Mészárlás az építőiparban

Júliusban egyetlen hónap alatt 815 építőipari cég szűnt meg Magyarországon. A törlések nagy száma annak eredménye, hogy a cégbíróság sikeresen rövidítette le a bejegyzések és a közzététel között eltelő időt. Ettől függetlenül a megszűnések száma magas a szektorban, de a kilátások javulnak.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: SXC

Idén júliusban soha nem látott mennyiségű cég szűnt meg az építőiparban. Az egy hónap alatt regisztrált 815 törlés 170 darabbal több az eddigi legrosszabb hónapnál, és 73 százalékkal magasabb a tavaly júliusi értéknél. „A mostani adatokból csak az egyszeri technikai hatások figyelembevételével érdemes az ágazat kilátásaira vonatkozó következtetéseket levonni – hívja fel a figyelmet Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Július óta ugyanis a Cégközlöny nem hetente, hanem naponta jelenik meg, és ezzel lerövidült az egyes határozatok megszületése és közzététele közötti idő. – Ez korábban három–hat hét is lehetett, július eleje óta viszont akár egy héten belül is megtörténhet a közzététel, így most olyan megszűnéseket és egyéb bejegyzéseket látunk, amelyek a régebbi rendszerben augusztusra, egyes esetekben pedig szeptemberre tolódtak volna” – magyarázza az igazgató. (Nem csak az építőiparban, hanem a teljes cégstruktúrában kaszált a cégbíróság.)

Ezzel együtt az építőiparban sok a bedőlés. Az ágazatban a tavalyi egész éves 5700-zal szemben már a hetedik hónap végére csaknem 4000 céget törtölt a cégbíróság. „Júliust leszámítva sem rózsás a helyzet, de a kilátások javuló tendenciát valószínűsítenek – mondja Tóth Tamás. A megszűnések között ugyanis csökken azoknak a cégeknek az aránya, amelyeket felszámolási eljárás eredményeként töröl a cégbíróság. Tavaly júliusban a megszűnő cégek háromnegyede, idén viszont már csak valamivel több mint a fele tartozott ebbe a kategóriába. – Ezzel együtt az építőipar továbbra is a fertőző ágazatok egyike, hiszen az arány az összes cég között már bőven 50 százalék alatt van” – figyelmeztet az Opten igazgatója.

Júliusban 307 új építőipari céget jegyzett be a cégbíróság. Ez az utóbbi hónapok 200 körüli adataihoz képest soknak tűnhet, de ha a technikai hatást leszámítjuk, nem jelent számottevő emelkedést: az év eddig eltelt részben a csaknem 4000 törléssel szemben 2300 új cég alakult. „Ez azért is kedvező adat, mert az új cégek között nem emelkedett azoknak az aránya, amelyek tulajdonosi vagy vezetői szinten összeköthetők korábban megszűnt cégekkel” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a kormány szigorító intézkedéseinek köszönhetően az utóbbi időben visszaszorult az a gyakorlat, hogy a megszűnt cégek tulajdonosai vagy vezetői rövidesen új cégekben bukkannak fel, ami az építőiparban különösen jellemző volt.

Bizakodóbbak a vállalkozások – a lakosság már nem annyira
Augusztusban a GKI-Erste konjunktúraindex értéke lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. Mindez ellentétes folyamatok eredményeként alakult így. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti kilátások enyhén javultak, míg a fogyasztói várakozások romlottak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo