hirdetés

Sokan jól járhatnak a növekedési adóhitellel

Megközelítőleg 18 ezer vállalat vehetné igénybe az összesen 21 milliárd forintnyi hitelt a növekedési adóhitelprogram keretében. Túlnyomórészt a kkv-szektor szereplői érintettek, de a legnagyobb hitelekhez az egymilliárd forint feletti árbevételű cégek juthatnak majd.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

A növekedési hitelprogramok sorába illeszkedik a legújabb tervezet, miszerint az adózás előtti eredményüket megötszöröző és legalább három éve átalakulás nélkül működő cégek a nyereségnövekedésre jutó adórészük befizetésére kétéves halasztott részletfizetést, azaz adóhitelt kérhetnek. „Az új hitelprogrammal – kormányzati szándék szerint – a dinamikusan fejlődő vállalatok komoly likviditási segítséget kaphatnak a további fejlődéshez. Érdemes ugyanakkor részletesebben megvizsgálni a program potenciális érintettjeit és mellékhatásait” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Először is fontos megnézni, hogy az ötszörös nyereségnövekedés mennyire általános jelenség. A 2012-es és 2013-as évek beszámolóadatait elemezve az derül ki, hogy mintegy 18 ezer vállalkozást érinthet a kérdés. A jogszabálytervezet egyik érdekes pontja, hogy nem tartalmaz megkötéseket sem az árbevétel oldaláról, sem az adózott eredmény minimumát tekintve. Ennélfogva egyes esetekben olyan nagyvállalatok is igénybe vehetik a hitelt, amelyek minimális eredménnyel működtek egyik évben, de azt sikerült megsokszorozniuk. A statisztikák szerint az érintett cégek 85 százaléka 100 millió forint alatti árbevételű, míg 1 százaléka egymilliárd forint feletti vállalkozás. Érdekes módon ezek a nagyvállalatok kaphatják meg a teljes kihelyezett adóhitel több mint 25 százalékát.

A jövő évi adótörvények tervezeteiről itt olvashat!

Kétség nem férhet hozzá, hogy egy adott időszakot vizsgálva az érintett cégek sikeresek, átlagban több mint nyolcszorosára növelték árbevételüket, összesített adóbefizetésük pedig tízszeresére növekedett egy év alatt. „Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a sikeres időszakot követően még az ilyen dinamikus cégek közül is közel minden harmincadik megszűnik egy éven belül. A 2012–2013-as adatok szerint a feltételeknek megfelelő cégek több mint 3 százalékát törölték 2014 végéig. Ha ezek a vállalkozások az adóhitelt hátrahagyva szűnnének meg, bevételkiesést eredményezhetne az államkincstárban” – mondja Tóth Tamás.

Jóllehet a vizsgált cégek árbevétele több mint nyolcszorosára emelkedett, összesített alkalmazotti létszámadatuk érdemben nem változott. „A gazdaság jelenlegi állapotában nehezen képzelhető el, hogy sok cég lenne képes megötszörözni nyereségét, és a reálgazdasági folyamatokból kiindulva viszonylag alacsony azoknak a cégeknek a száma, amelyek hosszú távon tudnak ilyen arányú növekedést kimutatni. Az érintett társaságok körét azonban érdemben növelheti, hogy az intézkedés hatására sokan dönthetnek úgy, hogy kimutatják könyveikben az eddig adóoptimalizációs céllal csökkentett (átcsoportosított) nyereséget. Ez rövid távon növelheti a költségvetési bevételkiesést, de hosszabb távon a gazdaság kifehéredését szolgálja” – mondja az Opten igazgatója.

Ágazati kitekintésben a kereskedelmi és tanácsadó cégek lehetnek a tervezet nyertesei. A tanácsadó vállalkozások körében különösen nagy lehet az intézkedés hatása, hiszen bár a cégek számát tekintve kisebb szektorról van szó, mégis – abszolút értékben – itt található szinte a legtöbb érintett. A tulajdonosi kört vizsgálva pedig az látszik, hogy hazai és külföldi érdekeltségű vállalkozások egyaránt haszonélvezői lehetnek az adóhitelnek, hiszen közel 900 külföldi érdekeltségű cég igényelhetne adóhitelt a korábbi évek adatai alapján.

Kinek segít a növekedési adóhitel?
A 2016. évi adócsomag tervezetében megjelent, TAO fizetést érintő változás, a növekedési adóhitel új adótervezési lehetőséget biztosíthat azon adózók számára, amelyek eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere körüljárta a részleteket.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo