hirdetés

Startup segítheti nemzetközi jelenléthez a magyar kkv-kat

Egy nemzetközi startup egyszerű és gyors megoldást nyújt a magyar kkv-knak a teljes digitális átállásban és a nemzetközi piacra lépésben.
hirdetés

A koronavírus rámutatott, hogy a lakossági termékek vásárlásánál megszokott kényelem és gyorsaság ma már egyre égetőbb elvárás a B2B szektorban is. Kutatások szerint az utóbbi két évben 30-40 százalékkal emelkedett az online értékesítések forgalma, az Egyesült Államokban pedig a cégek 65 százaléka bonyolítja üzleteit kizárólag online.

Sok kis cég lemaradásban van a digitalizáció terén (Fotó: Depositphotos)

Ez a trend gyűrűzik át Európába is, ami nem csak a vásárlói szokásokra, de a hazai vállalkozások versenyképességére is komoly hatással van. Egy nemzetközi startup egyszerű és gyors megoldást nyújt a magyar kkv-knak a teljes digitális átállásban és a nemzetközi piacra lépésben.

“Igaz, hogy a kis- és középvállalatok (kkv-k) alkotják a magyar gazdaság gerincét, egy részük mégis jelentős lemaradásban van a nagyvállalatokhoz képest, ami a digitalizációt, az online marketing használatát, vagy a külföldi kapcsolatok kiépítését illeti” - jegyzi meg Bujdosó Andrea vezetői tanácsadó és coach, a Shell Magyarország volt vezérigazgatója.
A Pécsi Tudományegyetem egy korábbi kutatása szerint a hazai kkv-k sok esetben az alapvető digitális megoldásokkal sem rendelkeznek. Közel a felüknek nincs külföldi bevétele, 30 százalékuknál pedig sem a tulajdonos, sem az alkalmazottak nem beszélnek idegen nyelveket.

A kereskedelemben nagyon fontos a kommunikáció, sokaknál azonban hiányoznak a megfelelő ismeretek, és gyakran a szükséges forrás is. A dolgot tovább nehezíti, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknál a cégvezetők sokszor elaprózódnak és rengeteg időt fordítanak pl. a beszerzésre, így a fejlesztésekre, terjeszkedésre nem marad sem energia, sem elég pénz.

Pár kattintással nemzetközi céggé válhatnak a magyar kkv-k

Többek között ebben segíti a magyar cégeket a működését nemrég itthon is megkezdő startup, a merXu, amely egy online kereskedelmi piactér kifejezetten vállalatoknak. A platformon kis- és középvállalkozások vásárolhatnak- és adhatnak el ipari árukat, termékeket és hamarosan szolgáltatásokat is - mindezt immár nyolc országban.

“Ha egy kisvállalkozás úgy dönt, hogy szeretne nyitni nemzetközi piacok felé, ingyenesen regisztrálhat a merXura, mi pedig segítünk feltölteni a termékeit, és a reklámozást is intézzük. Sajnos nem elég elkészíteni egy szép webshopot és várni, hogy rátaláljanak a vevőka termékekre. Manapság alapelvárás a következetes online marketing tevékenység, a felhasználóbarát weboldal megléte, a rugalmas fizetési- és házhozszállítási igények, vagy a megfelelő keresőoptimalizálás. A merXuval átvállaljuk a cég termékeinek hirdetését, így azok olyan vásárlókhoz is eljuthatnak, amelyeket  csak jelentős költségek árán lehetne megszólítani ” - árulja el Okányi Attila, a merXu Magyarország ügyvezető igazgatója, a nemzetközi csoport hazai country managere.
Ahogy a kutatásokból is látszik, az egyik hiányosság a hazai kkv-k esetében a nyelvtudás, ami akadályozza őket a nemzetköziesedésben. A merXu ezt egy okos csetfelület segítségével oldja meg, amelyben az eladó a saját nyelvén köthet üzletet a külföldi vásárlóval. “Eddigi tapasztalataink alapján a magyar cégek óvatosabban közelítenek a platformhoz. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy minden vállalkozónak dedikált kapcsolattartót biztosítunk, aki végig fogja a kezét a regisztráció, termékfeltöltés, üzletkötés, és akár a vásárlás folyamatában is.” - teszi hozzá Tővis Bernadett, a merXu Magyarország értékesítési vezetője.

Jelenleg globálisan több mint 32 ezer felhasználó válogathat 6 millió termék közül olyan kategóriákban mint a vegyipar, építőipar, elektrotechnika, termelői szektor, gépipar, IT szektor, világítástechnika és épületgépészet, HoReCa szektor, valamint professzionális szerszámok.

A magyar divízió közelít a 2000 regisztrált ügyfélszám felé, és remélik, hogy az év végére elérik a 6500-as határt. “A merXu egy olyan felzárkózási lehetőséget biztosít a magyar kis- és középvállalkozások számára, amelyet eddig csak jelentős állami támogatásokkal, befektetésekkel tudtak volna meglépni. Igyekszünk utat nyitni új, külföldi üzleti lehetőségek felé, és segítjük őket a digitalizációban is. Reméljük, hogy élnek majd a lehetőséggel” - tette hozzá Okányi Attila.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo