Nem nekünk kell áfaügyben kilincselni

Ha külföldi áfakezeléssel kapcsolatos kérdése támad egy vállalkozónak, akkor most már nem kötelező a célország adóhatóságával felvennie a kapcsolatot, hanem közvetlenül a NAV-hoz fordulhat. Az intézkedés lényegesen csökkenti a külkereskedelemmel foglalkozó cégek adminisztrációs terheit.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/chaiwat

Meghosszabbított határidővel, 2014. év végéig lehet tesztjelleggel kérni a határon átnyúló ügyletek áfakezelésére vonatkozó állásfoglalást a NAV-tól. Az új jogintézmény segítséget nyújthat a vállalkozásoknak azokban az esetekben, amikor a határon átnyúló tranzakciók áfakezelése bizonytalan, vagy kérdéseket vet fel. (Az adókedvezményeket is érdemes újraszámolni!)

Az állásfoglalás-kérésre vonatkozó kezdeményezés az európai uniós áfafórum keretében indult, abban hazánk mellett 13 tagállam vesz részt. Magyarországon a NAV Központi Hivatalának Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya látja el ezzel kapcsolatban az adóalanyok tájékoztatását. Az eljárásban való részvétel hazánkban díjmentes. A normál állásfoglalás-kéréshez hasonlóan, a határon átnyúló ügyletek áfakezelésére vonatkozó állásfoglalás szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír. Külön, az eljárásra vonatkozó részletes szabályozást csak a tesztidőszak lezárását követően alakítanak ki.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint a jogintézmény egyik jelentős vívmánya, hogy amennyiben adott kérdésről az érintett tagállamok véleménye eltér, az adózó kifejezett kérelmére, a tagállamok hatóságainak meg kell próbálnia közös álláspontot kialakítani. Bár nem kötelesek közös álláspontra jutni, a kezdeményezés révén a jövőben szorosabbá válik az adóhatóságok együttműködése.

Az állásfoglalás-kérés előnyös abból a szempontból is, hogy az adóalanynak az ügylet vonatkozásában nem kell felvenni a kapcsolatot több adóhatósággal, illetve adott esetben a számára „idegen” tagállam adóhatóságával, amelynek esetleg nem ismeri eljárási nyelvét és szabályait.

Csak óvatosan a számlákkal!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a számlát kibocsátó vállalat adószámának az ellenőrzése. A vizsgálat pillanatok alatt elvégezhető, ugyanis az adóhatóság honlapján nyilvánosan lekérdezhető, hogy egy adószámot felfüggesztettek, esetleg töröltek-e.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo