hirdetés

Újraellenőrzi a NAV a transzferár-nyilvántartásokat

Jelentős változáson ment át az elmúlt években az adóhatóság transzferár-ellenőrzési gyakorlata, amelynek fókuszában jelenleg elsősorban a 2008 és 2011 között készült nyilvántartások állnak. Az egyre szaporodó ún. felül-ellenőrzési eljárásokon a korábban „golyóállónak” vélt transzferár-nyilvántartások sem feltétlenül mennek át, gyakran az addig nem kifogásolt nyilvántartásokat is hiteltelennek minősíti a hatóság. A büntetések elkerülése érdekében ezért az adózóknak érdemes lehet felülvizsgálniuk korábbi transzferár-nyilvántartásukat – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője.
hirdetés

Kép: Pixabay

A transzferár-nyilvántartások vizsgálata évek óta a NAV kiemelt ellenőrzési területe. Az ilyen ellenőrzések száma évről évre nő, az eljárásokban megállapított adókülönbözetek összege pedig közel megduplázódott az elmúlt években. A most zajló ellenőrzések fókuszában a 2008 és 2011 közötti évek állnak. Elsősorban azt vizsgálják ezeknél, hogy a transzferár-nyilvántartások a szokásos piaci ár megállapításához használt árképzési módszert és adatokat, illetve a pontos árképzés érdekében szükséges korrekciókat a jogszabályoknak és az OECD iránymutatásainak megfelelően rögzítik-e.

„A magyar jogalkalmazásban az a kérdés, hogy az adózó szokásos piaci árat alkalmazott-e a kapcsolt vállalkozásaival kötött ügyletekben, legtöbbször azon dől el, hogy alá tudja-e támasztani transzferár-nyilvántartással. Ha a NAV a transzferár-nyilvántartásban hibát talál, akkor hiteltelennek tekinti azt, és vele együtt az árat is” – mondta Harcos Mihály, a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője. Ha az adóhatóság a transzferár-nyilvántartásban hibát talál, hivatalból állapítja meg a szokásos piaci ártat. Ez azonban legtöbbször eltér az adózó által alkalmazott ártól, hiszen a szokásos piaci árat többféle módszer és adatbázis felhasználásával is meg lehet állapítani, amelyek eltérő eredményre vezetnek. Az ebből adódó eltérések esetén az adózó büntetésre számíthat.

Megéri előre fizetni a NAV-nak?
A transzferárak adóoldali kockázatcsökkentési eszköze az adózás rendjéről szóló törvény alapján kérelmezhető szokásos piaciár-megállapítási eljárás (APA eljárás: Advance Pricing Arrangement). Lényegében a vállalkozás előzetesen bemutatja az adóhatóságnak a kapcsolt vállalkozásával folytatandó ügyletét, annak transzferár-kezelését, az adóhatóság pedig határozatban hagyja jóvá az árképzési gyakorlatot vagy a szokásos piaci ártartományt. Hogy mikor és hogyan alkalmazható, arról itt olvashat bővebben.
Mivel az elmúlt években a NAV ellenőrzési gyakorlata jelentősen változott, és a transzferár-nyilvántartásokkal szemben szigorúbb elvárásokat támaszt, a korábbi vizsgálatokon elfogadott nyilvántartások sem feltétlen mennek át az adóhatóság szűrőjén. Ezt támasztják alá az elmúlt években egyre szaporodó ún. felül-ellenőrzési eljárások eredményei is, amelyek a már lezárt ellenőrzési eljárásokat vizsgálják felül. Ezek során gyakran fordul elő, hogy a korábbi eljárásban nem kifogásolt transzferár-nyilvántartásokat hiteltelennek minősítik, és az adózót utólag megbüntetik. Ezt minden további nélkül meg is teheti a hatóság, mert a felül-ellenőrzési eljárásban nem köti a korábbi ellenőrzési eljárásban képviselt álláspont.

A transzferárazás a bíróságok gyakorlatában is neuralgikus pont. Az adóperek általában jogkérdésekről szólnak, a transzferárazás azonban speciális, pénzügyi és közgazdasági ismereteket is igénylő szakág. „A perek sok esetben indokolatlanul jogi irányba mennek el, és nagyobb hangsúlyt kap, hogy az adózó transzferár-nyilvántartása hiteles volt-e, mint az, hogy az adózó valóban eltért-e a szokásos piaci ártól” – mondta el Harcos Mihály. A szakértő szerint a legjobb, amit az adózók tehetnek, hogy leporolják az évekkel ezelőtt készített transzferár-nyilvántartásokat, és ellenőrzik, vajon azok kiállnák-e egy mai NAV-ellenőrzés próbáját. Ilyen módon elejét lehet venni az elhúzódó vitáknak és az esetleges büntetéseknek.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo