Most eltalálta a kkv-k igényeit az MNB

A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása egybeesik a cégek igényeivel, mivel sokan jelezték korábban, hogy örömmel vennének egy hosszabb határidejű programot. Így most a vállalkozások a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokba is belevághatnak.

A második lépcső tényleg megdobhatja a beruházásokat - Kép: Regus

„Az első Növekedési Hitelprogram során nagyon sok vállalkozás jelezte felénk, hogy örömmel vennék egy nagyobb átfutási idejű, a hosszabb távon tervezhető és megvalósítható beruházásokat is felkaroló program indítását. A Növekedési Hitelprogram nemrég bejelentett folytatása így egybeesik a cégek igényeivel. A hosszabb határidő ellenére a második Növekedési Hitelprogramot is prioritásként fogjuk kezelni, az előzőhöz hasonlóan” – nyilatkozta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.

A szakember szerint már az első program is érezhetően beindította a kkv hitelpiac vérkeringését, így a hosszabb, 2000 milliárd forintos keretösszegű folytatásnak vélhetően még jelentősebb pozitív hatásai lesznek. Tapasztalataink szerint a vállalatok az elmúlt években hozzáigazították finanszírozásukat gazdálkodásuk deviza igényéhez, és az első Növekedési Hitelprogram során a vállalkozások egy jelentős része kiváltotta devizahitelét, ezért a második programban erre a célra elkülönített 10 százalékos hitelkeret feltehetően maximálisan elegendő lesz. (Hasonló véleményt fogalmazott meg Nagy Márton az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.)

„Azt azonban, hogy a második programban is marad a legfeljebb 2,5 százalékos kamat, nem tartjuk szerencsésnek, mivel ez a kamatszint a hazai mikro- és kisvállalkozások körében szokatlanul alacsony, és nem tükrözi a szektorra jellemző magasabb kockázatot. Ezért a programban részt vevő vállalkozások körének kibővítéséhez szerencsés lett volna a korábban alkalmazott maximális kamatot megemelni” – hangsúlyozta Huszár Róbert.

Minden, amit a kkv-hitelprogram folytatásáról tudni lehet
Az óriási sikerre való tekintettel tovább folytatódik a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (nhp). A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014 december 31-ig; az első, 500 milliárd forintos keret 2013 október elsején nyílik meg.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo