hirdetés

Sok pénz múlhat rajta: hogyan választanak bankot a diákok?

A felsőoktatási intézményekbe készülő fiataloknak érdemes átnézniük a bankszámla-kínálatot, mert a kimondottan diákoknak szánt csomagok sokkal olcsóbbak a normál konstrukcióknál - derül ki a BankRáció.hu friss elemzéséből.
hirdetés

A felvételi ponthatárok kihirdetése után diákoknak a pénzügyek terén is érdemes lépéseket tenniük. A 23 év alatti egyetemre készülő diákok sok számlacsomag közül választhatnak, ám nem mindegy, hogy végül melyik bankban kötnek ki. A számlacsomagok éves díja között ugyanis számottevő különbség van. A BankRáció.hu friss összeállítása szerint egy kimondottan diákoknak szánt számlacsomag akár ingyenes is lehet, de vannak 1-4 ezer forintos éves költséggel fenntartható csomagok is. Fontos, hogy a diákok a nekik szánt csomagokat igényeljék, mert egy hagyományos csomag esetében könnyen 10 ezer forint fölé szaladhat az éves kiadás egy-egy banknál – hívta fel a figyelmet a Bankrácio.hu.

Más a fontos

Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője szerint ezért is fontos, hogy a bankválasztás előtt a diákok hasonlítsák össze a bankok ajánlatait. „A diákok esetében a számla költsége csak az egyik fontos szempont. Legalább ennyire fontos számukra, hogy az adott bank milyen elektronikus, innovatív szolgáltatásokat nyújt, amelyek megkönnyítik a bankolást.” - mondta Gergely Péter. Bár sok ügyfél számára döntő lehet, egy mai diáknak szinte lényegtelen, hogy az adott banknak hány fiókja van. Többségük ugyanis elektronikusan intézi a pénzügyeit. Ma már a gyors és könnyen használható netbank alapvető és ingyenes szolgáltatás. A jövőben a mobilos alkalmazásoké lehet a főszerep, amelyekkel például követni lehet a kiadásokat, és alapvető pénzügyi tervezésre is alkalmasak vagy éppen a kártyaköltési limiteket lehet velük egyszerűen módosítani, de a következőkben új funkciókkal bővülhet a paletta.

Megindult a roham az olcsóbb lakásokért
Megindult a diákok rohama az olcsóbb lakásokért, a fővárosi kiadó lakások keresési száma 22 százalékkal nőtt az elmúlt néhány napban - közölte az Otthontérkép ingatlankeresési portál.
Nekik is jár az ingyenes készpénzfelvétel

A BankRáció.hu szakértője úgy véli, a korábbi évekhez képest változott a kínálat ebben a szegmensben is: ma már nem biztos, hogy egy-egy olcsóbb számla le van butítva és kevés szolgáltatást biztosít, sőt, az olcsóbb kategóriába tartozó bankszámlákhoz is biztosítanak különböző szolgáltatásokat.

Az éves díjak mellett a diákoknak azt kell felmérniük, hogy melyik bank kínálja számukra a legjobb alkalmazásokat és egyedi kedvezményeket. A diákok számára a hagyományos banki tranzakciók közül a készpénzfelvétel díja is lényeges. „A tudatos diákok ezt a költséget is minimalizálhatják, ugyanis minden 16 évnél idősebb magyar állampolgár számára törvény biztosítja a havi két ingyenes bankkártyás készpénzfelvételt 150 ezer forintos összeghatárig. Ezt azonban kérni kell a banktól.” - tette hozzá.

Mi várható?

A szakember szerint a jövőben a diákokért folyó versenyben a bankok a díjak mellett a fejlesztésekre is koncentrálnak. A diákévek alatt olcsón biztosított innovatív szolgáltatások egyfajta befektetést jelentenek a bank számára, hogy az érintett diákok a tanulmányaik befejezése után is a pénzintézetnél maradjanak.

Negyvenes kamaszok, okos cégek – ez vár ránk
Azok a cégek, melyek nem okos megoldásokban utaznak, kihalnak Brett King futurológus jóslata szerint. 2025-re a fosszilis erőművek túl drágák lesznek a megújulókkal szemben. És ebben az évszázadban 100 év felé nyújtják tudósok az emberi életöltőt. Márpedig ha 130 évig élünk, 40-50 évesen még kamaszként kísérletezgetünk, ettől pedig jócskán átalakul a társadalom.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo