Új lehetőség a TAO-ban a csoportos adóalanyiság

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetik a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét a társasági adó rendszerébe is.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A csoportos társasági adóalanyiság rendszere elsődlegesen a lehetőséggel élő vállalkozások adminisztratív terheit hivatott csökkenteni. Másodsorban azonban érdemi adómegtakarítással is járhat majd. A csoportos társasági adóalanyiság választásához azonban egyidejűleg több fontos tényezőt és feltételt is érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy az elérhető valamennyi előny és lehetőség megfelelően érvényesíthető legyen. Szem előtt kell tartani például, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg a követelményeknek – hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó cég blogjának legfrissebb bejegyzése.

Az első és a vonatkozó határidőt tekintve leginkább sürgető aspektus, hogy a társaságoknak 2019. január 1. és 2019. január 15. szükséges a csoportos adóalanyiság választására vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az Adóhatóság felé annak érdekében, hogy a csoportos társasági adóalanyisággal járó kedvezményeket és előnyöket már a 2019-es évben alkalmazni tudják. A szabályok értelmében tehát a határidő lejártát követően a társaságoknak már nem lesz lehetőségük a csoportos társasági adóalanyiság választására a 2019-es évre vonatkozóan.

Kép: Visionary7

A csoportos adóalanyiság választása a csoporttagok transzferárazási kötelezettségeit is jelentős mértékben befolyásolhatja, ugyanis a csoportos társasági adóalany tagjai az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat, beleértve a transzferár-dokumentációt illető készítési kötelezettségre és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezéseket. A transzferár-rendelkezések egyszerűsített alkalmazásának azonban további feltételei is lehetnek.

Céges kocsi: jövőre még jobban megéri lízingelni
Az Országgyűlés által elfogadott legújabb adócsomagnak köszönhetően 2019. január 1-én több olyan kedvező változás lép életbe, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások mindennapjait. A törvénymódosítás tartalmazza a céges autóhasználattal összefüggő útnyilvántartásokra vonatkozó rendelkezések változását is.
Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz a csoportos adóalanyiságot választó társaságok részére. A csoportos társasági adóalany adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalapot tehát nem nettósítják a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, azonban ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket.

A veszteségelhatároláshoz kapcsolódóan azonban egyéb szabályok és feltételek is helyet kaptak az adócsomagban, amelyek megnehezítik az új szabályozás egyértelmű értelmezését.

Tekintettel arra, hogy a szabályozás meglehetősen összetett, illetve az új rendelkezések számos további kérdést felvethetnek, a Mazars adószakértői készséggel állnak ügyfeleik rendelkezésére az új adócsomag értelmezését és az új rendelkezések megfelelő alkalmazását illetően.

Egy mentsvár maradt a cafeteriában
Amíg az elfogadott őszi adócsomag értelmében a legtöbb cafeteriaelem bérként adózik jövőre, addig a munkáltatók kedvezményesen a dolgozók pihenését és az egészségcélú költéseket támogathatják a SZÉP kártyán és az egészségpénztáron keresztül. Az önkéntes pénztári célzott szolgáltatások céges támogatása továbbra is 40,71 százalékkal adózik, a legújabb kedvezmény pedig, hogy a dolgozóknak 20 százalék szja-visszatérítés jár a megszokott munkáltatói hozzájárulás után.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo