Mi köze Jézusnak a menedzsmenthez?

Mi köze az egyháznak a vezetéshez? Mit tanulhatunk Jézustól, mint vezetőtől? Kiss Ulrich menedzser múltú jezsuita szerzetes-közgazdásszal beszélgettünk az általa életre hívott Management by Jesus vezetői szeminárium 10 éves jubileuma kapcsán.

Kiss Ulrich

Mi köze Jézusnak a mai menedzsmenthez?

Menedzsment helyett inkább vezetésről beszélnék... A menedzser sokszor olyan, mint a jézusi példabeszéd „bérese”: nem azonosul sem a céggel, sem annak munkatársaival, sem – ami pedig a legfontosabb – a közösség céljaival. Ugyanis a vezető mindig közösségépítő, aki képes „emberei” energiáit összefogni a cél érdekében. Az elsőrendű cél pedig olyan termékek vagy szolgáltatások nyújtása, melyek valós szükségleteket elégítenek ki. Jézus gyógyításai előtt mindig megkérdezte: mit akarsz (mit akartok?). A mindenkori „fogyasztónak” magának kellett megfogalmaznia valós igényét, szükségletét, és csak aztán teljesülhetett. Ez nagyon más magatartás, mint a félrevezető módon marketingnek nevezett magatartás, amely ránk tukmálja, amit gyártott. Jézusnál ezért nincs „túltermelés”...

Hogyan egyeztethető össze az üzlet és az etika? 

E kérdésben benne bujkál, hogy ez egy probléma. Nos, sokaknak az. De az „üzlet”, ahogy előbb fogalmaztam, eleve etikus. Másokért vagyunk, és ők – a kliensek – hálából eltartanak minket. Egy főnököm egyszer azt találta mondani: ha egy üveg csapvízre rácímkézzük a márkánkat, méregdrágán eladhatnánk, mert „X”. Igen, válaszoltam neki, de csak egyszer. Vagy kétszer. A "Vevő" időben ráébred, hogy nem tisztelik. Ne feledjük: nem a rövid távú, egyszeri, hanem a tartós, ismételt siker, azaz a tartósan elégedett ügyfél a cél.

Melyek véleménye szerint a legmeghatározóbb menedzseri problémák ma, amelyek megoldásán érdemes lenne dolgozni? 

Közgazdasági szinten a sokat emlegetett fenntartható fejlődés, hisz nincs örök növekedés, de lehet egészséges egyensúly. Ebben a keretben kell megtalálnunk saját cégünk tartós szerepét: miért is vagyunk? Mi az, amit mindenkinél jobban tudunk, és nyújtunk is? Végül nem elég, ha a „tulajdonos” elégedett, csak a csapat minden egyes tagjának jogos elégedettsége esetén beszélhetünk tartós sikerről. Senki sem viszi egymagában sikerre a csapatot, mindig csapatmunka a siker!

Az mondja, a legsikeresebb, tartós üzlet maga a katolikus egyház. Mi az a néhány legfontosabb dolog, amit követnie kellene annak, aki más területen, de hasonlóan hosszú távú sikerekre vágyik? 

Mindig újra és újra kell fogalmaznunk a küldetésünket, azt, amiért vagyunk, amiért valaha létrejöttünk. A nézőpont, ahonnan ezt meghatározzuk, az „ügyfél”, azaz a mindenkori kedvezményezettek csoportja.  Soha ne felejtsük: értük vagyunk. Ez persze egyúttal kreativitást feltételez, és állandó készséget megújulásra, azaz akár önmagunk megkérdőjelezésére is. Végül nem elég arra választ adni, hogy „ki” és „mi”, hanem arra is, hogy „miért”? 

A Management by Jesus jubileumi szimpóziuma a start up világot mutatja be rendhagyó módon június 20-án a Horánszky utcai Párbeszéd Házában neves előadók tolmácsolásában. Részletek: http://mbj.hu/jubileumi-szimpozium/

 

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo