hirdetés

Nagyobb biztonságban lesznek a titkaink

Az üzleti titok védelmét elősegítő irányelvjavaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság tavaly év végén. A jobban összehangolt jogszabályok nagyobb védelmet nyújthatnak az uniós vállalkozásoknak, ha azok kellő biztonsággal oszthatják meg információikat.
hirdetés

Kép:sxc

A Bizottság 2013 novemberében jelentette be az üzleti titokkal és a bizalmas üzleti információkkal kapcsolatos irányelvjavaslatát. A javaslat arra törekszik, hogy az üzleti titok és bizalmas üzleti információk egységes fogalomrendszerének kialakítása mellett meghatározza az ilyen információk jogellenes megszerzése (használata és nyilvánosságra hozatala) esetén követendő eljárásokat, lehetséges intézkedéseket és jogorvoslati lehetőségeket is. A javaslat kiterjed a szabályok megtartásának ellenőrzésére és természetesen a megszegésük esetén alkalmazandó szankciókra is.

Az üzleti titokról szóló javaslat 2011-ben és 2012-ben elvégzett felméréseken és konzultációkon alapul. „Úgy vélem, hogy az üzleti titok megfelelő szabályozása alkalmas arra, hogy a szerzői jogi védelem és a szabadalom védelme közötti űrt kitöltse. Ezek szabályozása azonban nagymértékben egyenlőtlen az uniós szabályozásokban és ez nagyban befolyásolja az üzleti döntéseket is. A Bizottság javaslatát a Miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek továbbítják rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából” – fogalmazott Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda közösségi jogásza.

Új transzparencia-előírásokat szorgalmaz Brüsszel
Az Európai Bizottság a jelenleg hatályos jogszabályok módosítására tett javaslatot azzal a céllal, hogy javítsa a vállalatok társadalmi és környezeti tevékenységeinek átláthatóságát. Klikkeljen a részletekért! 
A javaslat kedvező fogadtatásra lelt, mivel számos előnnyel jár a vállalkozások számára, különösen az ilyen információk védelmének pontosabb meghatározása révén. „Azt gondolom, hogy a jobban összehangolt jogszabályok kellő védelmet nyújthatnak a vállalkozásoknak, így azok nagyobb biztonsággal oszthatnak meg információkat, ami pozitívan hathat az üzleti életre” – mondja a közösségi jogász.

A harmonizációnak köszönhetően a „vándorló munkavállalók” által történő információ kiszivárogtatásnak is elejét lehet venni. Gyakran eredményez vitát, hogy egy munkavállaló az előző munkahelyén megszerzett tudását a következő munkahelyén felhasználja. A munkavállalók napjainkban egyre növekvő mobilitására figyelemmel, az üzleti titok védelméről szóló irányelvjavaslat harmonizációja jó megoldás lehet az információ védelmére.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo