A szemben ülő "kislány" is lehet a főnök

Mindig is vállalkozónak készült Agárdi-Nyárai Andrea, apját követve ipari területen. De ahelyett, hogy „beült volna” a családi cégbe, az iskolapadból éppen csak kilépve felépített magának egy saját, sikeres, mára nemzetközi piacon helytálló vállalkozást.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Zsanérok, csavarok és a laikus szem számára ismeretlen ipari fém alkatrészek között tölti napjait Agárdi-Nyárai Andrea, a Fath Components Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Édesapja mintegy harminc éve foglalkozik ipari termékekkel, így Andrea – ahogy fogalmaz – „ezt szokta meg”. Már gyerekként vállalkozónak készült, műszaki területre.

– Édesapám gyerekkoromtól vitt magával, szerelgettünk, nekem meg tetszett. Természetes volt, hogy közgazdasági középiskolába megyek, hogy felkészüljek a cégvezetésre. Igazából aputól tanultam mindent, amit később picit magamra szabtam. Mert van, amiben másmilyenek vagyunk. Sok szempontból lazább a stílusom – nyilván a korom miatt is –, más oldalról viszont határozottabb vagyok, és talán többet követelek nála. Az eltérő vezetési stílus miatt látszott, hogy jobb, ha külön cégben dolgozunk.

Agárdi-Nyárai Andrea
Kép:PP/HatlaczkiBalázs

A Fath termékekben Andrea édesapja látta meg a lehetőséget egy németországi kiállításon. Próbaképpen kezdték meg a hazai értékesítést az évek óta működő családi cégben, de a pillanatok alatt milliósra rúgó forgalom megmutatta, érdemes külön céget alapítani. A Fath Components Kft. 2005-ben indult el, Andrea huszonegy éves kora óta a cégben dolgozik, 2008-ban pedig, amikor a tanulmányait befejezte, ő lett a kft. ügyvezetője. A cég dinamikus növekedése miatt rövid idő után már nem tudták előfinanszírozni a termékek beszerzését.

– Induló vállalkozásként nem tudtunk támogatást szerezni, mindenhol kellett volna két lezárt üzleti év, vagy százötven százalékos biztosítékot vártak el. Végül a német anyacég szállt be tulajdonostársként, hogy finanszírozni tudjuk a növekedést. De teljesen szabad kezem van azóta is, sőt, az együttműködés annyira sikeres, hogy 2012-ben az anyacég megkeresett, hogy magyarországi viszonteladóból váljunk közép-kelet-európai értékesítési központtá.

Egy férfi esetében soha nem merülne fel
Andrea maximalista, sokáig csak az volt neki elég jó, amit ő maga csinált. Ma már tudatosan próbálja nélkülözhetővé tenni magát, hogy a cég szükség esetén nélküle is működjön, ő pedig a valódi vezetői feladatokra koncentrálhasson.
– Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy mikor tervezünk gyereket a férjemmel, hogy hogyan fogjuk megoldani, vagy éppen azt mondogatják, ha családot alapítunk, nem fogom bírni a mostani tempót. Ilyesmi egy férfi esetében soha nem merülne fel – mondja Andrea. Bár nem tagadja, hogy volt, amikor frusztrálta az efféle megkülönböztetés, mára túllépett ezen.
A mostanra 16 fős vállalkozás tehát a magyar, cseh, lengyel, román üzletkötőkkel és cseh kereskedelmi igazgatóval dolgozik. A magyar piacon a kezdetektől kiszolgálnak egyéni vásárlókat, akár egyetlen termékkel is, a többi országban viszont – ahol az anyacégtől vették át az értékesítést – inkább disztribútorokkal működnek együtt. Emellett mindenhol alkalmaznak saját üzletkötőket is, hisz Andrea szerint egy olyan viszonteladótól, akinél az ő termékük csak egy a sok közül, nem várhat el olyan lelkesedést, amit a saját alkalmazottaitól vagy mint magától.

– Ha elmegyek színházba, biztos, hogy először azt veszem észre, hogy milyen szép a rozsdamentes zsanér az ajtón. A barátaim szerint ez valami perverzió – mondja nevetve.

Fiatal nőként persze nehezített pályán mozog, különösen ipari területen. Gyakran találkozik apáskodó magatartással, olyan is volt, hogy egy felvételi beszélgetésen a leendő alkalmazott váltott kioktató hangnemre a vele szemben ülő „kislánnyal”, vagy hogy amikor egy férfi kollégájával ment tárgyalni, a partnerek nem hozzá beszéltek – hiába ő dönt majd. Nőként pedig mindig többet kell letennie az asztalra ahhoz, hogy elfogadják.

– Nem csak üzleti területen kell jól telesítenem, a technológiai tudás is elengedhetetlen. Nincs műszaki végzettségem, de minden pozícióban dolgoztam a cégben. Két állandó tanácsadóm van, a két legfontosabb férfi az életemben, az édesapám és a férjem. Nélkülük igazság szerint nem menne. Hogy ma már nem tudom fejből minden termékről, hogy van-e raktáron, az tudatos fejlődés eredménye. Vezetőként meg kellett tanulnom delegálni, hátrébb lépni. Azért is fontos, hogy ne részfeladatokkal töltsem az időm, mert így a fizetésemért a stratégiával, a cég hosszabb távú fejlődésével foglalkozom.

Minden autószervizbe kellene egy nő
A legtöbb férfi csak a magazinok címlapján találkozik autószervizben dolgozó nővel, pedig Magyarországon is van olyan műhely, amelyet immár csaknem húsz éve részben egy hölgy irányít. Hock Éva, az Autohock Kft. tulajdonostársa szerint az ügyfeleik többsége kimondottan örül annak, hogy egy hölggyel tárgyalhat.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo