New York is nekimegy az Airbnb-nek

Törvényjavaslatot készített elő New York, amely illegálisnak minősítené, hogy a rövid távon kiadó lakások megjelenjenek az Airbnb-hez hasonló oldalakon, és brutális bírsággal sújtaná a lakáskiadókat. A javaslat a kormányzó aláírására vár.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

A javaslat megtiltja azoknak az apartmanoknak az online listázását, amelyeket 30 napnál rövidebb időre adnának ki, és ezzel ellene mennek a város lakásokra vonatkozó szabályozásának. A mostani javaslat célja, hogy visszaszorítsák a privát apartmanok rövid távú kiadását – magyarán az Airbnb-t. A jogsértők első alkalommal 1000 dolláros bírságra számíthatnak, harmadik alkalommal viszont a bírság 7500 dollár.

A hírekre reagálva New York City Szállodaszövetsége közleményt fogalmazott meg. Eszerint az Airbnb-hez hasonló lehetőségek a feketegazdaság szüleményei, amelyek nem követnek semmilyen szabályozást azok közül, amelyek a szállodákra vonatkoznak. Ráadásul negatívan érinti a helyi ingatlanpiacot is, mert csökkenti a lakáskínálatot, és felnyomja az árakat. Az új jogszabály viszont tiszta helyzetet teremt, segíti a hatóságokat a szankcionálásban, és megvédi a város egyik legjobban teljesítő gazdasági szereplőit, a szállásadókat.

(Az osztrák főváros elébe megy az Airbnb szabályozásának, az észtek pedig az egész megosztás gazdaságára érvényes szabályozáson dolgoznak.)

A legfurább ötlet is bejöhet
Ha valahol, akkor az Airbnb-szállások között tallózva érezhetjük azt, hogy kicsit megőrült a világ, hiszen ki fizetne akár egy fillért is egy fadobozért, vagy egy amerikai teherautó-sofőr hátsó udvaráért? Pedig erre is van kereslet. Ha a szállásadónak jó az üzleti érzéke, gyakorlatilag bármit kiadhat.
Ha átmegy a törvényjavaslat, azzal erősítik a szállodaipart, és ezzel magát a várost is, hiszen a szállodaipar nemcsak a gazdaság motorja, de az egyik legmeghatározóbb munkahelyteremtő ágazat is. Az Airbnb csak ennyit fűzött hozzá: „Lássuk be, hogy ez egy hátrányos javaslat, amely megnehezíti a jövőben számos New York-i életét. A javaslat eltúlzott, mely elsősorban a szállodaipar érdekeit tartja szem előtt.”

Magyar helyzet

Magyarországon a kormányzat nem tervez Airbnb-adót – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy – mint azt korábban megírtuk – négyzetméterenként 1500 forintos sarcot vetnének ki a kiadó lakásokra. (A tegnap benyújtott költségvetési tervezetben sem szerepel ez a tétel.) Ez persze nem jelenti azt, hogy a lakáskiadással foglalkozó magánszemélyeknek és cégeknek nem kell adózniuk az így szerzett jövedelem után. Adóalanynak minősülnek ugyanis azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren – például az Airbnb-n – keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo