hirdetés

Újabb milliárdok jöhetnek, de csak pár nap van pályázni

Újabb 12 milliárd forint érkezhet a magyar piacra idén a Jeremie-forrásokból, a pályázatot tegnap írta ki az NFÜ, de csupán pár nap van a beadására. Négy újabb alap kezdhet innovatív magyar cégek után kutatni.
hirdetés

Kép:Pixabay

Szakmai berkekben már régóta pletykáltak róla, hogy a tavaly év végén lezárult Jeremie II.-es pályázatok után hamarosan jöhet a program harmadik kiírása. Nos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent a növekedési szakaszban lévő, innovatív cégeket támogató program legújabb kiírása, vagyis elstartolhat az EU visszatérítendő támogatásával a Jeremie III.-as program, a keretösszeg 12 milliárd forint.

Pár nap van csak

Az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja keretében a most meghirdetett pályázaton 4 győztes közvetítőt, vagyis tőkealapot hirdetnek majd ki, ők egyenként 3 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodhatnak - írja a Privátbankár. A programot a magyar állam mellett az EU Regionális Fejlesztési Alapja támogatja. Az alapok vagyonának 70%-át adja a támogatás, a maradék 30%-ot nekik kell hozzáadni. A pályázati határidő azonban nagyon szűkös: április 19. a határidő, vagyis csupán 10 napja van a jelentkezőknek. Kérdéses, hogy ez elegendő lesz-e a dokumentációk beszerzéséhez, például a PSZÁF-engedélyhez.

Mitől válik egy cég jó befektetési célponttá?
A befektetési szempontból vonzó cégek kritériumai iparágtól függetlenül többé-kevésbé azonosak. Vagy valamilyen egyedi termékkel, szolgáltatással vannak jelen a piacon, vagy innovatív üzleti modellt, megoldást alkalmaznak akár az értékesítés, marketing, termelés vagy más vállalati folyamatok területén. Nem minden esetben az a fontos, hogy a cégnek piacvezetői pozíciója, kizárólagossági jogai vagy a hatalmas forgalma és eredménye van-e, hanem sokkal inkább az, hogy a többi piaci szereplő közül a céltársaságot az által értékesített termékek, alkalmazott eljárások és folyamatok megkülönböztetik és ez által bizonyos szintű versenyelőnyt biztosítsanak számára.
98 milliárdra duzzad a keretösszeg

A Jeremie I.-es program kiírása keretében jelenleg 8 alapkezelő vadászik innovatív cégekre, melyekbe befektethet. A cél, hogy ezeknek a porfólió-társaságoknak az értékét többszörösére növeljék a befektetett összeghez képest, majd ezek értékesítéséből vagy tőzsdére viteléből (ez itthon nemigazán opció) tesznek szert haszonra. A támogatás visszafizetése mellett az így szerzett haszonból részesül a cég és az alapkezelő, aki a saját befektetőinek ezután hozamot fizet. A Jeremie I. alapkezelői év végéig fektethetnek még be, információink szerint a források fele azonban még nincs lekötve. (Itt olvashat erről részletesebben.) A tavaly - néhány hónapos csúszással - lezárt II-es programban újabb 10 alapkezelő kezdte meg a működését, így idén a már működő 18 alapkezelő mellett újabb 4 kezdhet befektetésre érett cégek után keresgélni.

A Jeremie-program keretében elkölthető támogatás az új kiírással 98 milliárdra duzzad. A pályázati kiírás szerint korábbi nyertes alapkezelők nem nyújthatnak be pályázatot (korábban győztes alapok tulajdonosai új csapattal azonban indulhatnak).

Bárki lehet célpont. De megéri?
A kockázati tőke manapság mondhatni „divatos” formája a pénzszerzésnek, de egyáltalán nem biztos, hogy minden cég számára jó megoldás. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért konferenciáján Dr. Oszkó Péter a Portfolion Zrt. elnök-vezérigazgatója abban segített, hogy mit kérhet, és mit várhat egy cég, ha kockázati befektető bevonásában gondolkodik.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo