Még mindig ritka az online hitelfelvételi élmény

Ma már szinte kivétel nélkül mindegyik pénzintézetnél van lehetőségünk arra, hogy online, a gép előtt ülve indítsuk el a hiteligénylési folyamatot. Azonban a legtöbb esetben még mindig van valamilyen offline része az igényléseknek: vagy az aláírt papírokkal kell bíbelődnünk, esetleg a személyes azonosítás miatt kell a bankba mennünk, ami sosem volt egy kedvelt időtöltés.

Szerencsére azonban a technológia és a jogszabályi környezet már Magyarországon is lehetővé teszi, hogy el sem kell hagynunk a házat, ha külső finanszírozást keresünk céljaink eléréséhez: a legegyszerűbb hiteltermékek, mint például a szabad felhasználású személyi kölcsönök, felvehetők úgy is, hogy a bankfiók közelébe sem kell mennünk. Ugyanakkor ez a hiteligénylési forma még gyerekcipőben jár, ahogy az a Bank360 hitelszakértőinek gyűjtéséből is kiderül.

Jelenleg csak igen kevés bank kínál olyan online hitelfelvételi „élményt”, amely az igényléstől a folyósításig végig a kijelzőnk előtt zajlik le, és lényegében nincs hozzá semmi másra szükség, csak egy internetes kapcsolattal rendelkező eszközre. Akinek viszont számít az azonnaliság és az, hogy akárhol vehet fel pénzt, már ma is találhat olyan bankot, amelynél legfeljebb egy óra leforgása alatt lezavarhatja a hiteligénylést.

Kép: Pixabay

Az OTP netbankját használó ügyfelek például március óta azok közé tartoznak, akiknek nem kell kitenniük otthonról a lábukat, ha személyi kölcsönt szeretnének igényelni, hiszen az teljesen lebonyolítható online is, aláírással együtt. Az OTPdirekten keresztül a bank ígérete szerint akár egy órán belül pénzhez juthatunk és ehhez mindössze el kell indítanunk egy netbanki igénylést. Amennyiben a bankhoz érkezik a fizetésünk, az OTP kalkulátora segítségével beállíthatjuk, hogy milyen konstrukcióban akarjuk felvenni a kölcsönt futamidő vagy törlesztőrészlet alapján. Az adatrögzítés és a már meglévő információk alapján a bank ajánlatot ad, amelyet elfogadás esetén szerződésaláírás követ mobiltelefonra kapott kódszám segítségével, végül pedig a bank folyósítja az összeget.

Áruhitel vagy személyi hitel? Százezerbe kerülhet a rossz döntés
Míg a csökkenő kamatkörnyezet a személyi hitelek kamatait jelentősen, 10 százalék körüli szintre mérsékelte, az egyik konkurens hitelkonstrukció, az áruhitelek kamataira nem volt ekkora hatással. Egy 800 ezer forint összértékű vásárlás esetén a legolcsóbb személyi hitellel akár 300 ezer forinttal alacsonyabb lehet a teljes visszafizetendő összeg, mintha ugyanezt drága áruhitelekből finanszírozza a vásárló.
Az átfutási idő persze lehet több mint egy óra. Ez azon is múlik, hogy milyen gyorsan haladunk a tájékoztatók elolvasásával, de azon is, hogy lekérdezhetők-e az adataink a Központi Hitelinformációs Rendszerből, amely 7:00 és 21:00 óra között érhető el hétköznap. Így az éjszaka indított folyamatok másnap reggel folytatódhatnak. Az OTP korábban elmondta a Bank360-nak, hogy átlagosan 62 perc telik el az igénylés kezdete és a folyósítás között.

Hitel a két szép szemünkért?

Ugyan nem digitalizálja a teljes folyamatot, de a napokban debütált legújabb fejlesztésével a Cofidis is. A Cofidis videós azonosítással iktatta ki a bankfióki jelenlét szükségességét: az ügyfelek a sikeres előminősítést követően felgyorsíthatják az igénylési folyamatot azzal, hogy a hitelintézet munkatársának online, számítógépen keresztül mutatják be a szükséges dokumentumokat.  Ráadásul a papíralapú dokumentumokat is feltölthetjük neten a folyamat során, így ezért sem kell a fiókba mennünk. Amint a dokumentumok online beérkeznek a Cofidishez, megtörténik a végleges hitelbírálat.

A CIB Bank nyár óta kínálja a kifejezetten innovatív módon igényelhető online kölcsönét, hiszen az igénylők mobiltelefonos alkalmazáson keresztül kaphatnak forrást céljaikhoz. A CIB szerint a mobilapplikációval 7 perc alatt kölcsönhöz juthatnak a bank meglévő ügyfelei, ami szinte hihetetlen sebesség, ha azt nézzük, hogy nem is olyan régen még 2 hetet is igénybe vett egy személyi kölcsön igénylés. A gyorsaság annak is köszönhető, hogy a hitelbírálat automatikusan, a háttérben zajlik. 7 perc után az ajánlatot elfogadó igénylők a banknál vezetett számlára kaphatják meg a hitelösszeget. A CIB online banki felületét is frissíti, ahol a mobiltelefonon megszokott elemekkel találkozhatunk és természetesen ezen a platformon is tudunk majd teljesen digitálisan igényelni.

Időzített bombák a hitelszerződésben
A cégtulajdonosok jelentős része csak hitelszerződés aláírása után szembesül azzal, hogy mivel kell együtt élnie. Nagyon kevesen tudják, hogy nemcsak a kamaton és költségeken elkerülhetetlen alkudozni a bankkal, de a hitelszerződés esetenként kellemetlenül kényes egyéb pontjain is. Kattintson a forintra váltható tanácsokért!
A jövő (és a pénzed) az okoskütyükbe költözött

Habár egyelőre csak kevés bank kínálja, egyértelmű, hogy a nem is olyan távoli jövőben minden piaci szereplőnek kötelező lesz (és egyszerűbb is mind az ügyfélnek, mind a banknak) a teljesen online hiteligénylést felkínálni az ügyfeleknek, ha nem akarnak lemaradni a versenytársaktól. A mostani formában a személyi kölcsönök és a folyószámlahitelek terjedhetnek el leginkább, a Bank360 szakértői szerint azonban nem telik el sok idő, és bonyolultsága ellenére a jelzáloghitel is bekerül majd a digitális repertoárba.

Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az online igényelhető személyi kölcsön - bár gyorsan a miénk lehet - nem feltétlenül jelenti a legjobb választást, ha költségek tekintetében is kedvező személyi hitelt akarunk felvenni. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, mindenképpen érdemes megismerni a piac teljes kínálatát, ebben a segítségünkre lehet egy kalkulátor. A különböző hitelek törlesztőrészletei között jelentős eltérések vannak, így ha kicsit több időt és energiát szánunk a kölcsönök megismerésére, a megfontoltság több tízezer forintot spórolhat nekünk.

Szerző:

Bank360

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo