hirdetés

Minden területen bekeményít a NAV

Idén kiemelt figyelemre számíthatnak a nemrég tulajdonos- vagy vezetőváltáson átesett cégek, fókuszba kerülhetnek a webáruházak, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedők és komoly ellenőrzésekre számíthatnak az építőipari vállalkozások.
hirdetés

Az adóhatóság idén az eddigieknél is keményebben lép fel a rejtett gazdaság és az adóelkerülés ellen – hangsúlyozta a MAZARS. Az adószakértő cég legújabb, a NAV 2019-es céljairól szóló elemzése arra is kitért, hogy mely iparágak és cégek számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre az adóhatóságtól.

Kép: SXC

Az idei ellenőrzések meghatározó eleme lesz a kockázatelemzésen alapuló differenciált fellépés is. Az elemzések nagyban támaszkodnak majd az áruforgalom átláthatóságát segítő EKAER-en, valamint a nyáron bevezetett Online Számla rendszeren keresztül érkezett adatokra.

Fontos látni, hogy az együttműködő, jogkövető magatartást tanúsító adózókat kifejezetten támogatni szeretné az adóhatóság. A NAV célja, hogy ha hiányosságot találnának egy jogkövető cégnél, akkor szankciók helyett inkább segítsék a hibák javítását. Nem lesznek ugyanakkor elnézők azokkal a piaci szereplőkkel, akik a szabályokat szándékosan és súlyosan sértik meg. A NAV deklarált célja, hogy az adóelkerülés révén eltüntetett adóforintokat hatékonyan behajtsák rajtuk” – mondta H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

>Az adóhatóság előre jelezte azt is, hogy mely területeken szeretne a

Alaposabb adóellenőrzésekre készülhetnek a kisebb társaságok is
Idén már nemcsak a kiemelt státuszú adózókat keresheti fel a megszokottnál részletesebb transzferár vizsgálatok kapcsán az adóhatóság. A felkészülés során az érintett cégeknek több szempontra is érdemes figyelnie a társasági adó (Tao) május végi bevallásánál.
leghatározottabban fellépni, illetve hogy milyen cégek számíthatnak kiemelt érdeklődésre. A NAV célja például a munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő visszaélések feltárása és az adóelkerülésre használt „foglalkoztató” láncolatok felszámolása is. A vezető- vagy tulajdonosváltáson átesett cégek is komoly érdeklődést válthatnak ki az adóhatóságnál. A bejelentett dolgozók és a bevallások közti anomáliákra is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

Lesz idén néhány olyan iparág is, ami komoly figyelemre számíthat. Ilyenek lesznek a webáruházak, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedők, az építőipari vállalkozások, a személyszállítók és a szállodák vagy szálláshely-szolgáltatók is. Az Airbnb-n vagy más hasonló portálokon szállást kínálók is középpontba kerülhetnek” – mondta az adóigazgató.

A számlagyárakat is az eddigieknél hatékonyabban kívánja felszámolni a NAV, és a mögöttük álló magánszemélyek felkutatása is fontos célja az adóhatóságnak. A jövedéki termékek feketepiaca ellen is hatékonyabban lépnének fel, ahogy az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek visszaszorítása is kiemelt céljuk.

A társasági adóhoz kapcsolódó adókedvezmények jogszerűségét is szigorúan ellenőrizni fogják. A legnagyobb adóteljesítményű adózók nem meglepő módon idén is a NAV fókuszában lesznek. Különösen nagy figyelemre számíthatnak azok, akik újonnan kerültek ebbe a körbe.

Azoknak a cégvezetőknek, akik úgy érzik, tevékenységi körük miatt a NAV fókuszába kerülhetnek, idén érdemes lehet adó-auditot készíteniük vagy készíttetniük. Ezzel ugyanis még időben egyértelművé válhat számukra, ha valamilyen hibát követtek el. Az ilyen önellenőrzéssel jelentős adóbírság és késedelmi pótlék kerülhető el, különösen, hogy a NAV idén segíteni kívánja a jogkövető és együttműködő adózókat” – mondta H. Nagy Dániel.

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo