Ha nem csak pénzt, de időt is szeretnénk megtakarítani a főzés során, érdemes kipróbálni a gyorsfőző kuktákat. Ahogy a nevük is elárulja, titkuk a gyorsaságban rejlik. Az eszköz azért képes az átlagos főzési időt lerövidíteni, akár a negyedére is, mert egy zárt rendszerként működik, amely nem teszi lehetővé a gőz távozását az edényből. Az edényben megnövekszik a nyomás, a víz pedig a forráspontja fölé emelkedik. Az így keletkezett magas hőmérséklet és a gőz teszi lehetővé, hogy a benne lévő ételek a szokásosnál hamarabb elkészüljenek.
Biztosan sokan találkoztak már ezzel a konyhai eszközzel a nagymamák konyhájában is. Ez nem véletlen, hiszen az edény előnyös oldalait már ők is felfedezték, sőt, már a 17. században is alkalmazták. Ez egy nagyon hasznos kis retró eszköz, amellyel a főzési időt lerövidíthetjük, energiát is megtakaríthatunk, miközben pedig ízletes és egészséges ételeket tehetünk az asztalra. Használata során pedig mindenképp figyeljünk oda az előírásokra. Ha valaki ráérez a működési elvére, annak garantáltad az egyik kedvenc konyhai kuktája lesz.
Az ilyen típusú edényeknél alapkövetelmény, hogy jó minőségű fémből készüljön, mivel a magas nyomással csak így tud megbirkózni. Mivel a gyorsfőző a főzés ideje alatt zárva van, így elkerüljük azt is, hogy az egész lakást körbejárja az ételszag, amit csak hosszú szellőztetések révét tudnunk megszüntetni. A zárt technológiának és a rövid elkészítési időnek köszönhetően, a benne készülő fogások sokkal jobban megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat is. Emiatt ez a konyhai kis segédeszköz igen népszerű azok körében is, akik odafigyelnek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Különösen a magyar konyhára jellemző, hogy vannak olyan fogások, amelyek nagyon ízletesek, de a hosszú főzési idő miatt elkészítésükhöz nagyon ritkán merünk csak hozzáfogni. Ilyen étel a marhapörkölt is. A hagyományos főzési eljárással elkészítése órákat vehet igénybe. Erre is nagyon jó megoldást jelent a kuktában való főzés, hiszen akár egy óra alatt is elkészülhet. Ha belegondolunk, éves szinten valóban meglepő összegeket takaríthatunk meg. Az energiatakarékossággal pedig nem csak pénztárcánkat, hanem környezetünket is kíméljük.
A kuktában készült fogások garantáltan sikeresek lesznek. Pörköltek esetében a hús vajpuha, a szaft pedig rendkívül ízletes lesz, hiszen minden íz a kuktában marad. Rövid idő alatt készül el benne a sertés, a borjú és a kacsahús is. Készíthetünk benne mártásokat, párolhatunk zöldségeket és egy óra alatt egy tökéletes bablevest is főzhetünk.
Fontos, hogy elővigyázatosan használjuk!
A kuktában való főzés valóban idő- és költséghatékony módja az ételek elkészítésének. Azonban minden használat során szem előtt kell tartanunk azt, hogy a gyorsfőző edény a megnövekedett gőz elvén működik, így a használati útmutatót mindenképp követnünk kell. Az utóbbiban nem csak a gyorsfőző helyes használatáról kapunk információkat, hanem a különböző ételek ajánlott főzési módjáról és idejéről is. A kuktát főzés közben nem tanácsos nyitogatni, ezért annak lezárása után várjuk ki az javasolt elkészítési időt. A végeredmény garantáltan finom és ízletes fogás lesz.