hirdetés

Mire vágyik a vásárló?

A fogyasztáshoz kötött nyereményjátékkal esélyünk van rendszeres fogyasztóvá tenni a vásárlót. De hogy az akció tényleg motiváló legyen, tudnunk kell, hogy ő valójában mire vágyik.
hirdetés

Változóban a vásárlói szokások, el kell találni, mire vágyik a vásárló - kép: PP

A vásárlásra ösztönző tényezők között igen előkelő helyet foglalnak el az ajándékok, „ingyen” megszerezhető plusztermékek vagy éppen a sorsolásos nyereményjátékok. Ezek a kisvállalkozások számára különösen üdvös módszerek lehetnek, mert úgy motiválnak, hogy a kereskedő nem enged az egyébként is szűkre szabott árréséből.

A Sodexo szakértői – a webnyeremeny.hu adatbázisán alapuló kutatás eredményei alapján – úgy vélik, hogy a legtöbbször felajánlott nyeremények rangsora határozottan megváltozott az elmúlt évtizedben. A korábban legnépszerűbb nagy értékű műszaki cikkek helyett, illetve mellett megjelentek az utalványok és a pénznyeremények a legvágyottabb díjak között.

Az öt éve áttörő „mono” utalványok első hullámát hamar a több helyen felhasználhatóké követte, összességében pedig elmondható, hogy ezek az elmúlt tíz évben 23 százalékkal több promócióban jelentek meg nyereményként. Tíz éve még jellemzően egy nagyobb értékű utalvány volt a főnyeremény, mára a piramis laposabbá, „demokratikusabbá” vált: a több kisebb értékű nyeremény lett általános. A szakemberek szerint a sok kisebb nyeremény azért is praktikus az akciót hirdető cég számára, mert így működésbe léphet a „szóbeszéd” – a már nyertes, elégedett fogyasztók maguk is promotálni fogják az akciót, és így a céget.

A Sodexo megbízásából készült reprezentatív Ipsos-kutatás szerint ma a nyereményjátékok a társadalom jelentős részét mozgatják meg: a megkérdezettek 53 százaléka részt vett az elmúlt 6 hónapban nyereményjátékkal egybekötött vásárlói promócióban. Az utalvány a készpénz után egyértelműen a második legvonzóbb nyeremény, elérhetőségét is tekintve a legszimpatikusabb opció. Vonzereje szorosan összefügg egyrészt a szabadabb felhasználhatóság igényével, másrészt a jelen gazdasági helyzettel: sokaknak a mindennapi megélhetést támogató utalványok jelentik az ideális nyereményt.

Bevált vevőszerző stratégiák
A szűk keresletben létkérdéssé vált, hogy kinek a terméke lesz kelendő akár belföldön, akár külföldön. A helyzetből kitörni sem pesszimizmussal, sem önsajnálattal nem lehet. Kizárólag az innovatív kiútkeresés, a költséghatékony marketing- és kommunikációs eszközök okos használata hozhat áttörést. Induljunk ki az egyszerű, bevált vevőfogó stratégiákból!
 
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo