hirdetés

Most eltalálta a kkv-k igényeit az MNB

A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel, mivel sokan jelezték korábban, hogy örömmel vennének egy hosszabb határidejű programot. Így most a vállalkozások a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokba is belevághatnak.
hirdetés

A második lépcső tényleg megdobhatja a beruházásokat - Kép: Regus

„Az első Növekedési Hitelprogram során nagyon sok vállalkozás jelezte felénk, hogy örömmel vennék egy nagyobb átfutási idejű, a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokat is felkaroló program indítását. A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása így egybeesik a cégek igényeivel. A hosszabb határidő ellenére a második Növekedési Hitelprogramot is prioritásként fogjuk kezelni, az előzőhöz hasonlóan” – nyilatkozta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.

A szakember szerint már az első program is érezhetően beindította a kkv hitelpiac vérkeringését, így a hosszabb, 2000 milliárd forintos keretösszegű folytatásnak vélhetően még jelentősebb pozitív hatásai lesznek. Tapasztalataink szerint a vállalatok az elmúlt években hozzáigazították finanszírozásukat gazdálkodásuk deviza igényéhez, és az első Növekedési Hitelprogram során a vállalkozások egy jelentős része kiváltotta devizahitelét, ezért a második programban erre a célra elkülönített 10 százalékos hitelkeret feltehetően maximálisan elegendő lesz. (Hasonló véleményt fogalmazott meg Nagy Márton az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.)

„Azt azonban, hogy a második programban is marad a legfeljebb 2,5 százalékos kamat, nem tartjuk szerencsésnek, mivel ez a kamatszint a hazai mikro- és kisvállalkozások körében szokatlanul alacsony, és nem tükrözi a szektorra jellemző magasabb kockázatot. Ezért a programban részt vevő vállalkozások körének kibővítéséhez szerencsés lett volna a korábban alkalmazott maximális kamatot megemelni” – hangsúlyozta Huszár Róbert.

Minden, amit a kkv-hitelprogram folytatásáról tudni lehet
Az óriási sikerre való tekintettel tovább folytatódik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (nhp). A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014 december 31-ig; az első, 500 milliárd forintos keret 2013 október elsején nyílik meg.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo