hirdetés

Néhány év és a teljes globális össztermék tíz százalékát blockchainben tárolják

A blockchain új üzleti modellek és a költségek csökkentése által a pénzügyi szolgáltatók előnyére válhat – derül ki a Roland Berger tanulmányából. A piacon már léteznek kísérleti megoldások, de a széles körű alkalmazásra még várni kell. A bankoknak és biztosítóknak azonban minél hamarabb meg kell kezdeniük a tudatos, blockchainre épülő megoldások feltérképezését
hirdetés

A blockchain, a Bitcoin digitális valuta gerinctechnológiája a következő években egyre inkább a pénzügyi szektor részévé válik, felgyorsítva a digitális átalakulást, és egyben lehetőséget teremtve az új üzleti modellek létrehozására. A technológia közvetlen tranzakciók lebonyolítását teszi lehetővé egy decentralizált, a felhasználók által ellenőrzött, közvetítők nélküli hálózaton. A Világgazdasági Fórum becslése szerint 2025-re a teljes globális össztermék tíz százalékát blockchainben tárolják.

Kép: Pixabay

„A blockchain alapjaiban változtatja meg az üzleti folyamatokat világszerte – véli Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. – A blockchain lehetővé teszi majd, hogy kereskedelmi megállapodások és üzleti szerződések megkötése közvetítők és ügynökök nélkül jöjjön létre. Ez teljesen új működési modellek létrehozására készteti majd a pénzügyi szolgáltatókat.” A Roland Berger legfrissebb, blockchainről szóló tanulmányában arra keres választ, hogy milyen lehetőségeket és veszélyeket jelent a blockchain a pénzügyi szektor számára.

Blockchain technológia: decentralizált ügyletek és alacsonyabb költségek

A blockchain technológia tranzakciók lebonyolítását és nyomon követését teszi lehetővé egy decentralizált, elosztott elszámolórendszeren keresztül. A rendszer a résztvevők összes addigi ellenőrzött tranzakcióját és azok minden részletét tárolja olyan módon, hogy azokat visszamenőleg nem lehet módosítani. Ez újfajta, magas szintű bizalmat biztosító rendszer, amely a közvetítő (pl. bank) helyett a tömegek együttműködésére épül.

A blockchain rendszerben a mai pénzügyi rendszertől eltérő módon az adatokat nem központilag kontrollált szervezetek őrzik, hanem az információt hálózati egységekben (blokkokban) tárolják. Mivel az abban foglalt műveleteket gépek rögzítették és ellenőrizték, ezért a hagyományos csalások kiszűrhetők, átláthatók, és lenyomozhatók.

A pénzügyi szektor a jelentős mennyiségű adattal, nagyszámú közvetítővel és ellenőrizendő szolgáltatásokkal számos alkalmazási területet kínál a blockchain számára. A blockchaint kezdetben a pénzügyi szektor számára jelentős fenyegetettségként ítélték meg, azonban mára az iparág szereplői is inkább lehetőségként tekintenek rá. A technológia alkalmazása lehetőséget teremt a költségek lényeges csökkentésére egyrészt a közvetítők kiváltása által, másrészt a magas szintű folyamatautomatizálás következtében.

„A közvetítői tevékenység megszűnése elsőre talán úgy tűnhet, hogy a szektor saját üzleti modelljének kannibalizálásával jár – magyarázza Schannen –, de valójában olyan új ügyfelek bevonzását is jelentheti, akik banki szolgáltatásokhoz eddig nem vagy csak kismértékben jutottak hozzá.”

Blockchain-technológia: forradalmat hozhat
Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain-technológia mindezt lehetővé teszi egyéni felhasználóknak, ráadásul teljesen automatizáltan. A PwC friss elemzése azt mutatja, hogy a technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.
Négy fő terület, amelyeket a változás érintheti

A Roland Berger négy fő területet azonosít, ahol a blockchain jelentős változásokat idézhet elő. Az első az átutalási szolgáltatások szegmense, ahol a P2P (peer-to-peer, vagyis a felhasználók közötti közvetlen kapcsolatot lehetővé tevő) üzleti modellek a közvetítőket kikerülve olcsóbb és gyorsabb tranzakciókat tesznek lehetővé. A második és harmadik terület a kereskedelmi pénzügyek, valamint értékpapír-szolgáltatások, ahol a lenyomozhatóságot, egymást nem ismerő felek közötti megegyezést és bizalmat ma számos közvetítő biztosítja hosszú folyamatokkal és bonyolult dokumentációval. A blockchain olyan okos szerződés (smart contract) megoldásokra képes, amelyek alternatívái lehetnek a hagyományos papír alapú szerződéskötésnek. A negyedik terület a biztosítás, amely azért különösen érdekes, mert a blockchain hatékonyabb megoldást kínál az iparág kulcs-sikertényezőjét jelentő „kölcsönös bizalom” intézményére. A blockchainben rögzíített felhasználói információ a hatékonyabb kockázati profil meghatározását segítheti elő. Hosszú távon azonban nagy kihívás lehet, hogy a blockchain a biztosítottak jelentette kockázati közösséget, amelyet ma a biztosító tart össze, P2P üzleti modellek irányába mozdíthatja el. Ez talán azzal a helyzettel hasonlítható össze, amikor történelmi korokban emberek egymás szemébe nézve kölcsönös támogatásukról biztosították egymást.

Széles körű alkalmazás három-öt éven belül

Még mindig vannak azonban akadályok, hiányosságok, amelyek áthidalása elengedhetetlen a széles körű elfogadottsághoz. A Roland Berger szakértői szerint ezek közé tartozik egy országok, iparágak és cégek által együttesen elfogadott egységes szabványrendszer, továbbá hogy a jogi keretrendszer és a biztonsági háttér kialakítása jelenleg még mindig gyerekcipőben jár.

 „A szabályozók és a blockchain alkalmazásokban érdekeltek közösen dolgoznak a problémák megoldásán – magyarázza Schannen –, azt azonban látni kell, hogy jelenleg a blockchain a pénzügyi szektorban még mindig kísérleti fázisban van, de a piacképes megoldások már a láthatáron vannak.” A Roland Berger szakértői a következő három–öt évre a technológia pénzügyi szolgáltatásokban való szélesebb körű megjelenését prognosztizálják. A proaktív piacfigyelés és korai alkalmazás versenyelőnyt jelenthet az iparág szereplői számára.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo