hirdetés

Nem éri meg, ha betegen is bejön a kolléga

Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót, a betegen érkezők pedig másokat is megfertőzhetnek.
hirdetés

Kép:pixabay

Terjed az influenza országszerte az Országos Epidemológiai Központ jelentése szerint. Az idei év 5. hetének végére közel 17 ezren fordultak orvoshoz influenzajellegű tünetekkel - ám a "járványbomba még nem robbant be", a következő hetekben a trend további növekedésére is számítani lehet. Az eddigi megbetegedések jelentős mértékben érintették a munkavállalókat is: a betegek 40,3 százaléka a fiatal felnőttek közül került ki, míg a javában aktív, 35-59 éves korosztály tagjainak több mint egyötöde (22 százaléka) betegedett meg épp a vizsgált időszakban - írja a monster.hu.

Az otthoni munka lehet a megoldás

"Tíz százalékos vagy ez alatti munkavállalói megbetegedés esetén még nincs komoly gond - mindössze jól átgondolt szervezéssel és helyettesítéssel már könnyen megoldható a probléma. Természetesen rendelkezünk pandémiás tervvel is arra a rendkívüli helyzetre, ha a munkavállalóink 20-30 százaléka megbetegedne. Ilyenkor - természetesen, csak amennyiben a munkavállaló állapota ezt lehetővé teszi - biztosítjuk számára az otthoni munkavégzés lehetőségét és emellett minden más területre is - számlázás, logisztika, értékesítés, stb. - megvan a kész válságtervünk " - számolt be róla Mayer Zsolt, a Mars Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. A cég influenza elleni védőoltással kapcsolatos álláspontja egyébként az, hogy teljes mértékben a munkavállalóra bízza a döntést, hogy egyénileg kíván-e élni a lehetőséggel. A Mars csapatában inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt: a mellékhelyiségekben, a mosdóban, a konyhában és a kávézók közelében elhelyezett figyelemfelkeltő falragaszokon, plakátokon figyelmeztetik a munkavállalókat az influenza hatékony megelőzésre - így például a gyakori, forró vizes kézmosásra, a papír zsebkendő helyes használatának fontosságára.

Az irodai munka is tartogat egészségügyi kockázatokat. Ezekről itt olvashat.

Magánügynek tekintik a vezetők az egészségmegőrzést
A betegségek megelőzése ennek ellenére sem foglalkoztatja a hazai cégvezetők nagy részét. "Hazánkban viszonylag ritkán találkozni az egészségtudatos vezetői magatartással. Inkább általános tapasztalat, hogy az egészségügyi kérdéseket sok helyütt automatikusan a munkavállalók magánügyének tekintik. Minderre a válság, az ezzel kapcsolatos mindennapos kihívások csak jobban ráerősítettek. Így aztán a vezetők gyakran fejtörést okozó, váratlan fejleményként értékelik az ilyen helyzeteket: amelyeket aztán megpróbálnak valahogy átvészelni és a lecsengését követően igyekeznek is minél hamarabb elfelejteni" - mondta el Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója. A cégvezető inkább a megelőzést, a munkavállalók egészséges életmódra ösztönzését tartja célravezetőnek - sőt, ő maga is rendszeresen biztatja a munkahelyi csapat tagjait a sportra, a mozgásra és az egészségesebb életmódra.
A munkáltató fizeti az első két hetet

Az influenza mindenesetre alaposan rányomhatja bélyegét a cégek mindennapjaira. Óvatos becslések szerint járványidőszakban a lakosság legalább 10 százalékán söpör végig a megbetegedés, komoly gazdasági kiesést is okozva mindezzel a cégeknek a termelésben. Csak az influenza miatti táppénzes időszak első két hetének finanszírozása a munkáltatóra hárul - mindemellett a munkából a betegsége miatt kieső alkalmazott távolléte a táppénzen túl még további, legalább 8-10-szeres bevételkiesést eredményezhet a cégek életében az Oltópont.hu becslése szerint. Mivel az influenzából való felépülés két héten belül nagyrészt megtörténik, így a teljes kiesést a munkáltató zsebe érzi meg.

Veszélyes a betegen dolgozó kolléga

A megbetegedést lábon kihordó, tüsszögő, hőemelkedéssel, lázzal munkába járó kolléga irodai jelenléte sem sokat segít a helyzeten: ráadásul ő saját közérzetének rosszabbodása mellett a többieket is megfertőzheti a vírussal. Németországban a munkavédelmi hatóság tavalyi, 20 ezer fős kutatása szerint a munkavállalók 57 százaléka betegen is munkába megy. Részben a teljesítménykényszer, részben az elbocsátástól való félelem miatt. A hatóság figyelmeztet arra, hogy ez a hozzáállás hosszú távon további egészségügyi problémákhoz vezet.

Adómentes juttatás a védőoltás

Habár az influenza elleni védőoltás beadatása hatékony megoldás lehetne a munkavállalók megbetegedésének megelőzésére a kérdéses időszakban - ez egyébként még most sem késő - ez a terület még a nyilvánvaló gazdasági kihatások ellenére sem foglalkoztatja igazán a hazai munkahelyi vezetők túlnyomó többségét. Ezen az sem változtat, hogy a hagyományos vakcinaként beoltva 3000, míg a szinte fájdalommentesen, mikro tűsen beoltva 4000 forintba kerülő védőoltás adómentesen juttatható a munkavállalóknak. "Az bizonyos, hogy a multinacionális vállalatoknak és az akár néhány fős kkv-knak is megéri ezzel a kérdéskörrel foglalkoznia. Hiszen nem csak maga a vakcina, hanem annak beadatásáért felszámított ellenérték is adómentes és a védőoltással komoly gazdasági veszetségeket előzhetnek meg"- mondta el Váradi Edina, az RSM DTM adótanácsadó cégtől.

Itt olvashat részletesen az adómentes védőoltás lehetőségéről!

”Minden évben már szeptembertől megkezdjük a felkészülést az influenzás időszakra. Megszervezzük az influenza elleni védőoltást, amelyet a kollégák a cégnél, helyben adathatnak be, részben önköltségen. Tapasztalataink szerint a kollégák 30 százaléka rendre él is a lehetőséggel” - nyilatkozta Gergácz Lili  a Kürt Zrt.HR - vezetője.

Mit tehet a vezető?
- Készítsen pandémiás tervet (ebben szerepel többek között a járvány alatti üzletvitel fenntartása, a helyettesítések, a pótlás megszervezése, a távmunkára átállás, a cégen belüli és azon kívüli kommunikáció stb.) - Kérjen gyakoribb takarítást, fertőtlenítést az irodában - különösen a közösen használt helyiségekben - Szellőztessen gyakrabban az irodában - Ajánlja fel a kollégáknak a védőoltás lehetőségét (ha van rá keret) - Adjon - például az üzemorvos bevonásával - tájékoztatást a munkatársaknak a higiéniai szabályokról influenzás időben (például gyakoribb kézmosás, ritkább kézfogás stb.) - Magyarázza el a kollégáknak, ha valaki betegnek érzi magát, akkor ne a munkahelyre jöjjön, hanem forduljon orvoshoz. - Küldje haza a betegen érkezőket - Biztosítsa kollégáit, hogy nem éri hátrány azokat, akik betegség miatt kiesnek
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo