Megszívják a kereskedők jövőre az utalványokat

Komoly változások várhatóak jövőre az utalványok utáni adózásban, ami okozhat némi fejtörést a kereskedőknek – hívta fel a figyelmet a MAZARS elemzése. Eddig ugyanis az utalványok beváltása után kellett adózni, 2019-től azonban lesznek olyan „egycélú utalványok”, amelyek már átadást követően adókötelessé válnak.

 

Felkavarja az állóvizet az utalványok áfakezelése 2019-től – figyelmzetetett a MAZARS legfrissebb elemzésében. Az adótanácsadó cég rámutat: jövőre új közösségi rendelkezések lépnek életbe, amelyek alapján máshogy kell majd adózni a különböző utalványok, kuponok és voucherek után. A változások érinthetik a pontgyűjtő kártyákat, a feltöltős ajándékkártyákat, és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magazinos kuponnapokat is.

Noha a módosítás célja, hogy az adózási kérdések egységesebbek és egyszerűbbek legyenek, a konkrét megfogalmazás hiánya miatt számtalan kérdés merül fel, amelyekre egyelőre nagyon nehéz válaszolni” – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató.

A probléma az utalványok státuszának megváltoztatásából ered. A jelenlegi szabályozás szerint az utalványok pénzhelyettesítők, amik akkor válnak vásárlássá, azaz adókötelessé, amikor beváltják azokat. Az új szabályozás szerint viszont kétféle utalvány lesz. Az egycélú utalványt önmagában az értékesítés ellenértékének tekintik, vagyis már az első átadásnál adóköteles. (Azaz akkor, amikor a kedvezményezett megkapja az utalványt.) Létezik az új szabályozásban a többcélú utalvány is, amit egyszerűen csak „az egycélú utalványtól eltérő” utalványként definiáltak. Ez viszont csak beváltáskor válik adókötelessé.

A leegyszerűsített definíciók miatt egyelőre nem tudni, hogy mi minősül majd egy- vagy többcélú utalványnak. Kérdéses például, hogy mit kezd a törvény a pontgyűjtő kártyákkal, amelyeket egy az egyben pénzként számolnak el vásárlásnál. Vagy azokkal a kuponokkal, amik csak részellenértéket jelentenek? Ugyanígy nem tudni, mi lesz majd a feltöltős ajándékkártyákkal, vagy az online boltok kuponjaival” – sorolta a kérdéseket H. Nagy Dániel.

Változnak az áfa-szabályok, az utalványok reneszánsza jöhet
Változnak jövőre az utalványokra (vásárlási voucherek, kuponok, ajándékkártyák) vonatkozó adózási szabályok, ami azt eredményezheti, hogy a vállalkozások még bátrabban nyúlnak majd ehhez a vásárlás-ösztönző eszközhöz.
Ugyanígy kérdéses lesz az adózás abban az esetben is, ha eltérő áfakulcsú termékekre váltható be egy utalvány. Nem tudni, hogy ha előre kell adózni egy ilyen egycélú utalvány után, akkor melyik áfakulcs szerint adózik majd a kibocsátó. Szintén kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy utalványt nem váltott be a tulajdonosa. Ilyenkor elképzelhető, hogy visszaigényelhető lesz a befizetett áfa az utalványok után, ám azt nem tudni, hogy pontosan milyen módon.

Érdekes kérdések merülnek föl az igen népszerű magazinos utalványok esetében is. Egyre több újság és bolt indít közös „napokat”, amelyeken az újságban található kuponokkal jelentős kedvezmények kaphatók. Alapvetően kérdéses, hogy ki adózik majd ezek után: az adott médiatermék, vagy a bolt? Az ilyen akciók lebonyolítása is nehezebb lesz, ha előre kell adózni a kuponok után. Ugyancsak kérdéses a több országban beváltható kuponok sorsa, hiszen ezeknél sem tudni, hogy melyik áfakulcs és milyen árfolyam lesz a mérvadó” – mondta az adóigazgató.

Noha egyelőre számtalan felvetésre nincs még pontos válasz, az új közösségi irányelvekkel már összhangban van a nemrégiben kihirdetett nyári magyar adócsomag is, így ezek a kérdések 2019-től a hazai kereskedőknek is fejtörést okozhatnak majd.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo