Szörnyetegből lesz a legjobb asszisztens

A kereslet ingadozik, a piaci igények állandóan változnak, közben pedig egyre súlyosabb szakemberhiánnyal kell szembenézniük a cégeknek. Nem véletlen, hogy az „Ipar 4.0" korában az ember és robot közti együttműködés ennyire középpontba került.

Az iparban mindinkább előtérbe kerül a robotika – Kép: Universal Robots

A változékony piacok és az ingadozó kereslet miatt a gyártóipar vállalatainak folyamatosan optimalizálniuk kell gyártási módszereiket, és egyre rugalmasabbá kell válniuk. A demográfiai változások okozta szakemberhiány az elmúlt években csak tovább szaporította a nehézségeket. Nem véletlen, hogy az „Ipar 4.0" korában az ember és robot közti együttműködés ennyire középpontba került – olvasható az Universal Robots közleményében.

Egyes globális trendek az üzleti életre is hosszú távú hatással lesznek. Itt olvashatja, melyek azok, amelyek várhatóan befolyásolják a jövő üzletét.

Az „Ipar 4.0" a negyedik ipari forradalmat jelöli, és ezzel a „holnap gyárát", amelyre a termékek mind erőteljesebb individualizációja jellemző. Az automatizáltságnak minden tekintetben növekednie kell. Ráadásul a gépek, számítógépek és berendezések révén az egyes alkatrészek és komponensek egyre inkább összekapcsolódnak egymással.

A gyártás rugalmasabbá és hatékonyabbá, a folyamatok komplexebbé válnak, ezért az embert támogató segédanyagokra, illetve eljárásokra van szükség. Mindez különösen a demográfiai változással és a szakemberhiánnyal összefüggésben érdekes, hiszen döntő fontosságú, hogy a produktivitást a hosszabb munkában töltött idő alatt is meg lehessen őrizni.

Már most lépnie kell a kkv-knak

A „jövő gyárában" az ember egy okos termelési rendszer középpontjában áll, és a technika feladata, hogy kognitív és fizikai képességeit segítse.  Az ipari gyártással szemben támasztott sokoldalú követelmények miatt azonban elengedhetetlen, hogy idejében foglalkozzunk a lehetőségekkel és fejlesztésekkel, hiszen ez a jövőbeni versenyképesség fenntartásának záloga mindenekelőtt azon kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek egy globalizált világban kell helytállniuk.  A biztonságos, rugalmas, egyszerűen kezelhető könnyűszerkezetes robotok a termelő üzemek nagy részének lehetővé teszik, hogy gyártó gépsoraikat modernizálják, és felkészüljenek a jövőre.

Gépek az emberek ellen a jövő munkaerőpiacán
Bármi is a munkája, biztos lehet benne, hogy néhány év vagy évtized múlva a munka egy részét vagy egészét algoritmusok veszik majd át. Legalábbis ez az, amit a közgazdászok jó része állít, és egyes esetekben, úgy tűnik, hamarosan meg is valósul.
Az alkalmazástól függően a robotok védőkerítés nélkül, a legszűkebb helyen is képesek együtt dolgozni az emberrel, a legfontosabb tényező azonban ez esetben is a biztonság. Azaz mielőtt egy robotalkalmazást üzembe helyeznének, kockázatbecslést szükséges végezni az aktuálisan hatályos gépirányelvek és DIN-szabványok alapján. A robotalkalmazás csak akkor használható védőkerítés nélkül, ha igazolást nyert, hogy nem jelent veszélyt az emberre nézve.

Veszélyes szörnyetegből kollegiális asszisztens

A UR-robotok többek között szerelési feladatok, csomagolási folyamatok vagy CNC-gépek megpakolása és ürítése során nyújtanak támogatást. A Universal Robots olyan robotalkalmazásokat tesz lehetővé, amelyekben ember és a robot hatékonyan egészítik ki egymást, valamint olyan területeken, amelyek klasszikus robotrendszerekkel nem vagy csak gazdaságtalanul lennének megvalósíthatók.

Ebben az összefüggésben válik világossá az az imázsváltás, amelyen a robotok az elmúlt években keresztülmentek. A nehéz, hangos, drága és munkahelyeket megsemmisítő gépek helyett a könnyűszerkezetes robotokra ma egyre inkább asszisztensként tekintenek, amelyek kényelmesebbé teszik a munkahelyeket, ismétlődő feladatokat végeznek, és elősegítik a vállalkozások versenyképességét.

A nemzetközi konszernek nagy lépésekkel haladnak előre, de a kkv-k is felismerték a kor szellemét: Az automatizálás ma már nem azt jelenti, hogy munkahelyeket teszünk feleslegessé, sokkal inkább a dolgozók támogatását, ami hozzájárul a termelékenység növekedéséhez és a tervezhető jövőhöz. Ennek a változásnak az eredményeképpen a robot-megoldások elfogadottsága Magyarországon is egyre magasabb, a könnyűszerkezetes robotok termelési asszisztensként történő alkalmazása ma már hazánkban is többnek számít puszta víziónál. (Ma ismert világunk 2050-ra alapjaiban megváltozik.)

Drónposta és robotautók – már nem a jövő
Elemzők, stratégák tucatjai próbálják megmondani előre az év meghatározó trendjeit. A listák között van átfedés: adatok és robotok fogják fémjelezni az évet, de a magánszféra újraértelmezése is felbukkan. Érdemes követni, hogy merre megy a világ, különösen, ha új üzleten törjük a fejünket.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo