hirdetés

Rengeteg szálló port lélegzünk be a magyar nagyvárosokban

Nemcsak Budapesttel van gond, számos vidéki település levegőminősége sem megfelelő. Különösen rossz a helyzet Kazincbarcikán, Miskolcon, Sajószentpéteren, Debrecenben és Pécsett.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat évről évre vizsgálja a levegő minőségét, a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) pedig ez alapján minden évben elkészíti hazánk levegőminőségének értékelését. 2017-ben harmincnégy magyar településen történt automata adatgyűjtés. A kén-dioxid, nitrogén-dioxid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, ózon, kétféle szálló por, valamint a benzol mennyiségét mérték, az éves átlagértékek szerint pedig felállítottak egy légszennyezettségi indexet.

Dízelbotrány: mit rejtenek az Opel irodái?
Megismételhették a Volkswagen dízelbotránya során ismertté vált csalást. A gyanúsított ezúttal az Opel, a cég németországi gyárait hétfőn megszállták a nyomozók.
Az index alapján Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett az éves egészségügyi határértéket meghaladta a levegőben található nitrogén-dioxid, azaz a járművek közlekedéséből eredő légszennyezés aránya. A fővárosban egyébként több helyszínen is történt adatgyűjtés, a legmagasabb nitrogén-dioxid-értéket a belvárosban, az Erzsébet körúton mérték. Ezen a környéken található többek között a Blaha Lujza tér, ahol naponta akár több tízezren is megfordulhatnak iskolába vagy munkába menet. Budapesten még a Széna téren volt rendkívül magas a nitrogén-dioxid-érték, ahol szintén tízezrek haladnak át és lélegzik be a káros anyagokat. Jó hír viszont az, hogy a légszennyezettségi index alapján készült évi értékelés szerint benzol-, ózon-, kén-dioxid- és szén-monoxid-légszennyezettség a magyar településeken nem fordult elő.

Fotó: Flickr/Wisconsin Department of Natural Resources

Néhány városban – például Sajószentpéteren, Kazincbarcikán – a rossz levegőminőséget nem a nitrogén-dioxid és/vagy kén-dioxid okozza, hanem a szálló por. Ennek mértékét egyébként már az Európai Unió is kifogásolta, és májusban ezért bíróság elé állította hazánkat. A WHO pedig arról számolt be, hogy a világon évente hatmillió ember halálát okozza a szennyezett levegő. A szálló por mértéke a héten is komoly problémát okoz országszerte, de különösen Budapesten, Dunaújvárosban, Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön és Várpalotán. A szakemberek a kellemes őszi idő ellenére is óva intenek attól, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a szabadban, vagy kint sportoljunk.

Érdemes szellőztetni?

Ahogy az éves értékelésben is látjuk, elsősorban a nitrogén-oxidok és a szálló por okozzák a rossz levegőminőséget Magyarországon. Felmerül a kérdés, mikor és hogyan szellőztessünk, ha a beltéri légszennyezettség egyik fő oka a rossz kültéri levegő. A szellőztetést ezért a hajnali órákra időzítsük, és érdemes lehet légtisztítót is használni akár otthon, akár a munkahelyen. A legkorszerűbb berendezések képesek kiszűrni és semlegesíteni a levegőben terjedő szennyező és allergén anyagokon kívül a vírusokat és bacilusokat is, valamint semlegesítik a szagokat. A falra szerelhető változatok általában hatékonyabban keringtetik a levegőt.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo