Mit kell tudni a nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási -, és babaváró támogatásáról?

Már korábban elfogadta az Országgyűlés a nagycsaládosoknak szóló személygépkocsi-vásárlási támogatás adómentességéről, illetve a babaváró támogatásról szóló módosításokat a személyi jövedelemadó törvényben. A Saldo szakértőinek segítségével most a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országgyűlés elfogadta a babaváró támogatás illetve a nagycsaládosok új személygépkocsi vásárláshoz kapcsolódó támogatás adómentességét biztosító Szja tv. módosítását. E nagycsaládosokat érintő támogatási formák részleteit szabályzó 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet ill. 45/2019. (III.12.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) korábban kihirdetésre került – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási támogatása

2019. július 1-től a legalább három gyermeket nevelő családok támogatást kaphatnak az új személygépkocsi vásárlásához.
A támogatást azok a házaspárok vagy élettársak igényelhetik, akik legalább három gyerekre tekintettel jogosultak családi pótlékra. Továbbá a támogatás igénylésére azok az egy vagy két gyermekesek is jogosultak, akik a születendő harmadik gyermek(ek)kel várandósak a várandósság 12. hetét követően. A vissza nem térítendő támogatást olyan új személygépkocsira lehet igényelni, mely vezetővel együtt legalább 7 személy szállítására alkalmas.  (Itt olvashat arról, hogy milyen autók jöhetnek szóba!)
Felpörgethetik a lízingpiacot a családi autók
A Lízingszövetség szerint a nyár közepétől elérhető családi támogatás plusz keresletet hozhat a lendületesen növekvő autópiacra, és a lízingfinanszírozásban is bővülést eredményezhet. A gépjármű-kereskedők a családokat célzó programmal készülnek az új időszakra.
A támogatást személygépkocsi megvásárlásához, zártvégű pénzügyi lízing keretében történő megszerzéséhez is fel lehet felhasználni. A támogatás mértéke a szóban forgó személygépkocsi bruttó vételárának 50 %-a, de legfeljebb 2,5 M Ft.

A támogatást nem az igénylő magánszemély kapja meg közvetlenül, hanem annak folyósítása közvetlenül az értékesítést végző autókereskedő részére történik. Tehát a magánszemélynek az autóvásárlásnál a vételár támogatással csökkentett összegét kell kifizetnie a kereskedő részére. A támogatás összege adómentes, vagyis a magánszemélynek a támogatás megszerzéséhez kapcsolódóan jövedelemadó fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A támogatás 2019. július 1-től igényelhető, melynek további részletszabályait a vonatkozó Korm. rendelet tartalmazza.
Babaváró támogatás

A babaváró támogatás alapvetően az állam által kamattámogatott olyan hitel, mely a második illetve a harmadik gyerek születése után vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ha 5 éven belül gyermek születik, akkor a kölcsön a futamidő teljes időtartamában kamatmentes marad. Amennyiben a kölcsön folyósítását követő 5 éven belül az igénylők nem teljesítik a gyermekre vonatkozó feltételeket, akkor a kamattámogatás megszűnik.

A kamattámogatás megszűnését megelőző kamattámogatás összegét a megszűnés időpontját követő 120 napon belül egy összegben az államkincstár részére meg kell fizetni. A kamattámogatás megszűnésének időpontjában fennálló kölcsön összege után a rendeletben meghatározott ügyleti kamatot kell fizetni a hátralévő törlesztési időszakokban. A második gyermek születése során a kölcsön fennálló összegének harminc százaléka, harmadik gyermek születése után a fennálló tartozás teljes egésze elengedésre kerül.

Tényleg verhetetlen lesz az asszonyhitel?
Megjelentek a részletek a 10 millió forintos babaváró hitellel kapcsolatban. Ennek ismeretében a szakértő szerint kifejezetten jó kölcsönt használhatnak fel a tudatosan tervezők.
A hitelt azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. A házaspár mindkét tagjának rendelkeznie kell Magyarországon bejelentett lakcímmel. Az igénylésre való jogosultság további feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagjának a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában rendelkeznie kell legalább 3 éven keresztül, folyamatosan fennálló biztosítotti jogviszonnyal (Tbj 5 §) vagy ezen időpontban az igénylők valamelyike felsőoktatási tanulmányokat folytatónak minősüljön.

A kölcsön összege legfeljebb 10 millió Ft. lehet, futamideje nem haladhatja meg a 20 évet. A hitel törlesztő részletének havi összege a kamattámogatás időszaka alatt nem haladhatja meg az 50.000 forintot. A kamattámogatás illetve a hitel fennálló tartozásának elengedett összege adómentes, így az igénylő magánszemélynek jövedelemadó és egyéb közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A támogatás 2019. július 1-től a hitelintézeteknél igényelhető, melynek további részletszabályait a vonatkozó Korm. rendelet tartalmazza.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo