hirdetés

Mire ügyeljenek a vállalkozások?

Az év első két hónapjában a 2012. március 1-től esedékes egyszerűsített cégeljárási illeték mértékének emelkedése a vállalkozásokkal – ezen belül is a cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel – kapcsolatos ügyvédkeresések számának növekedését eredményezte. A vállalkozásokat érintő, közeljövőben esedékessé váló bejelentési és módosítási kötelezettségek hatására a cégjogi megkeresések száma nagyarányú emelkedést mutatott októberben és novemberben.
hirdetés

Az Ügyvédbróker.hu adatai szerint az év eleji megemelkedett cégjogi megkereséseket követően a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos ajánlatkérések aránya az összes, rendszerben regisztrált ajánlatkéréssel összevetve októberben újra elérte a március előtti időszak megnövekedett arányát. „A vállalkozásokkal kapcsolatos ajánlatkérések száma októberben és novemberben közel 66%-kal nőtt az év második negyedévének átlagához képest. Ezen belül a cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel kapcsolatos ügyvédet keresők száma 30%-os növekedést mutatott október és november hónapban.” – nyilatkozta Gera János, az Ügyvédbróker.hu munkatársa.

Így adózunk jövőre!

Ügyelni kell a jogszabályok változásaira

Az októberben és novemberben tapasztalható cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel kapcsolatos cégjogi megkeresések számának növekedése a 2011. évi CXCVII. törvényben foglalt bejelentési és módosítási kötelezettség közeljövőbeli esedékességével magyarázható. 2013. február 1-ig a cégeknek ugyanis több módosításnak is eleget kell tenniük.

A cégnévre vonatkozó módosítási kötelezettség értelmében a cégnévnek egyértelműen különböznie kell a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és a köznyelvben használt elnevezésétől; a cégnévben az „állami” vagy „nemzeti” kifejezés csak abban az esetben szerepelhet, ha a cégben az állam közvetlenül vagy szervezetein keresztül többségi befolyással bír, vagy a cég külön törvény szerinti állami tulajdoni körbe tartozik.

A székhelyhasználatra vonatkozó változás alapján a cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult. A cégnek a használat jogszerűségéről nyilatkoznia kell abban az esetben, ha korábban ezt nem tette még meg.

A cég képviseletére jogosultakra és a tagokra is számos módosítási kötelezettség vonatkozik; amennyiben hiányzik, pótolni kell például a cég képviseletére jogosultak és a magánszemély tagok nevét, adóazonosító számát, természetes személy esetén lakóhelyét, születési idejét, anyja születési nevét, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság vagy jogi személy esetén székhelyét, és cégjegyzékszámát vagy nyilvántartási számát is.

Félmillióan választhatják a katát
A kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret. Az egyéni vállalkozókra és a mikrovállalkozásokra szabott kata lényege, hogy a vállalkozások évi 6 millió forint árbevételig bejelentett főállású kisadózónál havi 50 ezer, főállásúnak nem minősülők esetén havi 25 ezer forint tételes adót fizetnek jövőre. A 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként leróni, miközben fontos tudni, hogy ez a bevétel áfa nélkül értendő, hiszen a kisadózói kör alanyi adómentes.
Ezen kívül a cégjegyzékben szerepelnie kell a cég tevékenységeinek, amennyiben ez hiányzik, pótolni szükséges. Ha a cégben bármilyen jogviszonyban külföldi jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság szerepel, vagy a bejegyzési kérelemben feltüntetett külföldi természetes személy nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, a bejegyzési kérelemben meg kell jelölni a kézbesítési megbízottat, amely magyarországi székhellyel rendelkező szervezet, illetve állandó lakóhellyel rendelkező természetes személy is lehet. Fontos megjegyezni, hogy kézbesítési megbízotti feladatot a cég tagjai (részvényesei), vezető tisztségviselői, valamint felügyelőbizottsági tagjai nem láthatnak el.

Így változik jövőre a cafeteria!

A vállalkozásoknak érdemes ügyelniük az időben történő bejelentési kötelezettség teljesítésére, hiszen késedelmes teljesítése esetén a cégbíróság 50 ezer forinttól akár közel 1 millió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat, tekintettel arra, hogy a jogszabály a bírságolás tekintetében nem ad mérlegelési lehetőséget a cégbíróknak.

Kisvállalati adó: ha az eva és a tao sem jó
Azoknak a kkv-knak, amelyeknek eddig sem az eva, sem a társasági adó nem volt igazán kedvező, jó választásnak bizonyulhat a kisvállalati adó. Ha alkalmazottaik és költségeik is vannak, likviditásuk és tartalékaik viszont korlátozottak, érdemes megpróbálkozniuk ezzel az új adónemmel, amely néhány közterhet is kivált. A kiva néven ismertté vált adózási formáról szóló törvényt október elején fogadta el a parlament, november 19–20-án azonban néhány ponton módosították az új jogszabályt.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo