Újraellenőrzi a NAV a transzferár-nyilvántartásokat

Jelentős változáson ment át az elmúlt években az adóhatóság transzferár-ellenőrzési gyakorlata, amelynek fókuszában jelenleg elsősorban a 2008 és 2011 között készült nyilvántartások állnak. Az egyre szaporodó ún. felül-ellenőrzési eljárásokon a korábban „golyóállónak” vélt transzferár-nyilvántartások sem feltétlenül mennek át, gyakran az addig nem kifogásolt nyilvántartásokat is hiteltelennek minősíti a hatóság. A büntetések elkerülése érdekében ezért az adózóknak érdemes lehet felülvizsgálniuk korábbi transzferár-nyilvántartásukat – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője.

Kép: Pixabay

A transzferár-nyilvántartások vizsgálata évek óta a NAV kiemelt ellenőrzési területe. Az ilyen ellenőrzések száma évről évre nő, az eljárásokban megállapított adókülönbözetek összege pedig közel megduplázódott az elmúlt években. A most zajló ellenőrzések fókuszában a 2008 és 2011 közötti évek állnak. Elsősorban azt vizsgálják ezeknél, hogy a transzferár-nyilvántartások a szokásos piaci ár megállapításához használt árképzési módszert és adatokat, illetve a pontos árképzés érdekében szükséges korrekciókat a jogszabályoknak és az OECD iránymutatásainak megfelelően rögzítik-e.

„A magyar jogalkalmazásban az a kérdés, hogy az adózó szokásos piaci árat alkalmazott-e a kapcsolt vállalkozásaival kötött ügyletekben, legtöbbször azon dől el, hogy alá tudja-e támasztani transzferár-nyilvántartással. Ha a NAV a transzferár-nyilvántartásban hibát talál, akkor hiteltelennek tekinti azt, és vele együtt az árat is” – mondta Harcos Mihály, a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője. Ha az adóhatóság a transzferár-nyilvántartásban hibát talál, hivatalból állapítja meg a szokásos piaci ártat. Ez azonban legtöbbször eltér az adózó által alkalmazott ártól, hiszen a szokásos piaci árat többféle módszer és adatbázis felhasználásával is meg lehet állapítani, amelyek eltérő eredményre vezetnek. Az ebből adódó eltérések esetén az adózó büntetésre számíthat.

Megéri előre fizetni a NAV-nak?
A transzferárak adóoldali kockázatcsökkentési eszköze az adózás rendjéről szóló törvény alapján kérelmezhető szokásos piaciár-megállapítási eljárás (APA eljárás: Advance Pricing Arrangement). Lényegében a vállalkozás előzetesen bemutatja az adóhatóságnak a kapcsolt vállalkozásával folytatandó ügyletét, annak transzferár-kezelését, az adóhatóság pedig határozatban hagyja jóvá az árképzési gyakorlatot vagy a szokásos piaci ártartományt. Hogy mikor és hogyan alkalmazható, arról itt olvashat bővebben.
Mivel az elmúlt években a NAV ellenőrzési gyakorlata jelentősen változott, és a transzferár-nyilvántartásokkal szemben szigorúbb elvárásokat támaszt, a korábbi vizsgálatokon elfogadott nyilvántartások sem feltétlen mennek át az adóhatóság szűrőjén. Ezt támasztják alá az elmúlt években egyre szaporodó ún. felül-ellenőrzési eljárások eredményei is, amelyek a már lezárt ellenőrzési eljárásokat vizsgálják felül. Ezek során gyakran fordul elő, hogy a korábbi eljárásban nem kifogásolt transzferár-nyilvántartásokat hiteltelennek minősítik, és az adózót utólag megbüntetik. Ezt minden további nélkül meg is teheti a hatóság, mert a felül-ellenőrzési eljárásban nem köti a korábbi ellenőrzési eljárásban képviselt álláspont.

A transzferárazás a bíróságok gyakorlatában is neuralgikus pont. Az adóperek általában jogkérdésekről szólnak, a transzferárazás azonban speciális, pénzügyi és közgazdasági ismereteket is igénylő szakág. „A perek sok esetben indokolatlanul jogi irányba mennek el, és nagyobb hangsúlyt kap, hogy az adózó transzferár-nyilvántartása hiteles volt-e, mint az, hogy az adózó valóban eltért-e a szokásos piaci ártól” – mondta el Harcos Mihály. A szakértő szerint a legjobb, amit az adózók tehetnek, hogy leporolják az évekkel ezelőtt készített transzferár-nyilvántartásokat, és ellenőrzik, vajon azok kiállnák-e egy mai NAV-ellenőrzés próbáját. Ilyen módon elejét lehet venni az elhúzódó vitáknak és az esetleges büntetéseknek.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo