Nézzük egy átlagos nyaralás költségeit
Az emberek olykor csak egy-egy tényező, szolgáltatás vagy termék ára alapján hasonlítanak össze egy helyszínt. Valószínűleg már a szezon elején mindenki tudja, hogy mennyibe kerül egy lángos a Balatonon, illetve a horvát tengerparton, de ez természetesen még nem elegendő információ ahhoz, hogy eldöntsük, melyik éri meg jobban. A nyaralás ára nagyban függ attól is, hogy milyen színvonalú szállást választunk, meddig maradunk és mennyit költünk szórakozásra, étkezésre. A biztosítás sem maradhat ki, amiről sajnos még mindig sokan elfeledkeznek, pedig minden helyzetben érdemes kötni egyet az egész családra, és a Genertel Biztosító oldalán ezt gyorsan és egyszerűen megtehetjük.
Általánosságban elmondható, hogy a költségeket az üzemanyag, szállás, étkezés, program és szabadidős tevékenységek kiadásai alkotják. Egy átlagos hétnapos horvátországi nyaralás autóval Magyarországról 2 fő felnőttnek és 2 gyereknek valahol 200.000 és 350.000 Ft között mozoghat, de ennél természetesen jóval többet is elkölthetünk a különböző kiadásokra. Ha spórolni akarunk, érdemes előre megtervezni és kalkulálni, hogy mire mennyit kívánunk költeni a pihenés alatt.
Egy átfogó utasbiztosítás ehhez képest már akár néhány ezer forintból kijön az egész család számára, így egy olyan tételről beszélünk, ami minimális részét képezi a költségeknek, de egyszerűen nem maradhat ki, mert hatalmas kiadásoktól, anyagi terhektől óvhat meg minket a nyaralás alatt és után.
Az étkezést is érdemes megtervezni
Talán ez az a tétel, amit a legnehezebb visszafogni. Egy főétel Horvátországban átlagosan 7-20 euróba kerül a tengerparton, de természetesen ez az ár nagyban függ az étterem stílusától, kategóriájától, minőségétől és persze az elhelyezkedésétől is. Nagyon finom, kedvező árú fogásokat könnyedén találhatunk a part mentén elhelyezkedő kisebb éttermekben is.
Az egyik legfontosabb “mértékegység” a fagyi: Horvátországban 1,5-2 euró egy gombóc fagylalt, de az árak itt is nagy eltéréseket mutathatnak.
Mit NEM érdemes kipróbálni?
A tengeri herkentyűk esetében jobb tartózkodni a feltűnően olcsó árusoktól. Nem lenne szerencsés a nyaralást rögtön egy komolyabb gyomorrontással kezdeni. Helyezzük a hangsúlyt inkább a minőségibb éttermekre, ahol garantáltan nem lesz panasz az ízekre, illetve utána sem fogunk kellemetlenségeket tapasztalni. Érdemes már előre felmérni a szállás környékén lévő vendéglátó egységeket.