Ha igazán ínycsiklandó, mégis egészséges ételekre vágyunk, de nincs időnk minden nap főzni, vegyük szemügyre az Egészségpajzs ételkiszállító cég étlapját, amelyen akár diétás menüt is találhatunk.
Hogyan spórolhatunk?
Fontos, hogy ne csak egészségesen, hanem változatosan is étkezzünk. Ez azonban sok esetben felveti azt a problémát, hogy a minőségi élelmiszerek, főképpen a változatos étrend igen költséges is lehet.
Ha kisebb családban vagy egyedül élünk, érdemes megfontolni az ételrendelés lehetőségét. Ma már számos olyan ételkiszállító cég vagy étterem elérhető, ahonnan kifejezetten diétás vagy valamilyen speciális étrend alapján készített fogásokat is rendelhetünk.
Ha kiszállító céget választunk, mindig alaposan nézzük meg az étlapot, és ha van lehetőség arra, hogy előre leadjuk a heti menürendelést, akkor ezzel sokat spórolhatunk.
Így nem kell az ebédhez minden alapanyagot megvásárolnunk, ami sokszor teljesen felesleges élelmiszer-maradékokat jelentene, hiszen nem kell főznünk. Ráadásul igen értékes időt is takarítunk meg azzal, ha nem állunk a tűzhely mellett, így több időnk marad a munka utáni órákban pihenni, mert nem kell a másnapi ebéd elkészítésével foglalatoskodnunk.
Mit jelent a változatos étrend?
A változatos étrend nem csupán azt jelenti, hogy minden nap mást eszünk. Azt is jelenti, hogy figyelünk arra, milyen alapanyagokból készült fogásokat fogyasztunk. A zöldség és a gyümölcs felvétele az étrendbe erősen ajánlott, mert amellett, hogy ízletes és tápláló, rendkívül jó hatással van a szervezetünk egészségére.
A zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok segítenek megküzdeni a betegségekkel, a vitaminok pedig erősítik az immunrendszerünket és a csontjaink fejlődésére is jó hatással vannak. A diétás étrendbe is jól illeszthetőek az alacsony kalóriatartalmuk miatt, a magas víztartalmuk pedig segít a hidratáltságunk megőrzésében.
Mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk?
Célszerű naponta legalább három-négy adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztani, ebből egy adagot főzés és párolás nélkül, nyersen. Heti egy alkalommal valamilyen hüvelyes zöldséget is tegyünk az asztalra, például főzelék vagy leves formájában.
A nemzetközi ajánlások alapján egy egészséges felnőtt ember számára a napi 500 g zöldség és gyümölcs ideális mennyiség lenne, de hazánkban ez még sajnos nem jellemző. Ha szeretnénk nagyon odafigyelni arra, mit eszünk, érdemes szín alapján is megválasztani ezeket. Így például a heti menübe válasszunk sárga, zöld és piros színűeket, mert mindegyik más-más vitamin tökéletes forrása, így természetes módon tudjuk erősíteni immunrendszerünket és biztosíthatjuk a szervezetünk egészségi állapotának fenntartását is.