hirdetés

Rosszul járunk jövőre a cafeteriával

A cafeteriát érintő adószabályozás átdolgozását követeli a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), mert a szervezet szerint már most látni, hogy a jövőre tervezett változtatások miatt rosszul járhatnak a dolgozók.  Mérsékelni kellene a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári befizetések adóját is.
hirdetés

Kép: Pixabay

Elhibázottnak tartják a szakszervezetek a béren kívüli juttatási rendszer jövőre tervezett változtatásainak egyes elemeit, ezért az adószabályozás átdolgozását követelik a kormánytól – derült ki a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnökségének legutóbbi értékeléséből. Aggódnak a  cafetéria részeként készpénzben folyósítható százezer forint miatt is, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja a bértárgyalásokat, ezért leszögezik: ez nem lehet bérnövekmény, hiszen ez csupán átcsoportosítás, annak megjelenési formájáról függetlenül.

Perelhetnének a cégek a SZÉP kártya miatt
Alaposan átalakította a kormányzat a 2017-es cafeteriarendszert, miután az Európai Bíróság 2016. február 23-án született ítéletében Magyarországot kötelezettségszegési eljárás keretében elmarasztalta az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya kibocsájtási feltételei miatt. Az Erzsébet utalványt átszabták, a SZÉP kártyához viszont még nem nyúlt a kormány, pedig számos kkv-t érinthet a kérdés.
Az állandó változtatások, valamint az egyre emelkedő adóterhek miatt egyre kevesebb cég ad béren kívüli juttatásokat!

Ezért az érdekvédelmi szervezet annak deklarálását követeli a kormánytól: a munkáltatók ezt az összeget semmilyen módon nem adhatják hozzá a nettó bérhez, s az nem befolyásolhatja a bértárgyalásokon kialkudott növekmény mértékét. A készpénzben számolt juttatás hosszabb távon nagy kárt okozhat a munkavállalóknak, hiszen nem bérként kapják, ezért a nyugdíjba sem számíthat bele – érvel Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A munkáltatóknak viszont kapóra jön ez a változás, s már most, a jövő évi bértárgyalások kezdetén érződik, erre készülve nem is terveznek megfelelő mértékű emelést. Egyelőre semmi nem tiltja, hogy a cafeteria készpénzes része befolyásolja a bérek alakulását, még akkor sem, ha ez összességében hátrányos a munkavállalóknak – szögezi le Székely.

Kifogásolják a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári hozzájárulás adójának 50 százalékra való emelését is. A szakszervezet ezért kezdeményezni fogja a Versenyszféra Konzultációs Fórumán is az öngondoskodási tétel 34,5 százalékos kedvezményes adózásáról szóló vita napirendre tűzését. Az érdekvédők szerint a nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknek továbbra is önálló kedvezményes adózású elemként kell megjelenniük.

Ezért éri meg költeni a munkavállalók egészségére
Vannak olyan szerencsés emberek, akik egészségbiztosítást kapnak munkáltatójuktól egyéb béren kívüli juttatásként. De miért lehet vonzó ez a megoldás a cégvezetőknek? 2012 eleje óta az alkalmazottak számára kötött egészségbiztosítások díját nem terheli adó a minimálbér 30 százalékának erejéig. Amellett, hogy egy ilyen egészségbiztosítás növeli a munkatársak lojalitását, a kollégák gyors és minőségi ellátásra számíthatnak, emiatt csökkenhet a betegszabadságon töltött idejük, és kevesebb bérkiesés várható.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo