Tovább szorul a hurok az ügyvezetők nyakán

A fizetésképtelen cégek ügyvezetőit a jövőben már a felszámolás befejezését megelőzően, a közbenső mérleg alapján is kötelezheti a bíróság arra, hogy álljanak helyt a társaság ki nem egyenlített tartozásaiért.

Szigorít az új Ptk. - Kép: SXC

Az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésével összefüggő törvénymódosításokat tartalmazó csomag emeli vissza március közepétől a Csődtörvénybe azt a lehetőséget, amely 2009 és 2012 között már fennállt: a hitelezők, illetve a felszámoló kérelme alapján a bíróság még a felszámolás tartama alatt, tehát a cég megszüntetését megelőzően kötelezheti a cég volt ügyvezetőjét a fedezethiány miatt ki nem egyenlíthető hitelezői követelésekért való helytállásra.

Itt olvashat további fontos módosításokról. 2013 utolsó törvény egyébként kilenc oldalon át módosította a még hatályba sem lépett új polgári törvénykönyvet.

Az ügyvezetők e mögöttes felelőssége már a 2006-os társasági törvény óta fennáll. A törvény szerint ha a bíróság elrendeli a cég felszámolását, a hitelezők vagy a felszámoló keresete alapján a bíróság megállapíthatja, hogy azok, akik a felszámolás elrendelését megelőző három éven belül a társaság vezetői voltak, a fizetésképtelenségi helyzetben nem a hitelezők érdekeinek megfelelően jártak el, és emiatt csökkent a társaság vagyona, saját maguk felelnek a ki nem egyenlített hitelezői követelésekért. (Az új Ptk. nem csak szigorít, sok mindenben meg is könnyíti a cégek életét.)

Az erre irányuló kérelem alapján a bíróság jelenleg csak megállapítja a vezetők felelősségének fennállását, a tényleges kártérítést egy külön keresetben kell kérni, mégpedig a felszámolás befejezését követő 60 napon belül. Ez utóbbi eljárás az tehát, amelyben a jelenleg hatályos szabályozás alapján a bíróság a ki nem egyenlített tartozás megfizetésére kötelezi a volt vezetőt (vagy többségi tulajdonost).

A tartozás az új Ptk. más módosításai miatt ráadásul most még többe kerülhet!

Az új Ptk. hatályba lépésével összefüggő törvénymódosító csomag most ismét lehetővé teszi, hogy a fizetésre kötelező határozatot a bíróság ne csak a felszámolás befejezését követően, hanem már azt megelőzően meghozza. A felszámolás befejezése előtti marasztalásnak az a feltétele, hogy a bíróság által jóváhagyott közbenső mérleg és részleges vagyonfelosztási javaslat alapján az legyen megállapítható, hogy a felszámolási vagyon nem fedezi a hitelezői követeléseket. A marasztalási kérelem tehát már a felelősség megállapítására irányuló kérelemmel együtt is előterjeszthető lesz március 15-ét követően.

Nehéz-Posony Márton ügyvéd, adótanácsadó Nehéz-Posony Ügyvédi Iroda

Szakértőnk korábbi cikkei
Fordulatot hozhat az áfalevonási joggal kapcsolatos bírósági gyakorlatban az a nemrég közzétett kúriai döntés, amely – igaz, az Európai Bíróság állásfoglalása nyomán – immár nem az adóhatóságnak, hanem az adózónak adott igazat: az adólevonási jog csak akkor tagadható meg, ha az adóhatóság bizonyította, hogy a számla befogadója tudta, vagy tudnia kellett, hogy a számlakibocsátó csalárdul járt el.
Érdemes átgondolniuk a cégvezetőknek a munkavállalókkal kötött versenytilalmi megállapodásaikat, az új munka törvénykönyve ugyanis ebben is hozott változást. Egyrészt a megállapodás időtartama lerövidült, másrészt immár a jogszabály mondja meg, hogy a versenytilalmi kötelezettségvállalásért mi tekinthető a megfelelő ellenérték legalacsonyabb összegének.
 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo