hirdetés

Trump szintet lépett a Huawei ellen

Donald Trump amerikai elnök törvényerejű rendeletben tiltotta meg országa távközlési cégeinek olyan külföldi technika alkalmazását, amely veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A lépés a gyakorlatban elsősorban a Huawei termékeinek használatát teszi lehetetlenné.
hirdetés

A rendelet ugyan nem jelöl meg egyetlen országot vagy technikát sem, de nyilvánvaló, hogy ez Trump eddigi legkeményebb intézkedése a kínai technológia visszaszorítására.

Kép: Flickr

Ugyanakkor a Kereskedelmi Minisztérium külön bejelentette: a Huawei és egy sor alvállalkozása felkerült azon cégek listájára, amelyek veszélyesek lehetnek a nemzetbiztonságra, ezért azoknak csak a kormány jóváhagyásával lehet eladni amerikai alkatrészeket, technológiát.

A rendszabály különösen érzékenyen érinti az ország kisebb településeinek gázszolgáltatóit, amelyek hálózatuk kiépítésénél mér alkalmazták a Huawei és más kínai cégek termékeit.
Mike Pompeo külügyminiszter már ismételten figyelmeztette az USA szövetségeseit: amennyiben a Huawei és más kínai cégek (így a ZTE) technikáját alkalmazzák az 5G hálózatok kiépítésénél, nem fogják többé megosztani velük az amerikai hírszerzés információit.
Hiába a bojkott, a Huawei szárnyal
A kémkedéssel vádolt Huawei bevételei tavaly 20 százalékkal, 105 Mrd. dollár fölé emelkedtek. Az 5G hálózatokat is építő cég tagadja az amerikai vádakat, míg szakértők szerint az 5G-fejlesztések ott sem kerülnek veszélybe, ahonnan kitiltják a kínai óriásvállalatot.
Washingtoni vélemény szerint a kínai cégek az általuk épített hálózatok révén meg tudnak szerezni bizalmas értesüléseket, ugyanakkor konfliktus esetén kormányuk utasítására le tudják állítani a hálózatokat, így megbénítva az amerikai gázvezetékeket, a távközlést. A lépéséket a törvényhozás mindkét pártja támogatja.

(Forrás: The New York Times)

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo