Uniós lépés a fogyasztók védelmében: itt a védjegyreform

Életbe lépett az új átfogó uniós közösségi védjegyreform: „Bizonyos közösségi védjegyek harmadik fél bejelentése alapján 5 éves türelmi időszakot követően törölhetők lesznek. Emellett létrejön az új EU tanúsító védjegy is, mely kifejezetten egy adott termék meghatározott minőségét vagy egyéb jellemzőjét tanúsítja.” – mondta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere.

Egy pamutvirágot ábrázoló EU közösségi védjegy ügyében indított eljárásban az Európai Unió Bírósága nemrég iránymutató döntést hozott. A szóban forgó EU közösségi védjegy tulajdonosa védjegyét olyan textilgyártó cégek részére adta használatba, hogy védjegyét egy bizonyos minőségű pamutból készült textilek megjelölésére használják. Ezen védjegy megszűnésének megállapítása iránt egy harmadik fél indított keresetet és kérelmét a 207/2009. (EC) rendelet 15 (1) bekezdésének értelmében a használat elmulasztására alapozta. A rendelet 15 (1) bekezdése kimondja, hogy a védjegy kérelemre törölhető, amennyiben a jogosult a regisztrációt követő öt éven belül nem kezdte meg a védjegy tényleges használatát azon termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyekre vonatkozóan a védjegy lajstromozásra került.

Kép:sxc

„A Bíróság döntése értelmében azon EU közösségi védjegyek, melyeket kizárólag a minőség jelölésére használtak, nem képezik védjegyoltalom tárgyát.” – hangsúlyozta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda partnere. A Bíróság magyarázata szerint a 15 (1) bekezdést úgy kell értelmezni, hogy egy EU közösségi védjegy termékre való felhelyezése a minőség jelzésére a jogosult által vagy az ő beleegyezésével nem minősül a védjegy „tényleges használatának”.

A Bíróság továbbá azt is kiemelte, hogy a védjegy „tényleges használata” olyan eseteket jelent, amikor azt a valódi funkciójának megfelelően alkalmazzák. „Ennek a funkciónak a célja, hogy gyártók termékeit egyértelműen megkülönböztesse egymástól. A képviselt minőség tanúsítása csak a védjegy másodlagos célja lehet. Amennyiben a védjegyjogosult csupán használatba adja a minőséget tanúsító védjegyet mások számára, ez nem minősül a védjegy „tényleges használatának” az uniós védjegyrendelet értelmében.” – tette hozzá Bánki Orsolya.

Milyen esetben nem szükséges engedély a szerzői mű felhasználásához?
A szerzői jog által védett művek bármely felhasználásához főszabály szerint a szerző engedélye szükséges. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a felhasználó személyek érdekeit a törvény előrébb sorolja a szerző védendő jogainál. Így meghatározott felhasználói kör vagy felhasználási célok esetén nem szükséges a szerző engedélye a mű használatához. Milyen esetekben lehet szabadon felhasználni a szerzői műveket?
A kérdéskörhöz kapcsolódik az új európai uniós tanúsító védjegy kategória is, amelyet 2017. október 1-jén, az átfogó közösségi védjegy reform részeként vezettek be. Az új európai uniós tanúsító védjeggyel a védjegy jogosultja megkülönböztetheti a termékeit és szolgáltatásait az anyagok, a termék gyártásának illetve a szolgáltatás elvégzésének módja szerint, valamint a képviselt minőség, pontosság és egyéb tulajdonságok alapján. „A tanúsító védjegyét annak tulajdonosa nem használhatja; a védjegyjogosult feladata a minőségtanúsítás: azaz a minőségi jellemzőknek vagy egyéb feltételeknek megfelelő termékeket gyártók és szolgáltatást nyújtók számára biztosítani a tanúsító védjegy használatát. A jelenlegi ügy alapján az EU tanúsító védjegye sokak számára vonzó lehet majd. A jogosultaknak, akik a közösségi védjegyet kizárólag csak minőségjelzésre használják, érdemes megfontolni a címke EU tanúsító védjegyként való regisztrálását, hogy a jövőben megelőzzék a bizonytalan helyzeteket.” - mondta Bánki Orsolya, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo