, és "jó esély van arra", hogy ha a kormányülés is jóváhagyja, akkor további kedvezményeket, támogatásokat tudnak biztosítani a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) minél gyorsabb igénybevételéhez. (Már most is könnyítettek a feltételeken.) Hozzátette: adózási szempontból is vizsgálják az adható támogatások körét, további egyeztetések után az őszi adócsomagba építhetik be ezeket a módosításokat.

A foglalkoztatásban az a "kicsit szokatlan" helyzet kezd kialakulni a nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy míg 5 százalék körül van a munkanélküliség, egyre több a betöltetlen állás, főleg a magasabb kvalifikációt igénylő munkakörökben, mint a mérnök, informatikus, valamint az alacsonyabb képzettséget igénylő területeken. Mintegy 50 ezer üres piaci, és 45-50 ezer üres közfoglalkoztatotti álláshely van - ismertette. Az eddigi, a munkaerő mobilitását segítő kormányzati intézkedéseken túl, szükség van az átképzési programok felgyorsítására, piacképes tudás átadására a munkanélküliek számára is - jelentette ki Varga Mihály.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo