Ők gyártják most a legjobb gluténmentes kenyereket és pékárukat

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete és az AMUREX GM Hungary Kft. 

Hozzávetőlegesen százból legalább egy ember gluténérzékeny, a gyártók pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásukra. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül az ágazat, ennek köszönhetően egyre szélesedő kínálat és jobbnál-jobb minőség tapasztalható a gluténmentes kenyerek és péksütemények piacán.

Díjazták a legjobbakat (Fotó: Lévai Zsolt/NAK)
Díjazták a legjobbakat (Fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Sajnos a kenyér nem mindenkinek jelentheti ugyanazt, az emberek nagyjából 2 százaléka gluténérzékeny, és ez a betegség csak szigorú, úgynevezett élethosszig tartó diétával tartható karban. A gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és a termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, némiképp rontja az ízérzéket.

Az iparágban tapasztalható innovációnak köszönhetően az elmúlt évtizedben a gluténmentes termékek gyártása sokat fejlődött, a kínálat pedig jelentősen bővült.

Az embereknek nagyjából 2 százaléka lehet gluténérzékeny (Fotó: Lévai Zsolt/NAK)
Az embereknek nagyjából 2 százaléka lehet gluténérzékeny (Fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Ez adott alkalmat arra, hogy – hagyományteremtő jelleggel – egy szakmailag is meghatározó verseny szülessen, amely egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosított a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a kínálatban megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket. A versenyben részt vevő termékek az október 17-i díjátadón is megtekinthetők és megkóstolhatók voltak, de elérhetők a boltok polcain, illetve a verseny eredményeképpen hamarosan megkezdik gyártásukat és forgalmazásukat.

A verseny a szakmai együttműködés egyik első sikeres lépése volt, a résztvevők ugyanis ez idáig több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, amelyet liszt, kenyér és pékáru formájában fognak eljuttatni év végéig a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintetteknek.

A 2022 Gluténmentes Kenyere verseny díjazottjai: 
1. helyezett: Hunorganic Kft. – Cöli cirok cipó
2. helyezett: NYDFI Kft. (Tibidabo Gluténmentes Pékség) – Chiamagos cipó
3. helyezett: Greenpass Kft. (Free Gluténmentes Pékség) – Magszórásos cipó

A 2022 Gluténmentes Péksüteménye verseny díjazottjai:
1. helyezett: Aranycipó Kft. – Mákos kalács szeletek
2. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Kifli
3. helyezett: P.Geri Kft. (DietABC) – Kakaós kalácska

Innovációs Különdíj: 
Hunorganic Kft. – Universal plus cipó prebiotikumos cikória inulinnal
 

Véleményvezér

Bújtatott adókkal emeli a kormány az árakat

Bújtatott adókkal emeli a kormány az árakat 

A magyar állam inflációt generál.
Kukorica nagyhatalomból hátul kullogók lettünk

Kukorica nagyhatalomból hátul kullogók lettünk 

Nagyon döcög a magyar agrárágazat.
Magyar Péter kérdőre vonta Orbán Viktort 

Magyar Péter kérdőre vonta Orbán Viktort  

A miniszterelnök eltűnt.
25-30 százalékkal drágul az alma

25-30 százalékkal drágul az alma 

Nem sok jót várhatunk az idén mezőgazdaságunktól.
Szemet vetett a kormány a nyugdíjcélú megtakarításokra, óriási károkat okozna a lépés

Szemet vetett a kormány a nyugdíjcélú megtakarításokra, óriási károkat okozna a lépés  

A Nyugdíjas Parlament úgy látja, a tervezett lépés nagymértékben elbizonytalanítja a megtakarítókat.
Magyar Péter a kórházak állapotának bemutatása után újabb területekre merészkedik

Magyar Péter a kórházak állapotának bemutatása után újabb területekre merészkedik  

A Tisza Párt elnöke az oktatás és a szociális szféra fel fordul. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo