Takarítás: csak szabályosan!

Ha élelmiszergyártással vagy -forgalmazással foglalkozik egy vállalkozás, akkor a számtalan szigorú szabály mellett a telephely tisztán tartásának, takarításának módja is szigorú szabályokhoz kötött. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Az élelmiszerrel dolgozó vállalkozásokra számos különleges előírás vonatkozik. (Az élelmiszerek biztonságának megteremtésére, a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítására, értékelésére és kezelésére szolgáló HACCP rendszerről itt olvashat bővebben.) Speciális szabályok vonatkoznak a telephely megfelelő kialakítására, de a telephely helyiségeinek, valamint a berendezéseinek tisztítása is fontos része a higiéniai szint biztosításának, a fogyasztó számára jó minőségű és közegészségügyi szempontból biztonságos termék gyártásának. A cégvezetés felelős a megfelelő színvonalú takarítási-fertőtlenítési gyakorlat fenntartásáért.

A takarítás és fertőtlenítés során az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

1.  A takarítást megfelelően kell tervezni és végrehajtani – vagyis az adott helyhez, alkalomhoz és környezethez illeszkedő módon kell kialakítani a folyamatokat. Fontos, hogy ne kezdjünk hozzá a takarításhoz utcai ruhában, öltözzünk át munkaruhába, és szükség esetén használjunk védőfelszerelést, például gumikesztyűt. Tegyünk az arcunk elé olyan maszkot, ami óvja azt az erős kémiai hatásoktól. Ügyeljünk arra, hogy a szociális helyiségek fertőtlenítése után – de a legjobb, ha minden helyiség feltakarítása után – a takarítást végző személy cserélje a felmosóvizet.

Takarító- és fertőtlenítőeszközök higiéniája
– A takarító- és fertőtlenítőeszközöket úgy kell megválasztani és tisztán tartani, fertőtleníteni, hogy ne váljanak szennyeződés forrásává.
– Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését külön helyen kell végezni.
– A takarításhoz használt edényeket, eszközöket úgy kell megválasztani, hogy a takarítás során hígított tisztítószerek könnyen mérhetőek legyenek. A takarításhoz használt edények segítségével könnyen betarthatók legyenek a hígítási arányok. ( Pl.: Felmosóvödör jelölése literenként)
– A tisztítószerek pontos kiméréséhez mérőedényeket kell használni. A mérőedényeket aszerint kell feliratozni, hogy milyen tisztítószert mérünk vele. A mérőedényeken fel kell tüntetni a méréshez használt mértékegységeket. Így a hígítási arányok pontosan betarthatóak.
2. Takarítási utasítást kell készíteni, melynek tartalmaznia kell:
  • A takarítási folyamatok gyakoriságát minden területen és berendezésen
  • A szükséges anyagokat, eszközöket minden területre és berendezésre
  • A takarítás hatékonyságának értékelő módszerét, ellenőrzését
  • A végrehajtásért felelős személyeket
3. Minden alkalmazottat, aki felelős a takarításért, oktatni kell a takarítóeszközök megfelelő használatára, a takarítási módszerekre, úgy, ahogy azt a takarítási utasításban rögzítették. A személyzetet ki kell képezni a „menet közbeni takarítás” jelentőségére, módszereire és élelmiszer-biztonsági szabályaira. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy  takarítószeres kézzel senki ne fogyassza el az uzsonnáját vagy ne felejtse ott a flóraszeptes szivacsot a hűtőben.

4. A takarítás alapvetően két lépésből állhat. Első lépés a mechanikai szennyeződés eltávolítása a tisztítandó felületről fizikai, kémiai vagy mechanikai eszközzel. Második lépés szükség szerint a fertőtlenítés. Ezeket a szükséges számú vizes mosások és öblítések egészíthetik ki.

5. A takarításhoz és fertőtlenítéshez csak olyan szer alkalmazható, amelynek felhasználása élelmiszer-ipari célra engedélyezett, és csak a felhasználási utasításban előírt módon szabad azokat használni.

6. Az alkalmazott tisztítószereknek biztonsági adatlappal kell rendelkezniük.

7. A takarításnál és fertőtlenítésnél használt szerek hatóanyagát össze kell hangolni. A takarító- és fertőtlenítőszerek veszélyesek lehetnek, biztonságos módon történő kezelésüket kiképzett emberekkel kell végeztetni.

Kép:Pixabay

8. A takarító- és fertőtlenítőszereket elkülönített, zárható helyen kell tárolni. Gondoskodni kell e szerek megfelelő, zárt edényben történő tárolásáról. A tárolóedényt egyértelmű jelöléssel kell ellátni, melynek tartalmaznia kell az anyagra és a felhasználhatóság idejére vonatkozó adatokat.

9. Tilos takarító- és fertőtlenítőszert élelmiszer csomagolására szolgáló edényben tárolni.

10. A berendezéseket a takarításhoz és fertőtlenítéshez szükség szerint úgy szét kell szedni, hogy a tisztítandó felületek jól hozzáférhetőek legyenek.

11. A takarítást a magas kockázatú hely felől az alacsony kockázatú felé haladva kell végezni.

12. A takarítás hatékonyságát rendszeresen ellenőrizni és eredményességét dokumentálni kell szemrevételezéssel.

13. A rendszeres takarításnak és szükség szerinti fertőtlenítésnek ki kell terjednie a csatornákra, szellőzőrendszerekre, lámpatestekre, csővezetékekre. A fertőződés megelőzésére a tárolóedényeket, az élelmiszerrel érintkező eszközöket, valamint az anyagmozgató eszközöket tisztán kell tartani.

14. Az edény, a berendezések alkatrészei, technológiai eszközök fertőtlenítésére jellegüknek megfelelően külön lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy ne okozza az élelmiszer szennyeződését.

Véleményvezér

Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában

Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában 

Az ukránok állnak győzelemre, legalábbis Európában.
Amerika ellen konspiráló kommunista diktátorokkal menetelt együtt a magyar külügyminiszter

Amerika ellen konspiráló kommunista diktátorokkal menetelt együtt a magyar külügyminiszter 

1956 népének külügyminisztere együtt ünnepelt egy volt KGB ügynökkel.
Ötödik helyen a magyar eladósodás

Ötödik helyen a magyar eladósodás 

A lengyelek jobban sáfárkodtak a hiteleikkel.
A szegénység mércén hetedik helyen Magyarország

A szegénység mércén hetedik helyen Magyarország 

Mennyit kell dolgozni egy lakásért?
Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust

Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust  

Magánrepülővel utazott, amelyről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg képeket. 
Cenzúrázta magát a köztársasági elnök

Cenzúrázta magát a köztársasági elnök 

Minden idők leggyengébb köztársasági elnöke címre pályázik Sulyok Tamás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo