hirdetés

Minden adóvizsgálatot előre meg kell tervezni

Az adózás rendjében bekövetkezett, 2018. január 1-től életbe lépett változások következtében minden adózónak sokkal előrelátóbbnak kell  lennie. Az új szemlélet és gyakorlat kialakításához komoly segítség lehet a Stallum Adótanácsadó blogjában megjelent írás. 
hirdetés

Az elmúlt 30 év „adózási kultúrája” után ez a változás biztosan sok vállalkozásnak – és vélhetően szakembernek is – nehézséget, esetleg kellemetlen meglepetést okozhat.

A 2018. 01. 01-jétől érvénybe lépő jogszabályok szerint a fellebbezések, bírósági keresetek és a Kúria felé benyújtandó keresetek esetében már nem lehet olyan új bizonyítékokkal előállni, melyekkel az adózó a jegyzőkönyv készítése során már rendelkezett vagy azzal rendelkeznie kellett volna. Ha mégis ilyen bizonyítékokkal áll elő az adózó, akkor a bíróság dönt arról, hogy foglalkozik-e az üggyel vagy sem.

Kép: SXC

Nemleges döntés ellen nincs fellebbezési lehetőség. Vagy a revizori megállapítások kivédésére a jegyzőkönyv kézhezvétele után 15 nap áll rendelkezésre. Ezen határidőn belül kellene beszerezni az esetlegesen évekig tartó vizsgálat alatt a revizorok által összeszedett bizonyítékokkal szemben kifogásainkat és ellenbizonyítási dokumentumainkat, nyilatkozatainkat.

Ez a 15 nap erre nagyon kevés lesz, ezért létérdeke lesz minden adózónak és az őt képviselő személyeknek az, hogy időben információkat szerezzenek a negatív megállapítások lehetőségéről. Erre csak az iratbetekintések fognak lehetőséget biztosítani, mert a revizorok a várható megállapításaikról a jegyzőkönyv kelte előtt a – jelenlegi gyakorlatuk alapján – nem adnak ki információkat - írja Kiss Orosz László.

Ezek az esetek akkor lehetnek majd érdekesek, ha egy ellenőrzéshez kapcsolódik egy, a cég valamely partnerének (vevő vagy szállító) a vizsgálata is, amelyről az eredendően ellenőrzött vállalkozás nem tud semmit.

Adóperek: fellebbezésnek helye nem lesz
Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői.
Ő csak az ellenőrzés végén született jegyzőkönyvből fogja megtudni, hogy mely partnerének vizsgálata során találtak esetleg olyan tényeket, vélelmeket, amely rá nézve negatív hatással lehet.

Ilyen lehet például, hogy valamely szállítója nem rendelkezett az általa „nyújtott” szolgáltatáshoz megfelelő eszközökkel, s ezért az ellenőrzés fiktív ügyletnek minősíti a szolgáltatást, s így az abban szereplő áfa levonását, illetve a szolgáltatás költségkénti elszámolását jogtalannak ítéli.

E vélelem ellenkezőjét kell majd az észrevételre fennálló 15 napon belül bizonyítani. Ehhez szükséges lehet már az ellenőrzés közben iratbetekintést is kérni a partner vizsgálatának állásáról, annak eredményéről.

 

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo