Utólag mit lehet tenni, ha túl olcsón adtam el az ingatlant?

Előfordulhat, hogy valaki a valós forgalmi értékénél jelentősen alacsonyabb áron adta el ingatlanát vagy egyéb vagyontárgyát, és ez csak utóbb derül ki számára. Felmerül, hogy ebben az esetben van-e bármilyen lehetősége az eladónak a szerződés érvénytelenítésére vagy a vételár különbözet követelésére?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A feltűnő értékaránytalanság esete

A Polgári Törvénykönyv meghatározott feltételek esetén lehetővé teszi a szerződés megtámadását, ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értéke között a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az aránytalanság.

Abban a kérdésben, hogy mi tekinthető feltűnő értékaránytalanságnak nem lehet általános szabályt felállítani. A bíróság ilyen esetekben az eset összes körülményét vizsgálja, beleértve többek között a szerződéskötés körülményeit, az értékviszonyokat, a kereslet-kínálat alakulását, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás meghatározásának módját, az ügylet külön sajátosságait. Az értékaránytalanság meghatározásánál a bírósági eljárásban rendszerint igazságügyi szakértő kirendelésére is sor kerül. Pontos számot nehéz meghatározni, de 40-50% körüli eltérés a forgalmi érték és szerződésbeli vételár között általában feltűnő értékaránytalanságnak minősül.

Kép: Pixabay

A megtámadhatóság feltételei

Nem elegendő a szerződés eredményes megtámadásához önmagában a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értéke közötti feltűnő aránytalanság. A szerződés megtámadása akkor lehetséges, ha az érintett felet nem az ajándékozás szándéka vezette, amikor aránytalanul alacsony árat határozott meg. Nincs lehetőség a szerződés megtámadására, ha az érintett ténylegesen tudott például a vételár aránytalan voltáról. Akkor sem támadható a szerződés, ha a fél nem tudott ugyan az aránytalanságról, de kellő gondosság mellett felismerhette volna.

Visszavásárolható-e az eladott ingatlan?
Előfordulhat, hogy a tulajdonos olyan helyzetbe kerül, hogy ingatlanát vagy más vagyontárgyát el kell adnia, de azt később vissza szeretné vásárolni. Ilyen esetekben biztosít lehetőséget a Polgári Törvénykönyv a visszavásárlás jogában való megállapodásra. Mit jelent a visszavásárlási jog? Milyen áron vásárolható vissza az ingatlan?
Szintén nem lehet eredményesen megtámadni a szerződést, ha az érintett a feltűnő értékaránytalanság kockázatát vállalta. Ide tartoznak az ún. szerencse elemet tartalmazó szerződések, például a tartási szerződés, ahol nem lehet a szerződéskötéskor előre tudni, hogy a tartási szolgáltatást meddig kell nyújtani. Szintén nem lehet szó feltűnő aránytalanságról az árverésen kialkudott árverési vételár esetén sem.

A szerződés megtámadásának következményei

A feltűnően aránytalan ellenszolgáltatást tartalmazó szerződést a sérelmet szenvedett fél a szerződéskötéstől számított 1 éven belül támadhatja meg a bíróságon. A sikeres megtámadás azt eredményezi, hogy a szerződés érvénytelen lesz.

A bíróság a szerződést érvényessé nyilváníthatja úgy, hogy a feltűnő értékaránytalanságot kiküszöböli. Ez például aránytalanul alacsony vételárnál azt jelenti, hogy a vételárat annyival magasabb összegben határozza meg, hogy a feltűnő értékaránytalanság megszűnjön. A feltűnő értékaránytalanság kiküszöbölése nem jelenti, hogy automatikusan a forgalmi értékre kell emelni a vételárat. A vételárat olyan összegben kell meghatározni, hogy a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értéke közötti feltűnően nagy aránytalanság megszűnjön. Amennyiben az értékaránytalanság orvoslása nem lehetséges, akkor a bíróság elrendelheti az eredeti állapot helyreállítását, azaz a szerződéskötés előtti helyzetet kell visszaállítani.

Szerző:

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo