Óriási felvásárlás: mekkora szeletet hasíthat ki a hazai ételszállító-piacból az amerikai óriás?

Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító?

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az elmúlt napok egyik legjelentősebb vállalati híre egyértelműen az volt, hogy amerikai ételkiszállítási óriás, a DoorDash megvásárolta a finn Wolt Enterprises OY-t részvénykibocsátásos konstrukcióban, ez a vállalat pedig a Wolt Magyarország anyacége. A tranzakciós részvényárfolyam mintegy 7 milliárd euróra teszi a Wolt piaci tőkeértékét, azaz nagyjából a háromszorosára, mint amennyi a cég éves forgalma. Az akvizíció révén pedig 22 európai ország piaca nyílik a DoorDash előtt, amivel 700 millióra emelkedik működési területének lakosságszáma.

(Fotó: Pexels)

A Wolt egy finn startup, 2014-ben indult el Helsinkiben, amely 2018 májusában érkezett meg Magyarországra, azóta pedig már nemcsak Budapesten, hanem nagyobb vidéki városokban is jelen van, és saját futárpartnereivel dolgozik. A járványt a hazai Wolt is igen jól élte meg, hiszen 2019-hez képest csaknem megháromszorozta az értékesítésből származó árbevételét 1,04 milliárd forintról 3,33 milliárd forintra, bár az is igaz, hogy adózott eredménye 36 millió forintról 31 millióra csökkent.

NetPincérből Foodpanda 

A Wolt legnagyobb vetélytársa, a Foodpanda 1999 óta van jelen Magyarországon. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja 2016 óta, és szeptember végéig NetPincér név alatt futott. A névváltás oka, hogy az ételkiszállító cég csatlakozott a Delivery Herohoz tartozó Foodpanda családhoz. A világjárvány éve kiemelkedő volt a cég számára, hiszen amellett, hogy 2020-ban több mint 2 ezer étterem és üzlet jelezte csatlakozási szándékát, a hazai leányvállalatnak sikerült megfordítania a negatív tendenciát.

A Foodpanda 6 ezer étteremmel és üzleti partnerrel, 4300 futárral rendelkezik, akik több mint 2 millió rendelőt tudnak kiszolgálni, ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a járvány évében igen szép, több mint 10 milliárd forintos árbevételt értek el, ez több mint 6 milliárd forintos növekedés a 2019-es üzleti évben elért 3,919 milliárd forinthoz képest. A Foodpanda számára abban is kiváló év volt a 2020-as, hogy sikerült megtörni egy 2018 óta tartó negatív sorozatot, hiszen a 856 millió, és 671 milliós mínusszal zárt évek után a járvány éve 362 milliós adózott eredményt hozott.

Bővült a kiszállítási piac a járvány időszaka alatt is

A piac második legfiatalabb szereplője, a Kifli.hu 2019 végén lépett a magyar piacra. A cég anyavállalata a cseh Rohlik Group (a rohlik magyarul kiflit jelent), tulajdonosa, Tomáš Čupr 2014-ben hozta létre a prágai székhelyű vállalatot. A Rohlik mára Csehország legnagyobb kereskedelmi vállalatává nőtte ki magát, külföldi terjeszkedésének első állomása Budapest volt.

A Kifli.hu-n Jászberényi úti raktárban több műszakban, összesen 400–500 főt foglalkoztat, és a főváros közigazgatási területén kívül több városba, valamint a Balaton és a Velencei-tó környékére is szállítanak ételet. A cég fő profilja az élelmiszer házhozszállítás, az oldalon nem csak élelmiszereket, hanem éttermi ételeket is lehet találni, miután cseh mintára tavasszal Magyarországon is elindult a Kifli Bisztró, amelynek alapkoncepciója az volt, hogy segítsenek a járvány miatt bezárulni kényszerült vendéglátóhelyeken. (A Kifli.hu történetével részletesen is foglalkoztunk a Piac&Profit Sikersztori rovatában.)

A Kifli.hu-t üzemeltető Kifli.hu Shop Kft. 2019-ben 1,24 milliárd forint értékesítésből származó árbevétellel zárta az évet, ugyanakkor az adózott eredmény egy több 850 millió forintos mínuszt mutatott. A cég 2020-as beszámolója nem elérhető a nemzeti cégbeszámoló adatbázisban.

Taxicégből ételkiszállító

A Magyarországon az eredetileg Taxify-ként megjelenő Bolt története egészen 2016-ig nyúlik vissza, a cég ekkor indította el taxiszolgáltatását mindössze 20 autóval – az üzleti évében először 6 milliós mínuszos adózott eredményt produkáló cég azóta rendesen kinőtte magát. A Bolt legsikeresebb éve a cégadatok alapján eddig a 2019-es volt, ekkor az értékesítés nettó árbevétele ekkor átlépte az 1 milliárd forintos álomhatárt, míg a cég adózott eredménye 411 millió forint lett.

Mindezek ellenére azonban a 2020-as év még érdekesebb, hiszen ebben az időszakban a Bolt egy új vállalkozásba fogott – elindította ételkiszállítási szolgáltatását, részben azzal az indoklással, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaeső személyszállítási forgalmat tudják valamivel pótolni a partnerek. Az ételkiszállítás pedig minden jel szerint bejött, hiszen a Bolt igen jól zárta a járvány évét: 955 millió forintos árbevétel mellett 362 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el.

DoorDash: lesz tér a fejlődésre

Bár a jelenlegi információk szerint a tranzakció véglegesítését 2022 első felére várják a felek, azért az mindenképpen egyértelmű, hogy az általunk megvizsgált, a 2020-as évben összesen közel 15 milliárd forintos árbevételt hozó cégek mellett is lesz keresnivalója az amerikai nagyvállalatnak. Az árbevétel és adózott eredmény alapján a Wolt Magyarországon mára a második legnagyobb forgalmat bonyolító ételkiszállító, ráadásul jól kiépült futárhálózattal is rendelkezik, így a DoorDash sem nulláról kezdi majd az építkezést. A kihasított szelet tehát jelentős, a határ pedig a csillagos ég.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo