Tűzön-vízen át kitartanak a magyar vállalkozók

Ha ismét választania kellene, a magyar vállalkozók döntő többsége újra belevágna saját üzletének elindításába, még a nehéz gazdasági körülmények ellenére is.

Minden körülmények között kitartanak a magyar vállalkozók – Kép: SXC

Habár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen – állítja a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. Közülük sokan a korábbi munkahelyük elvesztése miatt kezdtek önálló vállalkozásba, mégis 88 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bánta meg a döntését. Ez az arány még a 85 százalékos globális átlagot is meghaladja.

A 90 ország 26 ezer üzletemberének részvételével készült felmérés megerősíti, hogy a vállalkozók a bürokráciát tartják a vállalkozásindítás legnagyobb akadályának (87%). Ezt követi a kedvezőtlen gazdasági helyzet (84%) és a hitelhez jutási nehézségek (79%). A magyar vállalkozók több mint fele az állami támogatás hiányát, valamint a nagyvállalatok piaci dominanciáját említette még komoly hátráltató tényezőként. (A jogszabályok olyan gyorsan változnak, hogy a cégek alig tudják követni, minek kéne éppen megfelelni.)

Katerina Manou, a Regus regionális vezetője így értékeli az eredményeket: „A gazdasági visszaesés idején a nagyvállalatok többsége biztonságra törekszik, és visszafogja beruházásait, így a növekedés hajtóerejét sokkal inkább a kisvállalkozások jelentik. Ehhez képest ők kevesebb figyelmet kapnak az állam részéről, és közülük sokan állítják, hogy az állami támogatások hatása a kormány erőfeszítései ellenére is alig érezhető.” (Egy másik felmérés eredménye szerint a belső problémák többet árthatnak a válságnál is.)

„Ebben a helyzetben létfontosságú, hogy a vállalkozások megőrizzék talpraesettségüket és rugalmasságukat. Nem véletlen, hogy a vállalkozók előnyben részesítik a rugalmas irodai megoldásokat a hagyományos irodabérléssel szemben, hiszen így tőkét szabadíthatnak fel, amit cégük fejlesztésére fordíthatnak. Globálisan már megfigyelhető, hogy a vállalkozók nagyobb arányban vesznek igénybe rugalmas munkahelyszíneket, mint azok, akik nem tulajdonosai cégüknek” – fűzte hozzá Katerina Manou.

Forrás: Regus

A gazdasági növekedés motorját jelentő kkv-k teszik ki a vállalkozások mintegy 99 százalékát, és termelik meg a GDP 40-50 százalékát. Világszerte a munkahelyek 50 százalékát a kis- és közepes vállalkozások generálják, ennek ellenére a teljes beruházásoknak csak a töredékét vonzzák a G20 területén.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo