hirdetés

Mégis megérte volna a kivát választani?

Számtalan bizonytalansági tényezőnek köszönhető, hogy a megadott határidőig a vártnál lényegesen kevesebben választották a kisvállalati adózást (kivát). Az új forma ugyanakkor a jövőben bonyolultsága ellenére is kedvező hatású lehet Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint. Ehhez azonban le kellene tisztítani a jogszabályt, és csak az adózást elkerülő céllal választók kiszűrését biztosító intézkedéseket meghagyni.
hirdetés

A kormány előzetesen arra számított, hogy félmillió vállalkozás választja majd az új adózási formákat: a kisvállalati adót (kiva) és a kisadózók tételes adóját (a katát). A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak jadatai szerint azonban a katára összesen 47 361, míg a kivára 5101 adatlap érkezett január 2-ig. Az adatok jelenlegi feldolgozottsága szerint január közepéig a kisadózó vállalkozások tételes adójára mintegy 51 ezer, a kisvállalati adóra vonatkozóan pedig közel 10 ezer bejelentkezés történt. (A kivára január 15-én éjfélig lehetett bejelentkezni, a kata év közben is választható.)

A kiva szabályairól itt olvashat!

Év végi kapkodás, bonyolult megfogalmazás

A megszokott társasági adórendszer – főképpen a kisvállalkozások és azok könyvelői számára – már begyakorlott, rutinfeladatokat jelent a mindennapokban, a kiva esetében pedig meg kellett volna ismerkedniük egy merőben új szabályrendszerrel. Ráadásul a jogalkotó szinte valamennyi adózással foglalkozó törvényben módosította menet közben az új adónemre vonatkozó előírásokat. Sokaknak nem volt mindemellett világos, hogy mit kell tennie a cégnek, ha a társasági adó hatálya alól szeretne átjelentkezni a kivába, sorolta Zara László a Piac&Profit kérdésére a kiva eddigi kudarcának okait.

A bonyolult megfogalmazás miatt a könyvelők jelentős része valószínűleg nem értette meg a jogszabályt, így az ügyfeleiknek sem tudták elmagyarázni, hogy kinek lenne előnyös az új adónem. Riasztóan hatott az is, hogy számtalan pénzforgalmi eredményt befolyásoló – elsősorban növelő – tétel került a törvénybe, de az sem vált a kiva javára, hogy a jogszabály szerint havonta illetve negyedévente adóelőleget kell fizetni, méghozzá a tényleges tárgyidőszaki forgalom alapján szemben a társasági adóra vonatkozó előírással, amely szerint egy évben egyszer kell megállapítani a következő évben fizetendő adóelőleget.

Kata, kiva, eva, tao: kinek melyik való?
A két új adónemmel, a kivával és a katával együtt igen szélessé vált a kínálat, amelyből a kis- és közepes vállalkozások választhatnak. Bár év közben csak a katára lehet bejelentkezni a jövőbeni döntéseket megkönnyítheti, ha a vállalkozások kiszámolják, mely forma lenne számukra a legkedvezőbb.
A kivás vállalkozó könyvelőjének minden hónapban, illetve az adónagyságtól függően háromhavonta meg kell mondania a vállalat pénzeszközének változását az adó megállapításához. Ez a könyvelők számára többletmunka, és túl bonyolult előlegfizetési metódus egy kisvállalkozónak. A számtalan bizonytalansági tényezőnek köszönhető, hogy a megadott határidőig a vártnál lényegesen kevesebben választották az új adónemet.

Az érintettek 90-95 százalékának megérné

Bármennyire is kedvező, hogy a 28,5 százalékos szakképzési hozzájárulás helyett a munkáltató csak 16 százalékot fizet a bérek után, sok vállalkozás valószínűleg azért sem választotta a kivát, mert nem lehet előre megmondani, hogy 2013 végén mekkora lesz a cég pénzeszközének nagysága. Márpedig, ha a 2012 és 2013-as összeg különbözete pozitív, akkor az kiva adóalapot képez - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Nem segítette a helyzetet a rossz kommunikáció, és a megértésre hagyott rövid idő Zara László szerint. Bár az utolsó hónapban megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján egy kalkulátor és különböző nyilatkozatokban is igyekeztek népszerűsíteni a kivát, ez nem volt elég meggyőző. Ráadásul épp a legrosszabbkor: év végén az ünnepek, január elején pedig a bérszámfejtési időszak kötötte le a könyvelők kapacitását.

A számos tisztázatlan pont ellenére Zara László úgy véli, a kiva a kategóriába beleférő vállalkozások 90-95 százalékának biztos, hogy megéri. A bonyolultsága ellenére is kedvező hatású lehet, ha a könyvelők és az érintett vállalkozások megértik az új adónemet. Ha átgondolják és kitöltik a kalkulátort, valószínűleg többen rájönnek, hogy érdemes ezt választani.

Így adózunk 2013-ban
Januártól számos a vállalkozásokat érintő jogszabály változott. Ráadásul az esztendő utolsó heteiben a korábban már elfogadott szabályokat is több esetben módosították.
A Piac&Profit január 23-i konzultációján segítünk átlátni, mi is változott idénre! Kattintson a részletekért!
Idő kell a megértéshez

Az adószakértő érvei alátámasztására emlékeztetett arra, hogy az eva bevezetésekor, az első évben ugyancsak elmaradt az érdeklődés a várttól, két év kellett arra, hogy a vállalkozók jelentős része megismerje az eva előnyeit. A kiva esetében, ha a következő év végén a vállalkozások összehasonlítják a társasági adó hatálya alatt fizetett adót, és hogy mi lett volna, ha a kiva szerint adóznak, könnyen változhat a szemlélet.

Mindezzel együtt Zara László hangot adott azon véleményének is, hogy ha egyszerű adórendszert szeretnénk kialakítani, a számtalan módosító tételtől el kellene tekinteni. Le kellene tisztítani a jogszabályt a növelő és csökkentő tételektől és csak az adózást elkerülő céllal választók kiszűrését biztosító intézkedéseket meghagyni.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo