„December elején 700 kkv vezetőt kérdeztünk meg arról, a következő egy évben hogyan alakulnak cégénél a béren kívüli juttatások. Bár a felmérés idején a cafeteria-rendszer idei változásai még nem voltak teljes körűen ismertek, a válaszok azt mutatják, hogy idén növekedhet a béren kívüli juttatások nagysága, mivel a tavaly év eleji 54%-os mélypontról 63%-ra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik valamilyen juttatást nyújtanak majd ebben az évben a dolgozók számára" - közölte Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. (A lakosság már kevésbé optimista, a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérése szerint a családok reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: a megkérdezettek több mint fele (57%) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, vagyis reáljövedelmük csökkenésére számítanak.)
A béren kívüli juttatásokon belül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legfontosabb elem: a megkérdezett vezetők válaszai alapján a kkv-k 45%-a nyújtja majd a munkavállalók számára ezt a juttatási formát, az ipari, építőipari cégeken belül pedig még magasabb, 56% ez az arány. Közlekedési költségtérítést - amely a második legnépszerűbb cafeteria juttatási forma - idén a kkv-k 31%-a tervezi nyújtani dolgozóinak. Ennél az elemnél a középvállalatok aránya kiugró, közülük durván minden második cég számol ezzel a juttatási formával. Minimális csökkenéssel ugyan, de őrzi harmadik helyét az üdülési csekk (17%), illetve felzárkózott hozzá a pénzbeli jutalom is, amelyet szintén a kkv-k 17%-a tervez nyújtani dolgozóinak.
„A magánnyugdíjpénztárakat érintő változások rányomták bélyegüket a cafeteria-rendszer keretében nyújtható nyugdíjpénztári befizetésekre is, hiszen az elmúlt időszakhoz képest itt történt a legnagyobb csökkenés: 19-ről 11%-ra csökkent az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést nyújtani tervező vállalkozások aránya. Az idei cafeteria-rendszer újdonsága, a Széchenyi Pihenő kártya ezzel szemben egyelőre nem váltott ki túl nagy reakciót a kkv körében, hiszen csupán 1%-uk jelölte meg választott juttatási formaként. Ez azonban összefügg azzal, hogy a felmérés idején még nagyon kevés információ állt rendelkezésre erről a cafeteria-elemről, és jelenleg is csak annyit tudunk, hogy a második félévben kerül csak bevezetésre" - magyarázta Németh László.