hirdetés

Új lehetőség a TAO-ban a csoportos adóalanyiság

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetik a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét a társasági adó rendszerébe is.
hirdetés

A csoportos társasági adóalanyiság rendszere elsődlegesen a lehetőséggel élő vállalkozások adminisztratív terheit hivatott csökkenteni. Másodsorban azonban érdemi adómegtakarítással is járhat majd. A csoportos társasági adóalanyiság választásához azonban egyidejűleg több fontos tényezőt és feltételt is érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy az elérhető valamennyi előny és lehetőség megfelelően érvényesíthető legyen. Szem előtt kell tartani például, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg a követelményeknek – hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó cég blogjának legfrissebb bejegyzése.

Az első és a vonatkozó határidőt tekintve leginkább sürgető aspektus, hogy a társaságoknak 2019. január 1. és 2019. január 15. szükséges a csoportos adóalanyiság választására vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az Adóhatóság felé annak érdekében, hogy a csoportos társasági adóalanyisággal járó kedvezményeket és előnyöket már a 2019-es évben alkalmazni tudják. A szabályok értelmében tehát a határidő lejártát követően a társaságoknak már nem lesz lehetőségük a csoportos társasági adóalanyiság választására a 2019-es évre vonatkozóan.

Kép: Visionary7

A csoportos adóalanyiság választása a csoporttagok transzferárazási kötelezettségeit is jelentős mértékben befolyásolhatja, ugyanis a csoportos társasági adóalany tagjai az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat, beleértve a transzferár-dokumentációt illető készítési kötelezettségre és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezéseket. A transzferár-rendelkezések egyszerűsített alkalmazásának azonban további feltételei is lehetnek.

Céges kocsi: jövőre még jobban megéri lízingelni
Az Országgyűlés által elfogadott legújabb adócsomagnak köszönhetően 2019. január 1-én több olyan kedvező változás lép életbe, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások mindennapjait. A törvénymódosítás tartalmazza a céges autóhasználattal összefüggő útnyilvántartásokra vonatkozó rendelkezések változását is.
Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz a csoportos adóalanyiságot választó társaságok részére. A csoportos társasági adóalany adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalapot tehát nem nettósítják a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, azonban ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket.

A veszteségelhatároláshoz kapcsolódóan azonban egyéb szabályok és feltételek is helyet kaptak az adócsomagban, amelyek megnehezítik az új szabályozás egyértelmű értelmezését.

Tekintettel arra, hogy a szabályozás meglehetősen összetett, illetve az új rendelkezések számos további kérdést felvethetnek, a Mazars adószakértői készséggel állnak ügyfeleik rendelkezésére az új adócsomag értelmezését és az új rendelkezések megfelelő alkalmazását illetően.

Egy mentsvár maradt a cafeteriában
Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalék szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo