Spóroljunk energiát a főzés során is! Használjunk gyorsfőzőt!

Vannak olyan feladatok, amelyeket egyszerűen muszáj nap mint nap elvégeznünk, ilyen a főzés is. Ez havi szinten igen nagy energiafogyasztással is jár. Különösen akkor igaz ez, ha többfogásos menüket készítünk, illetve olyan ételeket, amelyek elkészítése több órát vesz igénybe. Ilyen esetekben megnövekszik az áram- vagy a gázfogyasztás is, ami huzamosabb idő után magasabb rezsiszámlát eredményez. Ha odafigyelünk és megfelelő eszközöket használunk, akkor takarékoskodhatunk az energiával. Megfelelő háztartási eszközökkel és tudatos használatukkal, évente igen nagy összeget tudnunk megspórolni.

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha nem csak pénzt, de időt is szeretnénk megtakarítani a főzés során, érdemes kipróbálni a gyorsfőző kuktákat. Ahogy a nevük is elárulja, titkuk a gyorsaságban rejlik. Az eszköz azért képes az átlagos főzési időt lerövidíteni, akár a negyedére is, mert egy zárt rendszerként működik, amely nem teszi lehetővé a gőz távozását az edényből. Az edényben megnövekszik a nyomás, a víz pedig a forráspontja fölé emelkedik. Az így keletkezett magas hőmérséklet és a gőz teszi lehetővé, hogy a benne lévő ételek a szokásosnál hamarabb elkészüljenek.

Biztosan sokan találkoztak már ezzel a konyhai eszközzel a nagymamák konyhájában is. Ez nem véletlen, hiszen az edény előnyös oldalait már ők is felfedezték, sőt, már a 17. században is alkalmazták. Ez egy nagyon hasznos kis retró eszköz, amellyel a főzési időt lerövidíthetjük, energiát is megtakaríthatunk, miközben pedig ízletes és egészséges ételeket tehetünk az asztalra. Használata során pedig mindenképp figyeljünk oda az előírásokra. Ha valaki ráérez a működési elvére, annak garantáltad az egyik kedvenc konyhai kuktája lesz.

Az ilyen típusú edényeknél alapkövetelmény, hogy jó minőségű fémből készüljön, mivel a magas nyomással csak így tud megbirkózni. Mivel a gyorsfőző a főzés ideje alatt zárva van, így elkerüljük azt is, hogy az egész lakást körbejárja az ételszag, amit csak hosszú szellőztetések révét tudnunk megszüntetni. A zárt technológiának és a rövid elkészítési időnek köszönhetően, a benne készülő fogások sokkal jobban megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat is. Emiatt ez a konyhai kis segédeszköz igen népszerű azok körében is, akik odafigyelnek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Különösen a magyar konyhára jellemző, hogy vannak olyan fogások, amelyek nagyon ízletesek, de a hosszú főzési idő miatt elkészítésükhöz nagyon ritkán merünk csak hozzáfogni. Ilyen étel a marhapörkölt is. A hagyományos főzési eljárással elkészítése órákat vehet igénybe. Erre is nagyon jó megoldást jelent a kuktában való főzés, hiszen akár egy óra alatt is elkészülhet. Ha belegondolunk, éves szinten valóban meglepő összegeket takaríthatunk meg. Az energiatakarékossággal pedig nem csak pénztárcánkat, hanem környezetünket is kíméljük.

A kuktában készült fogások garantáltan sikeresek lesznek. Pörköltek esetében a hús vajpuha, a szaft pedig rendkívül ízletes lesz, hiszen minden íz a kuktában marad.  Rövid idő alatt készül el benne a sertés, a borjú és a kacsahús is. Készíthetünk benne mártásokat, párolhatunk zöldségeket és egy óra alatt egy tökéletes bablevest is főzhetünk.

Fontos, hogy elővigyázatosan használjuk!

A kuktában való főzés valóban idő- és költséghatékony módja az ételek elkészítésének. Azonban minden használat során szem előtt kell tartanunk azt, hogy a gyorsfőző edény a megnövekedett gőz elvén működik, így a használati útmutatót mindenképp követnünk kell. Az utóbbiban nem csak a gyorsfőző helyes használatáról kapunk információkat, hanem a különböző ételek ajánlott főzési módjáról és idejéről is. A kuktát főzés közben nem tanácsos nyitogatni, ezért annak lezárása után várjuk ki az javasolt elkészítési időt. A végeredmény garantáltan finom és ízletes fogás lesz.

Véleményvezér

Magyartól rettegnek az oroszok

Magyartól rettegnek az oroszok 

A magyar név megint szép lesz, legalábbis Ukrajnában már az.
Bajban van a pápai kórház

Bajban van a pápai kórház 

A pápai egészségügyi ellátás megbillent.
Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje

Gyönyörű autót kapott Mészáros Lőrinc neje 

Van itt pénz emberek, nem mindenkinek ugyan, de akinek jut, az nem panaszkodhat.
Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is

Teljes meglepetés, rekordszinten az euró népszerűsége, még Magyarországon is 

Fájdalmas, hogy még Bulgária is előbb vezeti be az eurót, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo