Megoldások a pénztárgépek NAV-hoz történő bekötésére

Az utóbbi időben rengeteg cikk, jóslat és tévhit kering az interneten az online adatkapcsolattal rendelkező pénztárgépeket illetően. Bár jelen pillanatban még nem létezik olyan forgalomba hozható pénztárgép, amely megfelelne a NAV kritériumainak a UCMS Group Hungary összegyűjtötte a piacon várhatóan megtalálható, AEE egységgel felszerelt típusokat, valamint ezek előnyeit és hátrányait.

A UCMS Group Hungary összefoglalója lapvetően 3 kategóriáról említ: a PC alapú prémium kategóriát, a PC alapú „középút” lehetőségét és a nem PC alapú megoldást.

Kép: PP-archív

PC alapú prémium kategória

Ez a PC alapú csúcskategóriás gép, mely a megrendelő kívánságától függően szinte bármilyen technikai tartalommal és designnal kivitelezhető.

Ezekhez a pénztárgépekhez integrálhatóak a készletnyilvántartó vagy egyéb informatikai rendszerek, illetve összekapcsolhatóak a könyvelési rendszerrel is, így könnyen hozzáférhetünk a leltárt, pénztáregyenleget, az árbevételt vagy az ELÁBÉ változását érintő riportokhoz.

Lévén, hogy ezek a rendszerek kifejezetten ezekre a funkciókra lettek felépítve, biztosított a teljeskörű és hosszú távú működtetésük, valamint könnyedén megoldható a szervizelésük és alkatrész cseréjük.

PC alapú „középút”

Ebben az esetben szintén egy PC alapú megoldásról beszélhetünk, amikor egy különálló pénztárgépet és egy számítógépet kötnek össze egymással, tulajdonképpen ugyanazt a tudást eredményezve, mint az előző kategóriánál.

Ugyanakkor számos hátránnyal rendelkezik:

Mivel ezt az összeállítást így egyben kell engedélyeztetni, fontos szem előtt tartani, hogy igen nehéz biztosítani a sérthetetlenséget és minden egyes alkatrészcsere (pl. alaplap csere a számítógépben) alkalmával újra kell engedélyeztetnünk pénztárgépünket, ami akár több héten át elhúzódó folyamat is lehet.

A trafikos pénztárgépek kétharmadát le kell majd cserélni
Piaci információk szerint a koncessziótulajdonosok bő harmada, azaz kétezer üzlet döntött olyan pénztárgép beszerzéséről, amelyeket később nem lecserélni, hanem csak hozzáigazítani kell majd az NDN és a NAV technikai elvárásaihoz. A trafikosok nagyobb része viszont olcsó, 30-40 ezer forintba kerülő, hagyományos pénztárgépet vett, amellyel nehézkes lesz az adminisztráció, ráadásul az átmeneti időszak leteltével, augusztus 31-én ki is lehet dobni a fölöslegessé váló berendezést.
Mivel ez a megoldás nem kizárólagosan pénztárgép funkciók ellátására alkalmas, a párhuzamosan futó funkciók és az intenzív használat miatt kevésbé megbízható adatokat szolgáltat, adott esetben rövidebb az élettartamuk, nagyobb a szerviz igényük, így összességében akár magasabb is lehet az összköltségük, mint a prémium kategóriának.

A nem PC alapú megoldás 

A legegyszerűbb szerkezet a nem PC alapú pénztárgép, amely csak egyszerűen nyugtaadásra szolgál, nem köthető össze sem a könyvelési programmal, sem egyéb rendszerekkel. Természetesen ez is tartalmaz AEE egységet, így a NAV-hoz történő adatszolgáltatási feltételnek megfelel, azonban az adminisztráció és a könyvelés továbbra is kizárólag papír alapon, manuálisan rögzített adatokra épül.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo