Sztereotípiából vezetői erény

Számos sztereotípia létezik, amely a nők és a vezetői szerep összeférhetetlenségéről szól. Valójában, ha jobban megnézzük ezeket a negatívnak vélt tulajdonságokat, vezetői erényeket találunk.

Kép: Pixabay

Sztereotípia: a nő gyenge

Valójában: a női energia inkább kiegyenlítő jellegű, a nők általában több szempontot vesznek figyelembe, és konszenzusra törekednek. Ez egyre fontosabb, mert a világ is az állandó harc helyett a közös haladás felé megy. A férfiasnak tekintett harcos, győzelemre törekvő attitűd viszont fontos része az üzleti szituációknak.

Sztereotípia: a nő sokat beszél

Valójában: a nők több – illetve hosszabb – beszédében ösztönösen megjelenik az asszertív kommunikáció minden eleme, tehát képesek arról beszélni, hogy mit éreznek, mit gondolnak, mit szeretnének, és milyen megoldásokat látnak. Valójában tehát sokkal eredményesebben kommunikálnak. Ha ezeket a szakaszokat képes tudatosítani magában a beszélő, akkor mondandóját ugyanilyen hatékonyan, de rövidebben is képes összefoglalni.

Sztereotípia: a nő döntésképtelen

Valójában: a nők jellemzően több szempontból, átgondoltabban vizsgálnak meg egy problémát. Ez valóban több időt vehet igénybe, végső soron viszont csökkenti a döntésből eredő kockázatokat – ez pedig nem kérdés, hogy vezetői erény. A döntésképtelenség látszatának elkerülése érdekében érdemes a gondolatmenet elemeit is kommunikálni.

Sztereotípia: a nő hisztis

Valójában: a nők érzékenyek, fogékonyak a lélek rezdüléseire. Érzik, sejtik, mi a jó nekik maguknak, másoknak vagy a közösségnek, ezt azonban gyakran nem jelzik, mivel a környezet általában csak a racionális érveket fogadja el. Sokszor – hogy megmaradjanak a társadalom által a nőktől elvárt „jó kislány” szerepben, nem adnak visszajelzést számukra egyébként elfogadhatatlan viselkedésről, nem szabnak határokat, nem képviselik a saját érdekeiket. Ez a belső feszültség pedig időnként túlzott érzelmi reakciókban csapódik ki ahelyett, hogy tudatosan kezelve és a vezetői eszköztár részévé téve a működést segítené.

A nők évszázada – már a férfi vezetés lesz hátrány?
Jóllehet ma még a világon mindenhol alacsony az első számú női vezetők aránya, és az igazgatótanácsokban is alig vannak nők, valami mégis elindult. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az egyes országokban elfogadott ambiciózus kvótáknak köszönhető, vagy annak, hogy sok helyen az apák is mehetnek szülési szabadságra, esetleg hogy elterjedt a rugalmas munkaidő. Mindenesetre úgy tűnik, sokkal inkább a társadalomnak van szüksége arra, hogy a női tulajdonságok megjelenjenek az üzleti életben, semmint a nőknek a hatalommal járó pozíciókra.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo