hirdetés

Megérheti a napelem rendszer?

A napelemes rendszerbe beruházók tulajdonképpen azt szeretnék elérni, hogy a felszerelést követő pár éven belül megszabadulhassanak az áramdíjtól. A fizetendő költségek azonban nem minden esetben redukálódnak le teljesen, hiszen a panelek sem két év alatt térülnek meg. Ettől függetlenül vajon megérheti-e kiépíttetni? Cikkünkben részletesebben kifejtjük a napelemekkel kapcsolatos tudnivalókat!
hirdetés

Mit érdemes átgondolnod, mielőtt ekkora beruházásba fognál?

Az első és talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként is tarthatóak karban és tisztán a felhelyezett táblák. Az idő múlásával ugyanis a tetőre szereltetett panelek piszkolódnak, ezért néha nem árt megszabadítani őket a felhalmozódott szennyeződésektől. Egy rendszert forgalmazó és hasonló szolgálatást végző vállalkozó elmondása szerint ez évente akár 50.000 Forintos költséget is jelenthet a családi kassza számára. Ebben persze benne foglaltatik a munkadíj és a tisztítószerek ára egyaránt.

A másik radikális kérdés a napelem hatásfoka, de az sem mindegy, hogy milyen elhelyezkedést kap a rendszer. Előbbi esetében az évek múlásával a teljesítmény csökkeni fog, bár azt nem igazán lehet meghatározni, hogy mennyivel. Az elhelyezkedés kapcsán pedig bár valószínű, hogy minden ingatlannak van olyan része, ahova felszerelhető, nem mindenhol lesz maximális a teljesítmény. Ezeket mindenképpen meg kell fontolni, mielőtt ekkora beruházásba fognál.

Napelemekkel kapcsolatos tudnivalók

A rendszer kiépítése milliós költséget jelenthet, így érdemes kalkulációt végezni azzal kapcsolatban, hogy mikor is térül majd meg ez nekünk. A napelemmel kapcsolatos tudnivalók közé tartozik tehát a megtérülési idő is. Míg idehaza ritka az a személy, aki a környezettudatosság miatt választana megújuló energiaforrást, külföldön ez másként van. Emiatt azonban a fő hangsúly mindig azon van, hogy az elmúlt időszakban mennyit csökkent a lehetséges megtérülés. Általánosságban elmondható azonban, hogy nagyjából tíz évre van szükség ahhoz, hogy visszajöjjön a napelem ára és onnantól se hitel, se pedig áramszámla ne terhelje a család költségvetését.

Mennyi az annyi?

Egy átlagos családi házat nézve egy megfelelő minőségű és teljesítményű rendszer nagyjából 1-2 milliós költséget jelent. Ha azt nézzük, hogy a lakosság háztartásonként körülbelül 10-15.000 Forintos áramszámlát generál havonta, az éves szinten 150.000 Forintot jelent. Amennyiben eltekintünk az esetleges inflációtól, akkor egy másfél milliós beruházás megtérülési ideje valóban az említett tíz esztendő lesz. Innentől pedig mindenki maga el tudja dönteni, hogy megéri-e felszereltetni a tetőre a paneleket, avagy sem.

Összegezve

Napelemes rendszerben gondolkodsz, de nem tudod, hogy megéri-e a beruházás? Akkor bízunk benne, hogy ez a cikk segített egy kicsit helyre tenni a dolgokat. Egy családi ház esetében ugyanis nagyjából 10 éves idővel számolhatunk, ami után már se áramszámlát, se pedig hitelt nem kell fizetni.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo