Mosolyra fakasztanak a pénzügyi és beruházási várakozások

A K&H nagyvállalati növekedési index – megtörve az elmúlt egy év trendjét – a második negyedévben 2 ponttal fölfele mozdult, így jelenleg 8 ponton áll. Ez a vállalatok optimizmusát tükrözi. A jó hangulat egyértelműen a vállalatok saját kilátásainak megítélésére vonatkozik, a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel és beruházási aktivitással terveznek az előttünk álló egy évben.

Megtört a tavaly év eleje óta tartó csökkenő trend: a  hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem állami nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index újra felfelé mozdult, így jelenleg 8 ponton áll. „Az eredmény optimizmust mutat, ami elsősorban a vállalatok saját lehetőségeik kedvező megítélésének köszönhető, de a makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások is javultak. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy a vállalati részindex 9-ről 11 pontra, a makrogazdasági részindex pedig    –1-ről 0 pontra emelkedett” – tájékoztatott a szektor aktuális várakozásairól Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Kép: K&H

Több bevétel, több beruházás a láthatáron

A hazai nagyvállalatok saját kilátásainak kedvező megítélése mögött leginkább a javuló pénzügyi és beruházási várakozások állnak. A szektor átlagosan 2,7 százalékos árbevétel-növekedéssel és 2 százalékos profitbővüléssel számol a következő egy év során, ami jelentős előrelépés az év eleji 2,2  és 1,4 százalék várakozáshoz képest. A tervezett beruházások esetében is pozitív irányú változás történt az előző negyedévi mélyponthoz képest. Akkor a cégek 34 százaléka, míg jelenleg tízből közel négy vállalat (39 százalék) tervez fejlesztést az előttünk álló egy év során.

Kilőhet a gazdaság

A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egy- és hároméves időtávon egyaránt, emellett rövid és középtávon is nőtt a gazdasági teljesítmény javulását feltételezők aránya. „Az előttünk álló egy évben a vállalatok közel negyede, hároméves időtávon pedig a cégek 41 százaléka várja a gazdaság további élénkülését. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok szerint a magyar gazdaság akár túlszárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentése szerinti idei 4,4 százalékos és a jövő évi 3,7 százalékos gazdasági növekedést” – tette hozzá Patrick Van Overloop.

Közép- és Kelet-Európa feljövőben
A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, amely elemzésben értékeli a vásárlóerőt, a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából, az inflációt, az értékesítési terület termelékenységét, és előrejelzést ad a 2017. év forgalmára vonatkozóan.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo