hirdetés

Nem egyszerű most online bevásárolni

A megnőtt kereslet miatt a termékek darabszámának maximalizálásával, a kiszállítási határidő hetekkel történő megnövekedésével is számolni kell annak, aki bevásárlását most az interneten keresztül akarná lebonyolítani. A Spar arra kéri a vásárlókat, ne halmozzanak fel feleslegesen sok élelmiszert, az Auchannál már most bizonytalan ideig nem tudnak új rendelést felvenni.
hirdetés

A koronavírus-járvány miatt otthoni felhalmozásba fogtak a magyarok, ami az áruházláncok online shopjaiban is erősen érződik már. Sorra vettük azokat a boltokat, ahol van online rendelésre is mód, milyen intézkedéseket hoztak a járvány következtében a vásárlásoknál.

Auchan

Az Auchan honlapján tette közzé, hogy kapacitásaik megteltek, így nem tudnak új kiszállítást vállalni bizonytalan ideig, és dolgoznak azon, hogy minden üzletükben elérhetőek legyen a termékek, így a kiszállítást végzőkben is. A tájékoztatásban emellett kiemelték, hogy hatósági házi karanténba nem szállítanak, miután nem megoldható a termékek kontaktmentes átadása.

Az Auchan naptárában minden szürke, nem lehet kiválasztani egy napot sem

CBA

A bolthálózat online bevásárlását bonyolító oldala egyelőre működőképes, az azonban az „időpont-foglalás” fülre kattintva azonnal kiderül, hogy a következő hétre elérhető összes időpont betelt, így feltételezhetően még jócskán várnia kell annak, aki így akarta intézni a nagybevásárlását.

DM

A drogéria lánc szerint a megrendelések kiszállításának visszaigazolásában, illetve a kiszállításban akár egy hetes csúszás is várható. Továbbá felhívják arra is a figyelmet, hogy a weboldalon megtalálható üzletek aktuális készlete gyorsan változhat.

GRoby

A GRoy tájékoztatója szerint a kiszállítási időpontjaik a szokásosnál hamarabb megtelnek, ezért arra kérik a vásárlókat, hogy a rendelések leadása során erre legyenek tekintettel. Az MPL Csomagfutár és Csomagpont kiszállítási módok átmenetileg szünetelnek. Készpénz helyett az online bankkártyás fizetést javasolják.  Ahogy a lánc, így ők is arra kérik a vásárlókat, törekedjenek arra, hogy kiszállító munkatársaikkal kontaktus a lehető legrövidebb ideig tartson.

A GRobynál március 30-a az első szállítási nap

Rossmann

A drogéria webshop felületén egyelőre leadható rendelés, csupán azt a figyelmeztetést tették közzé, miszerint a kiszállítást több napos késéssel végzik. A cég emellett kiemelte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a kézbesítés problémamentesen megtörténjen.

Spar

Március 17-től, vagyis mától a megrendelések kifizetése kizárólag előre, online lehetséges. A döntés nem vonatkozik a már korábban leadott megrendelésekre. Arra kérik a megrendelőket, jelezzék rendeléseik leadása során, ha egészségügyi okok miatt zárt területről kérnének kiszállítást, mivel veszélyeztetett területekre nem léphetnek be a kiszállítók.

Az áruházakban előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy termék „kitöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet” – írja a Spar, emellett azt is javasolják, hogy a lakosság ne halmozzon fel otthonában feleslegesen sok élelmiszert.

Tesco

A Tesco az online vásárlás során az egyes kategóriákon belül maximalizálta a megvásárolható mennyiséget. Néhány termék esetében átmeneti hiány előfordulhat, de „összességében jó készletmennyiséggel rendelkezek”. A veszélyhelyzet miatt kizárólag online lehetséges a rendelések fizetése, a kiszállítónál nem lehet a bankkártyás fizetés.

Mivel a következő hetekben több online vásárlóra számítanak, a kiszállítási időpontok a szokásosnál hamarabb betelnek. Átvételi lehetőségre szerkesztőségünk a legközelebbi időpont például április 6-ára találta:

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kedd délelőtti közleménye szerint az élelmiszerek mellett figyelemmell kell lenni olyan árucikkekre is, mint például babaápolási, háztartási tisztító és higiéniai, informatikai, barkács termékek is (például a digitális tanrend, az otthoni irodai munka, vagy a szükséges épületkarbantartás, vízvezeték, villanyvezeték esetleges meghibásodása miatt).

Ne csak élelmiszerben gondolkodjunk!

Mint közölték: az OKSZ tagvállalkozásai (Aldi, Auchan, dm, Lidl, Media Markt, Metro, Mol, Obi, Penny Market, Praktiker, Rossmann, Spar, Tesco) megfeszített, a biztonságos élelmiszerellátásra és más fontos termékek, üzemanyag, drogériai, informatikai és barkács termékek biztonságos ellátására irányuló munkájuk során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelmények alapján végzik tevékenységüket, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva.

Koronavírusról a Piac & Profiton
Tovább olvasna a koronavírusról? Témában írt cikkeinket itt találhatja meg. >>>
Több tisztítószert rendeltek

Az OKSZ arra kéri az önkormányzatokat, vegyék figyelembe, hogy az országosan egységes rend szerinti védekezés a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb. Ezek maradéktalan betartása érdekében az élelmiszerkereskedelmi áruházak megnövelték a fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseik mennyiségét.

A dolgozók munkavégzésének segítése érdekében, más intézkedésekkel együtt növelték a szünetkiadások rugalmasságát, hogy biztosítani tudják a gyakoribb kézmosás lehetőségét is. Az áruházakban rendkívül alapos a takarítás – teszik hozzá.

Így menj le a közértbe

A szövetség egyúttal a lakosság figyelmét is felhívta, miszerint lehetőleg egyedül menjünk bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot, az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter, ezen túlmenően pedig mindenki ügyeljen a higiéniai ajánlásokra. Ezekről bővebben ebben az összefoglaló anyagunkban olvashat.

Az internetezők több, mint harmada rendelne online élelmiszert a koronavírus miatt
A rendszeresen internetező felnőtt lakosság több, mint fele tart attól, hogy a koronavírus Magyarországon jelentős mértékben el fog terjedni - mutatott rá a Reacty Digital online kérdőíves kutatása. A vírus magyarországi megjelenéséről a válaszadók mindegyike hallott már, háromnegyedük aktívan tájékozódik is a hazai és nemzetközi helyzetről, míg negyedükhöz csak a fontosabb hírek jutnak el. Az aktív tájékozódók között a nők, illetve a közép-magyarországi régióban élők vannak magasabb arányban. Az elmúlt egy évben a válaszadók 17 százaléka vásárolt legalább egyszer online élelmiszert. Közöttük az átlagnál magasabb arányban vannak a 30 év alattiak, akiknek harmada talán, tizede pedig szinte biztosan fog a koronavírus miatt online élelmiszert vásárolni. Akik úgy érzik, fognak online élelmiszert beszerezni az elkövetkezendő egy hónapban, azok a Tesco (51%), az Auchan (30%) és a Spar (23%) felé hajlanak leginkább. A hazai piacon újoncnak számító Kifli.hu-t a válaszadók 7 százaléka jelölte meg, utóbbi népszerűsége főleg a férfiak és a 40 éven aluliak körében nagyobb. Akik már korábban is vásároltak online élelmiszert azok sokkal inkább megfontolják, hogy a vírus terjedése miatt átállnak erre a bevásárlási formára, mint azok, akik korábban még soha nem próbálták ki ezt a lehetőséget. A korábban vásárlók ötöde (szinte) biztosan fog most is így vásárolni és további harmaduk pedig megfontolja az online rendelést. A korábban nem vásárlóknak viszont a szűk tizede mondta csak, hogy biztosan fog online élelmiszert vásárolni és további egynegyedük gondolkodik rajta.
(Kollár Dóra, Valkai Nikoletta)
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo