hirdetés

Min múlik az irodai munka hatékonysága?

Az irodai munka egyik fő előnye, hogy együtt lehetünk a kollégákkal. A munkahelyi társas érintkezés köztudottan fokozza a kreativitást és a produktivitást, ezért a vállalatok arra összpontosítanak, hogy a munkavállalóknak több helyet biztosítsanak a szocializációhoz és a csapatmunkához. Mivel a poszt-Covid munkaszokások még mindig gyorsan változnak és a vállalati központok átszervezése időt és pénzt igényel, a New Work által gyűjtött piaci visszajelzések szerint sok munkáltató lehetőséget biztosít alkalmazottai számára, hogy flex (rugalmas) irodákban dolgozzanak.
hirdetés

A Covid miatti hirtelen távmunkára való átállás gyakran jelentős hatékonyságnövekedést eredményezett az egyéni munkavégzésben. Ugyanez azonban nem mindig mondható el a csapatmunkáról, amint azt bárki megerősítheti, aki már átélt néhány akadozó, vég nélkülinek tűnő Zoom megbeszélést. Az otthonról dolgozó alkalmazottak gyakran érzik magukat elszigetelve és elszakítva a csapatuktól, így nem meglepő, hogy a legtöbben nem akarnak a jövőben teljes munkaidőben otthonról dolgozni.

A kollaboratív munkakörnyezet bizonyítottan elősegíti a csapattagok közötti ötletelést, innovációt és kapcsolatteremtést, emellett javíthatja a vállalati kultúrát és a munkavállalói élményt is. Ezt felismerve a munkavállalók igyekeznek agilisabb és együttműködőbb munkaterületeket kialakítani az alkalmazottak számára, ugyanakkor figyelembe veszik azt is, hogy a munkavégzés helyét illetően egyre nagyobb rugalmasságot várnak el az irodisták.

Mivel a központi irodák átalakítása időt és pénzt igényel és a mai bizonytalan gazdasági környezetben mindkettő luxuscikknek számít, a vállalatoknak kézenfekvő lehetőség a flex (rugalmas) irodaszolgáltatókkal való együttműködés.

A flex irodák előnyei közé tartozik a gyors beköltözés (sok közülük már másnap használatba vehető), a berendezési és üzemeltetési költségek hiánya, valamint a rugalmas bérleti feltételek. A New Work "iroda a felhőben" szolgáltatása például lehetővé teszi a bérlők számára, hogy akár felére csökkentsék a bérelt terület méretére vonatkozó kötelezettségvállalásukat és a különösen kihasznált időszakokban alkalmi jelleggel növeljék irodaterületüket.

Előtérbe kerültek a rugalmas irodák (Fotó: Depositphotos)

A rugalmas irodák használatának másik előnye lehet az elhelyezkedésük. Míg a vállalati központok a város egy konkrét részén találhatók, ami nem feltétlenül vonzó minden alkalmazott számára, addig a rugalmas irodák szolgáltatói általában egy városon belül több irodát üzemeltetnek, amelyekhez a bérlők mind hozzáférhetnek. Az, hogy a csapat különböző helyszínek közül választhat, még azokat a csapattagokat is ráveheti arra, hogy az irodába jöjjenek, akik nem szívesen hagyják el otthonukat. Mindemelett csökkenhet az utazással töltött idő, ami nemcsak a munka és a magánélet jobb egyensúlyát teremti meg az alkalmazottak számára, hanem végső soron a csapat karbonlábnyomát is csökkenti. Továbbá a rugalmas irodák általában mindenre kiterjedő kényelmi és kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak, ami szintén hozzájárul a jobb munka-magánélet egyensúlyhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az együttműködés nem csak ugyanazon csapat tagjai és a különböző vállalati részlegek között, hanem a munkahelyszínek között is létrejöhet. Ezért ma már nemcsak a munkarendeknek kell hibridnek lennie, hanem a munkaterületeknek is. Egy irodahelyiségnek képesnek kell lennie arra, hogy integrálja a más helyszínekről érkező embereket (például a megbeszéléshez virtuálisan csatlakozó munkatársakat), ezért elengedhetetlen, hogy a cégek technológia-orientált teret biztosítsanak alkalmazottjaik számára.

Co-working vagy rugalmas irodák?

Sokan automatikusan egynek tekintik az együttműködő munkaterületeket a co-working irodákkal, a hagyományos co-working irodákban azonban különböző vállalatok alkalmazottai osztoznak ugyanazon a téren. Persze ez is inspirálhatja az együttműködést, különösen a kisebb cégek esetében, de a legtöbb vállalat inkább a saját alkalmazottai közötti együttműködés maximalizálására összpontosít.

Szerencsére a rugalmas irodák manapság már túlmutatnak ezen. Miközben még mindig vonzó környezetet biztosítanak az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozások számára, a nagyvállalati ügyfelek igényeit is készek kielégíteni, rugalmas feltételek és sokféle kényelmi szolgáltatás biztosításával.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo