Nehezen oldják meg a dolgozó szülők a vakációt

A családok számára a gyerekek nyári elhelyezése mellett aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent a családi nyaralás, közel negyedük nem is tervez idén közös kikapcsolódást. A legtöbb gyermek vagy a nagyszülőknél, vagy sporttáborokban tölti a szünidőt – derül ki a Profession.hu kutatásából.

Kép: Pixabay

A megkérdezettek harmada számára megterhelést jelent a gyermekek nyári táboroztatása - különösen a középfokú végzettségűek, illetve középvezető beosztásúak számára. A válaszadók 32 százalékának elsősorban nem szervezési, hanem anyagi megterhelést jelent gyermeke nyári táboroztatása.

Minden negyedik család otthon tölti a nyarat

A Profession.hu kutatásából az is kiderül, hogy az online kérdőívet kitöltők közel negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, tízből öten azonban ha csak pár napra is, de elmennek kikapcsolódni valahova. Ötven százalékuk belföldön nyaral, közülük legtöbben legalább egy hetet töltenek nyaralással. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14 százalék), sok családban pedig csak a gyermek nyaral (8 százalék).

Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb a nagyszülők segítsége

A kisebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, míg a szülők vagy a nagyszülők vigyáznak rájuk: a gyermekek fele nagyszülőknél, lakóhelyükön kívül alszik ilyenkor, de 45 százalékuk esetében előfordul, hogy a gyermekre csak napközben vigyáznak a nagyszülők. A nyári szünidő alatt a gyerekek 84 százaléka otthon eszik, azt, amit a szülő elkészít nekik. A gyermekek 40 százaléka valamilyen táborban tölti a nyár egy részét, minden harmadik gyermek „ottalvós” tábort választ, de gyakoriak a napközis táborok is (11 százalék).

5 tévhit a szabadsággal kapcsolatban
Megoldást jelentenek, de költségesek a nyári táborok

A szülők több mint fele sporttáborokba küldi gyermekét, de népszerűek a készségfejlesztő táborok is (30 százalék), különösen a 8 és 14 év közötti gyermekek körében. A nyelvi táborok különösen 14 év feletti gyermekeknél válnak népszerűvé, közülük minden ötödik tölti a nyár egy részét nyelvtanulással. A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

Az idősebb gyerekek otthon maradnak, a számítógép előtt

A kutatás eredményei szerint a nyolc évnél idősebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, a 15 és 18 év közöttiek fele egyedül. Ugyanez a korosztály a fiatalabbaknál átlagosan 20 százalékkal több időt tölt a számítógép előtt, mint év közben.

Mennyi szabit lehet nyáron kivenni?
Számos kérdés felvetődik a nyári szabadságolásokkal összefüggésben. Ezek közé tartoznak például, hogy kivehetjük-e nyáron szabadságot, részmunkaidő vagy több munkahely esetén miként jár a szabadság, valamint, hogy munkaidő-keretben lehet-e szabadságot akár szabadnapra kiadni.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo