hirdetés

Negatív komment? Így reagáljunk rá!

Amíg régen legfeljebb szájról-szájra járt, ha valaki kritizálta a cégünket vagy panaszt tett, most az internetnek hála, néhány percen belül több száz vagy ezer emberhez is eljuthat. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan reagálunk ezekre.Szakértőnk segít!
hirdetés

Amióta széles körben hódít a közösségi média, egyre több vállalkozás igyekszik azon keresztül megszólítani vevőit, érdeklődőit. De soha ne feledkezzen meg arról, hogy a közösségi média nem egyenlő az ügyfélszolgálattal, megvannak a saját szabályai és kultúrája. Az emberek általában bátrabban, és sokszor nem elfogadható módon nyilvánítják ki a véleményüket, rossz tapasztalataikat. Amíg évekkel ezelőtt leginkább szájról-szájra járt a negatív kritika, most az internetnek hála, már néhány percen belül több száz vagy ezer emberhez is eljuthat. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan reagál ezekre.

Kép:MiniCRM

1. Ne törölje ki a negatív kommenteket!

Az “amit nem látnak, az meg sem történt” taktika nem célravezető. Egy dolog van, ami annál is rosszabb, hogy figyelmen kívül hagy egy negatív hozzászólást: ha törli azt. Ez csak olaj a tűzre. Ha a kommentelő semmilyen választ nem kap és csak azt látja, hogy törölték a hozzászólását, még nagyobb hangot ad majd csalódottságának.

Ez a tipp persze nem vonatkozik olyan esetekre, ha valaki megsérti a magatartási kódexet (sérti mások személyét, meggyőződését, trágár kifejezéseket használ, stb.).

2. Reagáljon gyorsan! De ne túl gyorsan…

Az, hogy reagáljon gyorsan, nem azt jelenti, hogy indulatból. Várjon néhány percet, amíg sikerül megnyugodnia és tud tiszta fejjel gondolkozni. Ha azonnal akarna reagálni, természetes, hogy egyből elkezdene védekezni vagy dühből írna, de fontos, hogy soha ne vegye a negatív hozzászólásokat személyes sértésnek.

Ha gyorsan válaszol (lehetőleg néhány órán belül), azt közvetíti, hogy a vállalkozásnak nincs semmi takargatnivalója, és könnyebben visszanyerheti a kommentelő bizalmát.

3. Mérlegeljen!

Minden visszajelzést, legyen az negatív vagy pozitív, kiváltotta valami. Tegye fel a következő kérdéseket magának: Mi a fő probléma? Miért reagált az ügyfél/érdeklődő ilyen módon? Mit tettem, ami ezt kiváltotta? Próbálja meg a kommentelő szemszögéből nézni a problémát és képzelje el mit érezhetett.

Mérlegelje objektíven, van-e igazság a kommentben és tényleg valós problémáról van-e szó. Ha tényleg Önök hibáztak, ne próbálja meg elrejteni az igazságot, hanem ismerje be és próbáljon rá valamilyen megoldást találni, kompenzálja valamivel a kommentelőt.

4. Ügyeljen a hangnemre!

Amikor válaszol, tegye félre a “majd én megmutatom” hozzáállást. Válaszoljon kedvesen, írja le, hogy mivel ért egyet és mivel nem.

Mindig azt tartsa szem előtt, hogy a bejegyzéseivel Ön tudja legjobban befolyásolni azt, hogy milyen hangulat uralkodik például Facebook oldalán. Ha barátságos, pozitív hangnemű bejegyzéseket tesz közzé, és úgy is válaszol a kommentekre, akkor az általános hangulat is ennek megfelelően fog alakulni. Így még akár az is előfordulhat, hogy egy másik ügyfele/érdeklődője fog az Ön pártjára állni.

A negatív kritika segíthet is
Az, hogy a pozitív megerősítés hiánya nem hat túl ösztönzően, közismert dolog. Azok, akiket folyton csak szapulnak a munkahelyükön, nagyobb eséllyel fognak másfelé kacsintgatni, mint évtizedeken keresztül egy olyan helyen ülni, ahol egy jó szót sem kapnak. Az viszont kevésbé ismert, hogy a konstruktív negatív kritika igenis segíthet a fejlődésben, amennyiben az alany képes felismerni, hol és min is kéne változtatnia. Mert ahhoz, hogy változtatni tudjunk egy adott helyzeten, először is rá kell jönni, mi is a baj vele.
Nézzük milyen egy átlagos reakció!

“Köszönjük a visszajelzést! Segített, hogy jobbá tegyük szolgáltatásunkat!”

És egy jó?

“Elnézést kérünk a történtek miatt és sajnáljuk az okozott kellemetlenséget. Tudjuk, hogy mennyire bosszantó, ha vár egy csomagot, de az nem érkezik meg időben. Kérjük, küldjön egy email címet, amire egy ingyenes kiszállításra jogosító kódot tudunk küldeni, amit a következő vásárlásnál felhasználhat. Természetesen a jelenlegi szállítás költségét is elengedjük.”

+1. Tanuljon a visszajelzésekből!

A negatív hozzászólásokból is tanulhat valamit, ami hosszútávon hozzájárul a személyes és vállalkozásának fejlődéséhez is. Ezért minden ilyen beszélgetés után gondolja át, hogy mit tanult az esetből, mi az, amin javítania kell. Ha így gondolkodik, rájöhet, hogy a negatív kritika lehet pozitív is.

Soha ne dugja a fejét a homokba, folyamatosan figyelje, hogy mit gondolnak az emberek vállalkozásáról és termékéről. Mivel bevétele attól függ, hogy a célközönsége mennyire elégedett a termékével, az ő véleményük számít a legjobban, ne csak a saját elképzeléseit kövesse.

Leskó Norbert vezérigazgató, MiniCRM Zrt.

 

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo